Osvč jako vedlejší činnost 2012

5993
25.5.12 20:47

Osvč jako vedlejší činnost 2012

Ahoj všem, možná mám hloupý dotaz, ale nějak to nechápu. V roce 2011 jsem byla celý rok OSVČ. V lednu 2012 nemocenská a pak jsem nastoupila do plného zaměstnání tedy jsem měla osvč jako vedlejší činnost. Pak jsem byla v dubnu od 10 bez práce, tedy hlavní osvč, ale zase od 30.4. mám pracovní smlouvu. Takže vlastně za mě platí zaměstnavatel zdravotní i sociální. Jako osvč mám příjmy malé, skoro žádné, tak PROČ mám kruci platit sociální dvakrát? Vyměřili mi základ 1216,– na sociální, který tedy momentálně neplatím, tak nějak nemám z čeho. Když udělám příští rok přehled za rok 2012 a bude tam malý příjem, tak oni mi to vrátí? Nebo to jako propadne státu nebo komu? Já prostě nechápu, proč to mám platit dvakrát jako osvč i jako zaměstnanec? podle mě to prostě nemá logiku. Omlouvám se, je to asi zmatené, ale jsem z toho docela v pasti. Díky za odpovědi:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9887
25.5.12 21:26

Jako osvč vedlejší platíš sociální jen v případě, že překročíš určitý příjem. Tyhle zálohy Ti zjevně vypočítali z nějakého příjmu předchozího. Minimálně můžeš zažádat o jejich snížení. Přeplatek Ti vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
25.5.12 21:27

To se myslím vypočítává z toho předešlého přehledu a myslím že když za čtvrtletí nevykážeš výdělky (nebo minimální), tak si můžeš požádat o snížení záloh. Každopádně bych zkusila googlit nebo tam rovnou zavolat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
25.5.12 21:28

Děkuji, takže pokud budu mít minimální příjem, tak mi to vrátí, ju. Tak to jsem v klidu a jsem ochotna si spořit na sociálním, protože první příjem budu mít až asi ted takže vlastně po půl roce. Díky za reakci, a můžou mě nějak stíhat za to, že jsem to dosud neplatila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
25.5.12 21:32

Zavolej a zeptej :! :idea:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
25.5.12 21:33

@Susan23 V měsících, kdys měla svč jako hlavní, jsi byla povinna platit zálohy. Jinak pro osvč vedlejší platí, že je povinna si sociální platit jen při překročení rozhodné částky za rok (respektive jejího adekvátního podílu podle měsíců, kdy šlo o činnost vedlejší). Jestli to máš nějak komplikovaněji namixované, zavolej si tam:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
25.5.12 21:40

Viki, ale já jsem měla hlavní jen 20 dní v měsíc. Tedy od 11.4. do 29.4. a nevím, zda se mi to bude počítat, když to nebyl ani celý měsíc.
V pondělí tam zavolám a zeptám se přímo paní. Tak snad to dopadne dobře. :) díky moc všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
26.5.12 12:30

@Susan23 Pokud jsi to neplatila, tak Ti naúčtují penále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101745
26.5.12 20:40
@Susan23 píše:
Viki, ale já jsem měla hlavní jen 20 dní v měsíc. Tedy od 11.4. do 29.4. a nevím, zda se mi to bude počítat, když to nebyl ani celý měsíc.
V pondělí tam zavolám a zeptám se přímo paní. Tak snad to dopadne dobře. :) díky moc všem

Ano, i kdybys byla hlavní jen jeden den, tak musíš ty minimální odvody zaplatit, tedy 100% sociální, zdravotní nevím jistě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat