OSVČ v roce 2011
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Osvč v roce 2011
Ahoj holky,chci se zeptat nevíte jak to je s nemocenskou od roku 2011.Ja si platim základ zdravotní a sociální a ještě si připlácim 500na nemoc ale od roku 2011 prej to nějak skrouhli sice jsem o tom četla ale moc jsem to nepochopila.Kolik si tedy budu muset platit abych měla slušnou nemocenskou popřípadě mateřskou v roce 2010 mě to mělo dělat cca 17000 kč měsíčně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Platbě 500,– loni odpovídá letos cca 820,– ale problém je jinde, k nemocenské musíš platit i odpovídající sociální, které by bylo cca 10400,– a ani po podání přehledu ti to sociální nikdo nevrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
http://www.podnikatel.cz/…isteni-2011/
tady je to docela jednoduše popsané i s příklady
obecně se nevyplatí si navyšovat dobrovolně nemocenské, protože se automaticky zvedne i sociální
a já myslím, že je to tak spravedlivé, já jako zaměstnanec ani jinou možnost nemám, OSVČ byli tím teď hodně zvýhodněni
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je pravda,že nemocenská byla poslední dobou pro podnikatele dosti zajímavá,co se výše týče.
Jani-mám dotaz,u nás na sociálce nikdy neporadili dobře
letos jsme si toho užili po zdravotní stránce docela dost.
Jsme s manželem OSVČ,platíme si zálohu na nemocenskou 500,– každý.Mám jí platit takto dál?Nebo jí mám upravit dle výše záloh na sociální pojištění?Protože zálohu na sociální pojištění 10 400,– si neplatíme.
Myslela jsem si,že novela zákona zatím ještě neproběhla,že je to jen návrh.-takže už to od nového roku platí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Novela od 1.1. platí, bylo to schváleno v jednom balíku se změnou porodného a rodičáku.
Takže pokud máš nějakou plánovanou delší neschopenku (třeba nějaká operace) v blízké době, tak se navýšení vyplatí i za cenu toho, že budeš muset odvést více na sociálním, ale jinak ne a je rozumné snížit platbu nemocenského podle toho kolik skutečně platíte na sociální.
Jo a pozor na to, že dříve se platilo 1,4% vyměřovacího základu, nově je to 2,3%, takže minimální záloze na sociální odpovídá cca 140,– nemocenského.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1: Určitě? Já našla toto: „Od 1. 1. 2011 však u OSVČ a zahraničních zaměstnanců dochází ke zvýšení sazby pojistného na nemocenské pojištění z 1,4 % na 2,3 %; minimální pojistné na nemocenské pojištění tak činí 92 Kč (tj. 2,3 % z minimálního měsíčního základu 4 000 Kč).“ (http://www.mpsv.cz/cs/10126)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Viking píše:
j.a.n.i1: Určitě? Já našla toto: „Od 1. 1. 2011 však u OSVČ a zahraničních zaměstnanců dochází ke zvýšení sazby pojistného na nemocenské pojištění z 1,4 % na 2,3 %; minimální pojistné na nemocenské pojištění tak činí 92 Kč (tj. 2,3 % z minimálního měsíčního základu 4 000 Kč).“ (http://www.mpsv.cz/cs/10126)
Ve stř byla kámoška na socce,taky jí napsali asi 140kc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Babe007 píše:Viking píše:Ve stř byla kámoška na socce,taky jí napsali asi 140kc
Aha, a sakra, dík, to musím prověřit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky děkuji,takže to znamená že by jsem si musela tu nemocenskou taky snížit na 140kc?když chci dál platit pouze základ na zdrávce a sociálce.A kolik bych tedy v případě nemoci měla nemocenskou?moc děkuji jste zlatíčka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ano 140 kč pri minimální záloze 1801 na důchodové.
S víší nemocenské ti snad holky poradí
je to spravedlivé,ale obecně to byla jediná výhoda oproti zaměstnancům.Holky co jsou osvč vědí o čem mluvím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jestli jsem to dobře pochopila,tak za měsíc nemoci dostanu cca 5400kč.Tak to je strašný když si z toho musim zaplatit ještě zdravotní a sociální tak mi nezbide ani na jídlo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rený, ideální by bylo aby ti tvá doktorka vystavila neschopenku od prvního dne v měsíci do posledního. To pak neplatíš nic. Je to trochu nahlavu,ale jakmile by jsi omarodila druhého,platíš celý měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna si říkám,jestli pak není lepší si platit nějaké pojištění u klasické pojištovny na nemoc tedy jestli něco takovího je na běžnou nemoc třeba na angínu a na tohle se jim vykašlat ale přemejšlim i o mateřský do a chtěla bych i něco na to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rený-u komerčních pojišťoven je možno sjednat pojištění na nemoc.Ale je často problém s tím,aby tě pojišťovna přijmula jako klienta.Moje jediná neschopenka v životě byla v těhotenství před 20-ti lety,asi na dva měsíce.Nikdy žádná jiná.Záznamů u lékaře minimum,angínu,chřipku,průdušky…nic takového,to jsem měla naposledy jako dítě.Ale mám vyšší prolaktin a malý adenom na hypofýze,který se nikdo nehodlá operovat,léta už to díky lékům držíme na dobré úrovni.A mě pojiš%tovna na marodění nepřijmula.A také počítej s tím,že tě vyjme při uzavření nemoci,které už jsi kdy měla-např. pokud jsi někdy haprovala se zádama,tak při onemocnění páteře nebudou plnit.
- Citovat
- Upravit