OSVČ v roce 2011
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
rený - přiznám se že tohle jsem zvažovala taky,ale nakonec od toho upustila. Anonymka má pravdu,nějdřív si tě důkladně proklepnou. U mě problém nebyl,ale pokud si přečteš jejich podmínky,každá pojišťovna se samozřejmě trochu liší,tak nakonec stejně zjistíš,že platíš zbitečně moc navíc než to zákonné dobrovolné
a výsledek že ti vyplatí nějaké peníze je skoro stejný jako co dostaneš-nedostaneš od státu.
Ideální by bylo přizvat si finančního poradce,ale bohužel né všem můžeš věřit,každej v podstatě hájí své zájmy ,své provize, o klienta mu ani tak nejde.Kvalitních poradců je skutečně málo,ale jsou.
v době nemoci jsi osvobozena od poplatků jak na zdravotní tak na sociální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A na sociálce musí vědět,kolik platit?Mám zkušenost,že vše okolo nemocenské vím od známé,ne od pracovnic na sociálce!!!
Za prvé-účetní mě sdělila,že netuší,jak to s nemocenskou je,kolik se platí a kolik se dostane,že to mě sdělí na sociálce.Na sociálku jsem zašla-tam mě úřednice sdělila,kolik je minimum,ale kolik dostaneme,to neví…že se to nesmí sdělovat…A že si můžeme platit,kolik chceme.A kolik dostaneme,to uvidíme.
Manžel omarodil-lékaři odhadovali měsíc a manžel nevěděl,zda si neschopenku vzít či nikoli.Neplatil si celý rok,ale jen část-a říkal si,že kdyby měl dostat např. tisícovku a být doma,bez vycházek,tak to radši bude bez neschopenky.V jedné kanceláři mě sdělili,abych zašla na přepážku,že mrknou do PC a sdělí,kolik by dostával,když si neplatit celý rok…na přepážce paní sdělila,že to netuší,kolik dostane,že to zjistí až když donese neschopenku.A že neví,když si platil zálohy jen 5 měsíců,o kolik se to krátí,oproti těm,co platí celý rok.
Nakonec si manžel neschopenku vzal,nemoc se zkomplikovala a kupodivu jsme zjistili,že se nic nekrátilo,že stačilo platit jen 3 měsíce a dostával by to samé,co ti,co platili celý rok.Ale do té doby marodil „zadarmo“,protože nikdo nebyl schopen říct jak se věci mají.
Takže dle zkušenosti vím,že u nás na sociálce úřednice nic nevědí,jednou z odpovědí bylo,abychom si to zjistili na netu.
Takže mám dotaz-musí úřednice na sociálce vědět,jak to je,nebo oni nemají lidem radit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lasička - úřednice by měla vědět jaké jsou podmínky, jak se vypočítávají výměry,ale pokud sama neví kolik manžel platil,jak dlouho nemůže to sama z fleku vypočítat. Má účetní si také neví rady s výpočtem neschopenky nebo případné mateřské,odkázala mě na sociálku,ale sama mi zdělila,že ty pracovnice sami jsou zmatené z těch změn které probíhají téměř každým rokem.
Takže jednoduše řečeno je to o lidech a ochotě .Pracovnice bohužel není povinná zdělovat jak vypočítat dávky.
Mohu ale poradit mám docela dobrou zkušenost s cool centrem sociální zprávy,tam většinou veškeré dotazy zodpoví.telefon najdeš na stránkách sociální zprávy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky moc děkuju jste opravdu hodný
.Já jsem si myslela že když si budu něco připlácet tak že se mi to třeba bude hodit ale ted nevim
no ale budu si tedy asi platit aspon těch 140kč a snad aspon dostanu těch 5400kč i když z toho se opravdu žít nedá a nedej bože abych se dostala do nemocnice tak zrovna mužu jako podnikatelka zkončit protože v tuto dobu si vydělám cca 12000 kč a když všechno poplatim tak nic nemam tak opravdu počítám každou korunu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za radu na call centrum,v pondělí tam zavolám. Úřednice na přepážce věděla,kolik manžel platí,i jsem jí sdělovala,od kdy a kolik.A to že nevěděli zásadní věci,jako kolik dní se uznává neschopenka u částečného inv. dchodu…to mě docela dost mzelo.Že mě tvrdili,že u částečného důchodu se nesmí marodit celý rok,to je docela zásadní.
A že úřednice neví,že když si neplatí člověk celý rok,že se se určitá doba bere jako vyloučená a nemá vliv na výši nemocenského-to by přeci také měla vědět?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Viking píše:
j.a.n.i1: Určitě? Já našla toto: „Od 1. 1. 2011 však u OSVČ a zahraničních zaměstnanců dochází ke zvýšení sazby pojistného na nemocenské pojištění z 1,4 % na 2,3 %; minimální pojistné na nemocenské pojištění tak činí 92 Kč (tj. 2,3 % z minimálního měsíčního základu 4 000 Kč).“ (http://www.mpsv.cz/cs/10126)
Směšuješ tu 2 věci ![]()
- minimální pojistné na nemocenské je opravdu 92,– ale to odpovídá vyměřovacímu základu 4000,– a nemocenská by byla 2160,–
- ale sociální musíš platit minimálně ze základu cca 6200,–
- takže proč platit zbytečně jen minimální nemocenskou, když sociální stejně musíš platit vyšší, takže to už je lepší platit těch 140,– a nemocenská pak vychází 3300,–
…teda, ne že by to byla nějaká výhra
bylo to sice zvýhodnění oproti zaměstnancům a hodně se to zneužívalo, ale myslím, že mohli nechat třeba alespoň možnost platit z dvojnásobného základu oproti sociálnímu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rený - jsem na tom podobně. Už loni jsem uvažovala zda živnost nezavřít,ale je tu nedostatek práce a vzhledem k naší situaci mě manžel přemluvil ať to ještě chvíli zkusim.Momentálně mám jednoho zaměstnance na poloviční úvazek a mám to tak,že poplatim co se dá,snažim se abych měla na vejplatu pro tu paní co u mě pracuje,protože ji dost potřebuju a jinak v podstatě žijem z jednoho platu.
Jediné co mě trochu v našem okruhu trochu mrzí,že každej si myslí,že když podnikáš automaticky máš všeho dost,plno výhod. teď očekávám dobu,kdy zase někdo přijde s nataženou dlaní ať přispěju na to či ono.Mám svuj okruh kam přispíám stabilně,ale pak jsou bohužel nejvíc uražení ti,kterým už nejsem schopná přispět. Jedná se p rtůzné orghanizace, plesy, tombolu a podobně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rený píše:
Holky moc děkuju jste opravdu hodný.Já jsem si myslela že když si budu něco připlácet tak že se mi to třeba bude hodit ale ted nevim
no ale budu si tedy asi platit aspon těch 140kč a snad aspon dostanu těch 5400kč i když z toho se opravdu žít nedá a nedej bože abych se dostala do nemocnice tak zrovna mužu jako podnikatelka zkončit protože v tuto dobu si vydělám cca 12000 kč a když všechno poplatim tak nic nemam tak opravdu počítám každou korunu
Při platbě 140,– nedostaneš 5400,– ale 3300,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:rený píše:Při platbě 140,– nedostaneš 5400,– ale 3300,–
Holky moc děkuju jste opravdu hodný.Já jsem si myslela že když si budu něco připlácet tak že se mi to třeba bude hodit ale ted nevim
no ale budu si tedy asi platit aspon těch 140kč a snad aspon dostanu těch 5400kč i když z toho se opravdu žít nedá a nedej bože abych se dostala do nemocnice tak zrovna mužu jako podnikatelka zkončit protože v tuto dobu si vydělám cca 12000 kč a když všechno poplatim tak nic nemam tak opravdu počítám každou korunu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lasička1 píše:
Děkuji za radu na call centrum,v pondělí tam zavolám. Úřednice na přepážce věděla,kolik manžel platí,i jsem jí sdělovala,od kdy a kolik.A to že nevěděli zásadní věci,jako kolik dní se uznává neschopenka u částečného inv. dchodu…to mě docela dost mzelo.Že mě tvrdili,že u částečného důchodu se nesmí marodit celý rok,to je docela zásadní.A že úřednice neví,že když si neplatí člověk celý rok,že se se určitá doba bere jako vyloučená a nemá vliv na výši nemocenského-to by přeci také měla vědět?
Jak se to vezme… vědět by to měla, ale na druhou stranu není problém se do příslušného zákona podívat a víš to taky. A úřednici to defacto nezajímá, ona to nakrmí do počítače a ten ji vyplivne výpočet…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim si že by to úřednice vědět měla od toho tam jsou chápu že musej bejt taky zmatený při těch změnách ale jak píše lasička1.
j.a.n.i1 já to pořád nechápu když si budu platit zdravotní 1670kč a nemocenské 1807kč kolik si mam nebo můžu tedy platit nemocenskou abych z toho něco měla?To zdravotní a socialní si nechci platit víc protože na to nemam a slyšela jsem že od roku 2012 si budeme muset povině platit na důchod ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Našla jsem telefon na to call centum 840 406 040, a to od pondělí do pátku a tady odkaz http://www.cssz.cz/…call-centra/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
korinkovna to je přesně ono já letos budu mít taky nějaký lidičky na dpp protože práce mi přibejvá a už nestíhám sice z toho nebudu skoro nic mít ale nemůžu si dovolit práci odmítat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V pondělí zavolám do call centra-dobrá rada,díky.
Jani-pokud mám trvalý příkaz na 500,– nemocenskou, neměnila bych ho,tak oni sami zvednou zálohu na sociální pojištění,které bych měla potom doplatit?
Nebo je to moje smůla,že přeplácím a v době nemoci dostanu stejně jen maximum vzhledem k částce na sociální pojištění?A zbytek peněz propadá?
Nebo třetí varianta-spočítá se nemocenské dle výše zálohy na sociálce a zbytek nemocenské vrátí jako přeplatek?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani to mě taky zajmá jak to je když si platim 500kč trval.příkazem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit