Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jsem zvědavá na odpovědi
. Ja budu pěstovat první rok a tak můžu poskytnout shodu uživatelů internetu
tornádo, stupické polni, žluté goldkrone, černá jako Indigo Apple, Indigo blueberry, hodně se rozběhla divoká rajčata, skvělá chuť, odolnost proti plísní, nenarocnost na péči, akorát náročnější na prostor, z jednoho rajcete je pěkný keřík. Pak klasika bejbino… No sama jsem zvědavá ![]()
Letos bych chtěla vyzkoušet odrůdu Odat F1.
Babička pěstuje tornádo, stupicke (na kečup a na protlak) a já pěstuji malé odrůdy (rybízový, třešňové, hruškovité). Ty jsou do salátů, na chleba nebo jen tak do pusy.
Příspěvek upraven 26.02.19 v 21:33
Tyhle rajčata chci zkusit, jestli ty semínka v obchodě seženu. I když je to teda předražené 57,90kc za 10 semínek.
http://www.zahradnidum.cz/?…
Znovu zkouším vložit odkaz. Jedná se o odrůdu ODAT.
http://www.zahradnidum.cz/?…
Omlouvám se, nevím, proč odkaz nefunguje. Přesný název je:
Rajče tyčkové datlové ODAT F1 - MORAVOSEED.
Popis:
Velmi raná hybridní odrůda datlového rajčete, určená pro pěstování na poli i v krytech. Plody jsou malé, válcovité, oranžové, velmi sladké. Vijany jsou dlouhé s 20-25 pevnými plody, které nepraskají a nepadají. Hmotnost plodů je 15-19 g. Odrůda je vhodná i pro nádobové pěstování a ke sklizni celých vijanů. Odrůda je rezistentní proti Verticillium r.0, Fusarium r.0,1, TMV 0,1,2.
Příspěvek upraven 27.02.19 v 02:17
@klinerovi Vidíš, zapomněla jsem na Stupické polní
. Stejně jako Toro a Tornádo jsou to spolehlivá rajčata. Jsou hodně raná, takže mi uzrála i v chladnějších letech. Ale tak nějak moc nepřekvapí. A já mám velkou zahradu se spoustou záhonů, tak bych chtěla zkusit i nějaký „experiment“
.
Už několikátý rok se pokouším o papriková rajčata (San Marzano), manželovi moc chutnají, ale přijde mi, že mi nestihnou dozrát. Tak letos je dám do nového skleníku a jsem zvědavá.
@pedigka Odkaz mi nefunguje, můžeš prosím napsat odrůdu rajčat? Jinak tohle zahradnictví mám blízko a můžu jedině vychválit. Ji se už semena nekupuju.
@klinerovi Jinak o indigo rajčatech jsem četla pěkný článek na dobrasemena.cz a zrovna indigo Blueberry tam moc dobře nevyšel. Tady odkaz, kdyby tě to zajímalo https://dobrasemena.cz/…rajcata.html
Ti nevím, předloni se u mě dařilo stupickým a nedařilo tornádu, vloni naopak stupická byla mizerná a z tornád krásná úroda… Na terase celkem hezky plodila, vypadala i chutnala Zlatava (oranžové cherry), akorát časem se jí hodně zmenšily plody, asi jsem to v těch vedrech neuzalévala. V truhlíku jsem měla Vilmu a ta byla taky celkem plodná a odolná.
@jezz1e Tak s tím počítám, že jeden rok jedno plodí jak divé a druhé jakžtakž přežívá. I proto hledám tipy na další odrůdy, abych jich měla více a zvýšila tak šanci, že trefím to plodné.
Z klasických rajčat u mě vede Tornádo - chuťově pořád nepřekonané.
Z drobných odrůd už třetím rokem dávám Sweet Aperitif (Dobrá semena) a Mini (Semo). Obě jsou chuťově naprosto skvělé a obě dělají krásné dlouhatánské vijany plné rajčat. Na žluté se letos vykašlu, v téhle konkurenci to prostě nikdo nejí…
@Lucie_Sx Sweet Aperitif letos zkouší babička a prý mi přenechá sazenice navíc. Pokud tedy nějaké budou. Tak jsem na to zvědavá
@Mala.ještěrka píše:
@Lucie_Sx Sweet Aperitif letos zkouší babička a prý mi přenechá sazenice navíc. Pokud tedy nějaké budou. Tak jsem na to zvědavá
Ber všechny
.
Bejbíno.
Tangerine bylo fakt zajímavé. Z maličkých keříků Venus.
Garden peach bylo chuťové neobvyklé, slaďoučké.
A Beefmaster, to byli pořádní macci ![]()
@Mala.ještěrka píše:
@pedigka Odkaz mi nefunguje, můžeš prosím napsat odrůdu rajčat? Jinak tohle zahradnictví mám blízko a můžu jedině vychválit. Ji se už semena nekupuju.
Včerejší příspěvek z 21:31 jsem doplnila.
@Mala.ještěrka díky, já zas spíše našla lepší názor na ty menší, no třeba pohoří, ale dám jim šanci, už je mám doma
. Můžu sem pak napsat, jak si vedly. Budu je mít narozdil od článku venku, třeba jim to bude příjemnější
. A jestli máte hodně záhonů závidím, zkuste ta divoká rajčata, sice prý plody jak koralky, ale fakt jsem na nen našla jen ty nejlepší zhkusenosti, chuťově výrazná
. Mám v plánu jeden dva keříky, ale zatím úplně nevím, kam je strčím
@Lucie_Sx sweet aperitif si musím napsat na další rok, není to něco jako bejbino třeba? Jsou taková výrazná červená z fotek, takový jiný odstín že ![]()