Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, asi potřebuju jenom uklidnit
Holčina se mi pořád neumí otočit. Před časem zvládla na oba boky, ale prohýbá se u toho. Pak k tomu přetočila i prdýlku, takže měla pod sebou už jenom loket. Potom byl zlom, několik dní nedělala nic, teď začíná zase bokovat. Můj dotaz je- najde se tu nějaká maminka, která řekne- kliid, moje dítko se taky neotáčelo, prohýbalo se, na žádnou rehabku jsme nechodili a srovnalo se to samo?? Není to kdovíjaký problém, ale určitě víte, jak i taková „prkotina“ dokáže dělat starosti. V nejhoršim samozřejmě půjdem na rehabku, KO je za cca dva týdny, do té doby nechci nijak hysterčit, ale ani nechci mít ruce v klíně, snažím se zjišťovat co to jde, zatím ale nic moc ![]()
Malý od sestry se neotáčel vůbec, vůbec nechtěl být na bříšku. Začal až lozit… A to až někdy kolem 10 měsíců… takže klid ![]()
Dcera se začala otáčet v 5,5 měsících a to jsem jí ještě zezačátku musela pomáhat.
Vždy, když se otočila na bok, tak jsem ukázala hračku, ona po ní chňapla a já jí za tu hračku táhla na břicho.
Pochopila to za chvíli, pak už se točila sama.
Moje mrně se poprvé přetočilo na břicho v pěti měsících a pak celý měsíc ani jednou, až po šestém měsíci se začal přetáčet na břicho, ale pak teda permanentně, na zádech nestrávil ani pár vteřin.
Teď má zase pauzu, nedostal se ještě na kolena, nesedí…no, čekám, že to bude podobně a najednou se to ze dne na den zlomí. Je asi trošku opožděněnej, ale nikam nás na rehabku neposlali, doktorka říkala, že motorika se dost často vyvíjí skokově. V jiných směrech je malej šikovnej, jemná motorika v pořádku a řeč taky.
Věřím, že u vás to bude podobně a držím palce.
PS: jo, to prohýbání v zádech u nás bylo taky…
Ahoj, můžeš jí to otáčení naučit. Stačí pokrčit nožičku, chytit za kolínko a překulit. Mě se Vašík otáčel jen na jednu stranu, pak jsem ho parkrát přetočila za nožičku a za týden se koulel na obě strany
.
klidek! Nas Davidek se poprve otocil az na 7m! Pritom byl na brisku rad a jinak ciperny a od 6m byl na kolenou, otocka mu proste nesla, a ani ji nejak nezkousel udelat. Na boky se taky otacel, ale dal ne. Jak jsem pozdeji zjisitla, mel zrejme jen trochu ochable krizove brisne svalstvo. Lezt zacal az na 9m. Ale na roce uz chodil. Takze bud v klidu a dej ji cas.
Snažím se být v klidu, no ale znáte to
Když něco není v pořádku, jsem vystreslá a když je vše ok, jsem vystreslá, že jsem něco přehlédla
Já ještě během noci hrabala v podobných tématech a našla jsem, že na to lukování pomůže, když jí v tu chvíli přitáhnu kolínka. A celkem to jde, jenom ta hlava zůstane zakloněná, ale záda ne. Navíc začla najednou zvedat prdýlku a odrážet se z nohou, tak se to konečně někam hýbe. Jsem stresule, nooo
Holky dík ![]()