OSVČ, nemocenská a zálohy 2016
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ne, nemůžeš jít na nemocenskou, když si nemocenské neplatíš… a poděkuj své poradkyni za tu debilní (jinak to fakt napsat neumím) radu, protože platit cca 150,– měsíčně nikoho ještě nezruinovalo a řeší to přesně tyhle případy, protože kdyby sis ho platila, tak po dobu kdy jsi na nemocenské nemusíš platit sociální a zdravotní a ještě dostáváš cca 3000,– což mi nepřijde za ten pakatel, který je potřeba platit až tak špatný.
Případně ho můžeš začít platit teď, na nemocenskou máš nárok po 3 měsících placení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naprostý souhlas s @j.a.n.i1 . Fakt super poradkyně! Pokud to půjde, začít platit nemocenskou a nějak to vydržet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máš blbou poradkyni, co na to jiného říct. prostě to takhle nejde - i když nebudeš makat, tak buď přerušit živnost, přihlásit se na úp, nebo prostě makat dál a platit zálohy - i když nic nevyděláš. Jiná možnost není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nemocenska
Dobry den.9.1.2016 jsem mel pracovni uraz a mam to mit placene 100%.jak to vyplaci socialka a jak zamestnavatel? dekuji za odpoved
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mctoo Sociálka vyplácí normálně klasickou neschopenku a zbytek pak přijde od pojišťovny. Akorát tedy nějak nevím, jak může mít OSVČ pracovní úraz, za který by mu měl něco hradit zaměstnvatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mám dotaz co se týče OSVČ a záloh. Podnikám už pár let ale nikdy jsem nebyla v takovéhle situaci tak pořádně nevím.
Mám to jako jedinou práci, takže platím minimální zálohy ty cca 4000 měsíčně. Nemocenskou neplatím protože jsem to řešila s daňovou poradkyní a ta mi řekla že to nemá cenu, většinu nemocí buď nějak přežiju nebo pár dní nepracuji a pak si to nadělám, takže žádné peníze bych stejně nedostala.
Teď ale nastala nová situace a mě by zajímala zkušenost (prosím pište jen lidi co o tom něco ví, na komentáře typu že OSVČ jsou vyžírky fakt nejsem zvědavá).
Vypadá to, že mě čeká nějaká doba, pravděpodobně pár měsíců, kdy nebudu fyzicky schopná své práce (poskytuji služby). Zajímalo by mě jak je to se zálohami, zda když neplatím nemocenské zda mám „nárok“ jít na nemocenskou bez peněz s tím, že soc. a zdrav. mi bude platit stát dokud se neuzdravím nebo jak to je? Případně jak dlouho musím platit nemocenské abych měla nárok jít na nemocenskou s tím, že nemusím platit zálohy.
O peníze co bych dostávala nemocenskou mi nejde, mám samozřejmě cca 3 platy rezervu na žití což by mi vystačilo na delší dobu při skromném žití, zajímají mě čistě ty zálohy. V případě, že bych nemohla pracovat třeba půl roku a ani se zapsat na ÚP protože nejsem žadatel o práci by mohly všechny moje rezervy padnout jen na to pojistné…díky za vaše slušné odpovědi