OSVČ v roce 2011
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
lasička1 píše:
V pondělí zavolám do call centra-dobrá rada,díky.Jani-pokud mám trvalý příkaz na 500,– nemocenskou, neměnila bych ho,tak oni sami zvednou zálohu na sociální pojištění,které bych měla potom doplatit?
Nebo je to moje smůla,že přeplácím a v době nemoci dostanu stejně jen maximum vzhledem k částce na sociální pojištění?A zbytek peněz propadá?
Nebo třetí varianta-spočítá se nemocenské dle výše zálohy na sociálce a zbytek nemocenské vrátí jako přeplatek?
Třetí varianta, alespoň jak jsem to pochopila, ale není to 100% ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:lasička1 píše:Jak se to vezme… vědět by to měla, ale na druhou stranu není problém se do příslušného zákona podívat a víš to taky. A úřednici to defacto nezajímá, ona to nakrmí do počítače a ten ji vyplivne výpočet…
Děkuji za radu na call centrum,v pondělí tam zavolám. Úřednice na přepážce věděla,kolik manžel platí,i jsem jí sdělovala,od kdy a kolik.A to že nevěděli zásadní věci,jako kolik dní se uznává neschopenka u částečného inv. dchodu…to mě docela dost mzelo.Že mě tvrdili,že u částečného důchodu se nesmí marodit celý rok,to je docela zásadní.A že úřednice neví,že když si neplatí člověk celý rok,že se se určitá doba bere jako vyloučená a nemá vliv na výši nemocenského-to by přeci také měla vědět?
Jenže já si to třeba zjistím-i když to dá práci a spoustu času-ale spousta lidí není na tom tak,že je schopná si sama informace získat.A myslela jsem,že od toho jsou zaměstnanci na sociálce,kteří jezdí na školení a měli by základní informace vědět.Přeci když někde pracuji,tak musím znát co bych měla.Jako kdyby někdo přišel k lékaři a sestra špatně píchla injekci se slovy,že nevěděla…Že si pacient měl sám zjistit,co měl dostat za injekci…Prostě beru to tak,že když někde pracuji,tak musím vědět,když ne,tak sdělím že nevím a odkážu dál.A ne že budu něco tvrdit a ona to není pravda.Kdyby to byla jedna jediná informace,která byla špatně,tak to beru,ale zjistila jsem,že oni nevědí většinu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
korinkovna píše:
ta částka se týká nemocenské nebo mateřské?? nebo je to stejné?? Přiznám se že v tomto taky plavu
j.a.n.i1 píše:rený píše:Při platbě 140,– nedostaneš 5400,– ale 3300,–
Holky moc děkuju jste opravdu hodný.Já jsem si myslela že když si budu něco připlácet tak že se mi to třeba bude hodit ale ted nevim
no ale budu si tedy asi platit aspon těch 140kč a snad aspon dostanu těch 5400kč i když z toho se opravdu žít nedá a nedej bože abych se dostala do nemocnice tak zrovna mužu jako podnikatelka zkončit protože v tuto dobu si vydělám cca 12000 kč a když všechno poplatim tak nic nemam tak opravdu počítám každou korunu
Týkalo se to nemocenské, mateřská vychází 4300,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rený- j.a.n.i1 to napsala zprávně úřednici to opravdu nezajímá. Ona zadá do počítače příslušné údaje a má to. Víš tohle je o lidech,na koho tam natrefíš.
Třeba příklad, má známá dělá na finančním úřadě.jejich vedoucí jim neustále opakuje,že oni tam nejsou od toho aby za lidi něco vyřizovali. Ty lidi si to musí zařídit sami,případně si platit finančního poradce pokud to neumí a nerozumí tomu.Je to stejné jakoby jsi třeba prodávala květiny, někdo si u tebe koupil květinu a když by chtěl o ní něco vědět tak tys mu odpověděla ať si koupí odbornou literaturu. Takovej člověk si květinu odnese,ale už se tam nevrátí. Kdežto na sociálku,finančák jít musí!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rený píše:
Myslim si že by to úřednice vědět měla od toho tam jsou chápu že musej bejt taky zmatený při těch změnách ale jak píše lasička1.
j.a.n.i1 já to pořád nechápu když si budu platit zdravotní 1670kč a nemocenské 1807kč kolik si mam nebo můžu tedy platit nemocenskou abych z toho něco měla?To zdravotní a socialní si nechci platit víc protože na to nemam a slyšela jsem že od roku 2012 si budeme muset povině platit na důchod
Pak si můžeš platit nemocenskou maximálně 143,– Kč, pokud budeš platit víc, tak už z toho nebudeš nic mít, myslím, že by ti to měli vrátit jako přeplatek, ale jistě to nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lasička1 píše:
V pondělí zavolám do call centra-dobrá rada,díky.Jani-pokud mám trvalý příkaz na 500,– nemocenskou, neměnila bych ho,tak oni sami zvednou zálohu na sociální pojištění,které bych měla potom doplatit?
Nebo je to moje smůla,že přeplácím a v době nemoci dostanu stejně jen maximum vzhledem k částce na sociální pojištění?A zbytek peněz propadá?
Nebo třetí varianta-spočítá se nemocenské dle výše zálohy na sociálce a zbytek nemocenské vrátí jako přeplatek?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
korinkovna píše:
rený- j.a.n.i1 to napsala zprávně úřednici to opravdu nezajímá. Ona zadá do počítače příslušné údaje a má to. Víš tohle je o lidech,na koho tam natrefíš.
Třeba příklad, má známá dělá na finančním úřadě.jejich vedoucí jim neustále opakuje,že oni tam nejsou od toho aby za lidi něco vyřizovali. Ty lidi si to musí zařídit sami,případně si platit finančního poradce pokud to neumí a nerozumí tomu.Je to stejné jakoby jsi třeba prodávala květiny, někdo si u tebe koupil květinu a když by chtěl o ní něco vědět tak tys mu odpověděla ať si koupí odbornou literaturu. Takovej člověk si květinu odnese,ale už se tam nevrátí. Kdežto na sociálku,finančák jít musí!!
Jojo, přesně o tomhle to je… sice by to mělo fungovat jinak, ale to bude ještě hodně dlouho trvat.
I když světlé výjimky jsou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
napsala sem blbost!! Záloha na nemocenské musí být v souladu se zálohou na důchodové. Pokud si zvedneš zálohu jen na nemocenské,vznikne ti nedoplatek na důchodovém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
korinkovna píše:
Bohužel v tomto případě,pokud nesnížíš zálohu na nemocenské a nezvíšíš na důchodovém,tak ti automaticky vznikne nedoplatek na důchodovém.lasička1 píše:
Já mám pocit, že naopak přeplatek na nemocenském, ale 100% to nevím. Resp. určitě to nebude nedoplatek na sociálním, ale nevím jistě zda to nemocenské vrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Právě že od letoška to takhle provázali. Já se taky pořád radím leckde a moc tomu nerozumím. Určitě nedokážu vypočítat příslušnou sumu peněz které ti vyplívají z určité zálohy kterou platíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jani - já to asi napsala nesrozumitelně. Myslím,že si obě myslíme to samé ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže si mám platit 1670kč a nemocenské 1807kč zdrávce a 143 na nemoc?abych neměla nějaký problémy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
sociálce 1801kč - důchodové
140-kč nemocenské
Zdravotní pojišťovně 1670kč
rený píše:
Takže si mám platit 1670kč a nemocenské 1807kč zdrávce a 143 na nemoc?abych neměla nějaký problémy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
z toho vyplívá,že když si na sociálce navýšíš to nemocenské,musíš i důchodové. je to provázané. Ale výpočet ti nepovím, to neumím.
To je ta novinka od letoška
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:Viking píše:
j.a.n.i1: Určitě? Já našla toto: „Od 1. 1. 2011 však u OSVČ a zahraničních zaměstnanců dochází ke zvýšení sazby pojistného na nemocenské pojištění z 1,4 % na 2,3 %; minimální pojistné na nemocenské pojištění tak činí 92 Kč (tj. 2,3 % z minimálního měsíčního základu 4 000 Kč).“ (http://www.mpsv.cz/cs/10126)Směšuješ tu 2 věci
…teda, ne že by to byla nějaká výhra
- minimální pojistné na nemocenské je opravdu 92,– ale to odpovídá vyměřovacímu základu 4000,– a nemocenská by byla 2160,–
- ale sociální musíš platit minimálně ze základu cca 6200,–
- takže proč platit zbytečně jen minimální nemocenskou, když sociální stejně musíš platit vyšší, takže to už je lepší platit těch 140,– a nemocenská pak vychází 3300,–
bylo to sice zvýhodnění oproti zaměstnancům a hodně se to zneužívalo, ale myslím, že mohli nechat třeba alespoň možnost platit z dvojnásobného základu oproti sociálnímu
Jo takhle, děkuju. Abych to vysvětlila, mně nejde o výši nemocenské, ale o pouhý vznik nároku na PPM a následnou možnost volby varianty, a to vše ještě u muže, protože já jako OSVČ vedlejší (po roce placení
) nesmím v platbách pokračovat. Jinak nemocenskou u OSVČ považuju za výsměch. Takže by snad to minimum mělo stačit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit