OSVČ v roce 2011
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
j.a.n.i1 píše:
chuanitka Finančně stejně to nevyjde, pokud se převede rodičák přes otce na 3 letou, tak dostanou o 57 tisíc víc… Jinak mě se ten Drábkův návrh se stropem líbil, ale politici jsou srabi a báli se sáhnout na tříletý rodičák…Babe007 Sice si nemocenské platila poctivě 6 let, ale byla velká výhoda OSVČ si moct platit hodně na nemocenskou bez ohledu na příjem, bylo to výhodnější než komerční pojištění, takže chápu, že to změnili… Teď si v úplně stejné pozici jako všichni zaměstnanci, ale na rozdíl od nich si stále můžeš zvolit platit vyšší nemocenskou, ale musíš i sociální…
Platila jsem si tu nejvyšší poslední dva roky, aby to odpovídalo mýmu průměrnýmu výdělku. Myslím si, že když dělám 14 hodin denně, kolikrát i soboty a neděle, tak mám mít možnost si v případě zlomení nohy nebo vážné nemoci nechat něco proplatit. Po nikom nic nechci, živím se sama a tohle mě prostě přijde opravdu nespravedlivé. Daně a zdrávku a socku platím taky, tak proč bych neměla mít možnost mít dobrou mateřskou. Pro mě to je prostě podraz
Příspěvek upraven 22.01.11 v 21:57
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Babe: Jasně; ta čtyřletá částka je nakonec nižší, ale lidem jde dost často o to, aby mohli např. šoupnout dítě do školky a naplno pracovat (což mimo jiné znamená odvádět daně a pojištění:) Myslím, že když by se ten způsob volby zjednodušil, odpadly by pak i ty případné mediální objevy „podvodů“.
(BTW praštěné mi připadá, že pro spoustu osvč je finančně výhodnější jít v případě nemoci na pracák než se spoléhat na pojistné, připadá mi, že to jen svědčí o tom, jak blbě je ta nemocenská pro osvč nastavená.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemyslím Manisu,ta podniká,tam je to logické,že nechce čtyřletou variantu.Ale v jiných diskuzích tu dlouhodobě nezaměstnané řešily,jak to udělat,aby měly třiletou variantu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Babe007 píše:
No já se na to 2× ptala, jestli je to kvůli financím a nikdo mi neodpověděl, takže jsem měla za to, že se to dělá kvůli tomu, že za tři roky dostane víc než za 4. Jestli to tak není, tak to je vše samozřejmě v pořádku. Asi prostě jen pořád zuřím kvůli tý nemocenský, protože jsem si teď spočítala, kolik jsem zaplatila za těch 6 let a normálně bych vzteky brečela
Mně spíš přijde nesmysl být doma 4 roky když se potřebuji vrátit do práce dřív ![]()
A když bych šla dělat na vedlejšák, tak tam hrozí že mi dítě nevezmou do školky, když budu braná tak že jsem na mateřské ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
manisa píše:Babe007 píše:Mně spíš přijde nesmysl být doma 4 roky když se potřebuji vrátit do práce dřív
No já se na to 2× ptala, jestli je to kvůli financím a nikdo mi neodpověděl, takže jsem měla za to, že se to dělá kvůli tomu, že za tři roky dostane víc než za 4. Jestli to tak není, tak to je vše samozřejmě v pořádku. Asi prostě jen pořád zuřím kvůli tý nemocenský, protože jsem si teď spočítala, kolik jsem zaplatila za těch 6 let a normálně bych vzteky brečela
A když bych šla dělat na vedlejšák, tak tam hrozí že mi dítě nevezmou do školky, když budu braná tak že jsem na mateřské
No jasně, do tohohle já zase nevidím.
Jo a kdyby jste měl někdo zájem o levnou školku v Praze tak včera jsem měla leták ve schránce http://www.skolickamezibranska.cz/
hlídání od 56Kč za hodinu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Babe007 píše:j.a.n.i1 píše:
chuanitka Finančně stejně to nevyjde, pokud se převede rodičák přes otce na 3 letou, tak dostanou o 57 tisíc víc… Jinak mě se ten Drábkův návrh se stropem líbil, ale politici jsou srabi a báli se sáhnout na tříletý rodičák…Babe007 Sice si nemocenské platila poctivě 6 let, ale byla velká výhoda OSVČ si moct platit hodně na nemocenskou bez ohledu na příjem, bylo to výhodnější než komerční pojištění, takže chápu, že to změnili… Teď si v úplně stejné pozici jako všichni zaměstnanci, ale na rozdíl od nich si stále můžeš zvolit platit vyšší nemocenskou, ale musíš i sociální…Platila jsem si tu nejvyšší poslední dva roky, aby to odpovídalo mýmu průměrnýmu výdělku. Myslím si, že když dělám 14 hodin denně, kolikrát i soboty a neděle, tak mám mít možnost si v případě zlomení nohy nebo vážné nemoci nechat něco proplatit. Po nikom nic nechci, živím se sama a tohle mě prostě přijde opravdu nespravedlivé. Daně a zdrávku a socku platím taky, tak proč bych neměla mít možnost mít dobrou mateřskou. Pro mě to je prostě podraz
Vždyť tu možnost máš, stejně jako všichni ostatní, nárok na nemocenskou i mateřskou odpovídající tvým výdělkům a zaplaceným odvodům. A pokud si jak píšeš nemocenské platila 6 let, tak to pro tebe bude stejné jako ty 4 roky, neb nezávislé na sociálním to bylo jen 2 roky.
Nehledě na to, že ti nic nebrání uzavřít si komerční pojistku.
Příspěvek upraven 22.01.11 v 22:13
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
manisa píše:Babe007 píše:Mně spíš přijde nesmysl být doma 4 roky když se potřebuji vrátit do práce dřív
A když bych šla dělat na vedlejšák, tak tam hrozí že mi dítě nevezmou do školky, když budu braná tak že jsem na mateřské
To že pobíráš rodičák neznamená že si na rodičovské dovolené. A pokud někde bys někde pracovala, tak prostě uvedeš tu práci a tečka. Jo a hlavní pracovní poměr a vedlejší pracovní poměr už se nerozlišuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:Babe007 píše:Vždyť tu možnost máš, stejně jako všichni ostatní, nemocenskou i mateřskou odpovídající tvým výdělkům a zaplaceným odvodům. Nehledě na to, že pokud si jak píšeš nemocenské platila 6 let, tak to pro tebe bude stejné jako ty 4 roky, neb nezávislé na sociálním to bylo jen 2 roky.j.a.n.i1 píše:
chuanitka Finančně stejně to nevyjde, pokud se převede rodičák přes otce na 3 letou, tak dostanou o 57 tisíc víc… Jinak mě se ten Drábkův návrh se stropem líbil, ale politici jsou srabi a báli se sáhnout na tříletý rodičák…
Babe007 Sice si nemocenské platila poctivě 6 let, ale byla velká výhoda OSVČ si moct platit hodně na nemocenskou bez ohledu na příjem, bylo to výhodnější než komerční pojištění, takže chápu, že to změnili… Teď si v úplně stejné pozici jako všichni zaměstnanci, ale na rozdíl od nich si stále můžeš zvolit platit vyšší nemocenskou, ale musíš i sociální…Platila jsem si tu nejvyšší poslední dva roky, aby to odpovídalo mýmu průměrnýmu výdělku. Myslím si, že když dělám 14 hodin denně, kolikrát i soboty a neděle, tak mám mít možnost si v případě zlomení nohy nebo vážné nemoci nechat něco proplatit. Po nikom nic nechci, živím se sama a tohle mě prostě přijde opravdu nespravedlivé. Daně a zdrávku a socku platím taky, tak proč bych neměla mít možnost mít dobrou mateřskou. Pro mě to je prostě podraz
Příspěvek upraven 22.01.11 v 21:57
Nehledě na to, že ti nic nebrání uzavřít si komerční pojistku.
No po těch jejich podrazech už nevěřím, že bych z toho něco měla, třeba by mě to pak zase zrušili..Ať si ty peníze vydělají ti, co je utratili a projeli, ode mě už neuvidí ani korunu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak koukám,že se to tu docela živě řešilo ![]()
Upřímě, já sama se snažím abych nemusela po nikom nic chtít,zejména né od státu. Snažím se abych nemusela řešit nějakou krizovou situaci, peníze si nepůjčuju,žijem na co máme a rozhodně si nevyskakujem. Nemocenskou sice si platím,ale od letoška je opravdu lepší než to dávat státu,dávat si to pod matraci,jak už tu někdo zmiňoval a platiti jen to minimální. No zatím mi to vychází a doufám,že nebude žádná pohroma v rodině.Ale stát s může cokoliv.
A to ještě příští rok budem čučet co nám provedou s důchody a spořením na to! Už teď řvu nad 19% daní na všechno!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Daň 20 % na všechno by byla docela záhulem v našich peněženkách.K tomu spoření na důchod.Takže se máme na co těšit.
Jen by mě zajímalo,když zavedou povinné spoření na dchod,jak přesvědčí ty občany,co si nikdy nespořili,jen si berou úvěry a nepracují,mají jen sociální dávky-stejně si myslím,že těm jednou důchod dají.Nám ne,my jsme pracovali a našetřili,my přeci budeme mít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lasička1 píše:
Daň 20 % na všechno by byla docela záhulem v našich peněženkách.K tomu spoření na důchod.Takže se máme na co těšit.
Jen by mě zajímalo,když zavedou povinné spoření na dchod,jak přesvědčí ty občany,co si nikdy nespořili,jen si berou úvěry a nepracují,mají jen sociální dávky-stejně si myslím,že těm jednou důchod dají.Nám ne,my jsme pracovali a našetřili,my přeci budeme mít.
To jsem taky moc zvědavá, jak ty lidi, co jsou na úřadech práce nebo na nemocenských a přitom makají na černo, donutí platit důchodové pojištění. Do teď nebyli schopní je odstřihnout od dávek, i když roky okrádají stát na daních svojí prací na černo a slušným lidem ubírají práci. Při neschopnosti úřadů a dvojím metru budeme my, slušný lidi platítící daně, platit důchodovou pojistku ještě pro další 3 flákače a vyžírky. A stejně pak nic nedostaneme, protože to ze státu vysosají tihle „skvělí občané“. Takže osobně si začínám myslet, že je opravdu výhodnější chovat se jako vyžírka a myslet jen na sebe. Protože nakonec ti na úřadech jsou ještě na straně těhle lidí a těm slušným jsou schopní říct jen nějakou naučenou frázi ze školení a ani se u toho nezamyslí, jestli je to dobře nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Babe-jenže až my dostaneme odvahu chovat se jako vyžírkové,až budeme unavený nepřetržitou prací a vyděláváním na ostatní,tak si myslím,že to bude přísný a nám to neprojde.Prostě nám by se jistě na práci načerno přišlo,to jsem si jistá.Těm poctivým vždycky.A důchod?My si našetříme,nám řeknou že máme z čeho žít a ostatním řeknou,že z toho mála co je na důchody je podělí,když chudinky celý život nepracovali a neměli z čeho spořit.
Čekají nás lepší zítřky-ale bohužel si myslím,že se to nijak zásadně nezmění.Přesně jak píšeš-když doposud se státu neposdařilo odtrhnout určitou sortu lidí od sociálních dávek,ti mají mnohem více dětí než my,tak nevěřím,že by se to někdy povedlo.Oni budou zachvíli v převaze,jejich rychlostí plození dětí.A my budeme muset pracovat mnohem více,aby oni chudáčci nebyli diskriminovaný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Řeknu ti,že poslední dva roky silně uvažuju o tom,že všechno prodám a odletíme s partnerem někam k moři,budeme žít v pronájmu,z uspor,flákat se po pláží,hulit,chlastat a ještě se tam nahlásíme o nějaky dávky.Něco na tom musí být když to všem tak prochází,takovej život je možná skvělej.Proč makat,platit daně,socku,zdrávku,ND,pojistky,hypotéky když to jde i jinak a naše úřady takovým lidem fandí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem dnes byla na sociálce pozeptat se na informace ohledně nemocenského poj. pro OSVČ.
Za prvé paní skoro nic nevěděla,vzala si k sobě desky,kde měla poznámky.Říkala,že nelze udělat to,co jsem chtěla,abych řekla kolik platím důchodové poj. a ona mě dle toho sdělila kolik mám platit nemocenské.Prý se to dělá obráceně-řeknu kolik chci platit nemocenskou a ona řekene,kolik k tomu musím platit důchodové.A měla tabulku,dle které to sdělí.Jana tu píše,že loňských 500,– platby odpovídá současným 830,– a k tomu adekvátně důchodové 10 400,–A úřednice sdělila,že je to stejené,500,– loni,to samé 500,– letos.A k tomu bych měla platit 5600,–důchodové.Takže dosti rozchodné informace.Tak nyní nevím-je to jak píše Jana / i když to si myslím že bude to pravé /,nebo jak sdělila paní na sociálce?A když jsem úřednici sdělila,že je to přeci rovnice,kde buď dosadím kolik chci platit nemocenskou a ona sdělí kolik platit důchodové,nebo obráceně,do rovnice vsadíme kolik platím důchodové a ona sdělí,kolik k tomu je nemocenské.Na to řekla,že neví co je to rovnice a tu druhou variantu neumí.Potom volala kolegyni a ta jí nadiktovala vzoreček,dle kterého se to spočítá:
Platba důchodového poj. vydělit 0,292=zaokrouhlit na celé Kč nahoru.A to co mě vyjde vynásobím 0,292.A to je platba na nemocenské pojištění.Ale myslím,že to nebude pravda,protože bych to násobila 0,23-dle info od Jany.
Ach jo,ty úřednice…asi bych dokázala odvést lepší práci než oni,myslím,že když dělám nějakou práci,tak bych se měla snažit jí odvést co nejlépe.A ne si to evidentně odsedět za přepážkou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lasičko já volala na to call centum a paní poradila tady dávám ječtě jednou odkaz je tam i telefon
http://www.cssz.cz/…call-centra/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit