Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
SONULE
Me je prave trapna ta vyslovnost taky
tak mluvim minimalne ![]()
A u nas v rodine se mluvi 3 jazykama
dcera se mnou cesky a s pritelem franinou a ja s pritelem anglinou
Takze sranda,ale je to dobre pro dceru
nezapomene cestinu a anglina ji pak pujde lepe ucit ve skole ![]()
HA
My jsme z Lyonu(trosku z ruky
) Bydlim tu uz skoro 2roky,nechtelo se mi totiz moc stehovat
je to prece jenom velka zmena
Cinq - to je super, ze mala zvlada vsechny tri jazyky. Bude mit v zivote velkou vyhodu. ![]()
Asi je u vas docela veselo - zvlast, kdyz mluvite vsichni najednou.
Nebylo by to nudo, kdyby jste vsichni mluvili treba cesky?! ![]()
SONULE
Asi by to nuda nebyla
ale jsem spokojena,kdyz me zlobi tak na nej zacnu cesky a je legrace
![]()
A cestinu se asi ucit nebude,protoze by ji moc nevyuzil,i kdyz moje rodina by to uvitala
ale co muzou se naucit anglinu
ta se jim nikdy nestrati ![]()
zprávy z matriky
tak naše paní na matrice moc zběhlá v těchto věcech není - jako každý jiný na našich úřadech .
ale pokud toužíte jen po českém občanství, žijete v manželství tak potřebujete jen to, co ostatní maminy - oddací list a prohlášení o jméně a tak…
co se týče druhého občanství, tak to se musí domluvit na příslušné ambasádě
howg
Takze predpokladam, ze pokud nejsme manzele, tak prubeh je stejny jako u „nemanzelu“ ceskych. Tedy alespon doufam.
Dik za info Hanele.
Další novinky…
Tak jsem volala na Belgickou ambasádu a ministerstvo vnitra…
Naše situace _ já jsem Češka a manžel je Belgičan, žijeme v ČR
dítě automaticky získává české občanství narozením - narodí se v ČR a české mamině
taktéž získává narozením občanství Belgické - po otci - a to je jedno, jestli je manžel nebo ne, je důležité, že je otcem, takže … v tomto případě je možné tzv. „dvojí občanství“
nevím jak je to u jiných států eu ale u Belgie musíme s českým rodným listem jít na ministerstvo zahr. věcí, tam požádat o apostilu (takové ***razítko, které potvrdí, že úřad, který dokument v česku vydal, byl oprávněný toto vydat - záleží na vzájemných smlouvách mezi státy), dokument s apostilou se musí nechat soudně přeložit a takovýto rodný list se zanese na ambasádu, kde se dítě nechá zapsat do registru Be občanů - ambasáda se pak stává jakýmsi druhým obecním úřadem dítěte (stejně jako např. u manžela, který je tu zapsán, ale to je jiná kapitola)
v jiném případě, kdyby dítě nezískalo obč. narozením, ale na žádost rodičů (např. dítě narozené českým rodičům v čechách, kteří se stěhují do německa) by dítě kvůli žádosti o jiné občanství přišlo o to české…
takže to zase bude jako v té pohádce o kouhotkovi a slepičce ( studánko, dej mi vody… ano, ale přines mi od švadleny bílý šátek..... švadleno, dej mi šátek…ano, ale musíš mi přinést od ševce střevíce… ševče, dej mi střevíce…ano, ale......)
![]()
![]()
ahoj tak abych se taky pridala,
ja jsem 5let v Rime,prita je odsud,nejsme vziti,pokud otec prizna otcovstvi,dite ziska svoji narodnost nebo narodnost je to kde se narodi?
LInda ma italskou,protoze se narodila tady,o tu ceskou muze zazadat teda rodice pokud oba souhlasi,na amba:,–(u musim teprve zajit,porad nemam cas!
Rikali mi ze je to casove neomezene,ze ji to muzu vyridit kdykoliv..zapisou ji do matriky v CR a je to..
Nasi se me porad ptaji kdu uz tam pujdu,aby byla jako linda i ceska..snazim se na ni mluvit cesky,ale bohuzel mi nektery vety jdou automaticky v italstine..
Nekde jsem slysela ze o poctu obcantstvi rozhoduje stat,napri moje kamaradka je tady vdana za iatala,brali se v 70letech a to bylo mozny mit obe obcanstvi,kdezto nekdy v 90letech rozhodli ze muzes mit jen jedno..
USA musi byt krasna zem,ale pro me max.evropa,na jinym kontinente bych asi zit nemohla,je to tam vsechno moc jiny…
Prita chodil do kurzu cestiny tady v rimeje tu ceske kulturni centrum a associace praga,poradaji vystavy a kulturni akce,je tam spoustu deti co mluvi dvojjazycne,do CR jezdim co je linda n asvete asi kazdy 4mesice,prita uz cesky dost rozumi a mluvi,mame psa a ten rozumi oba jazyky!!neni to divny!
Zdravim vsechny ceske maminy s poloceskymi miminky… ![]()
Ahoj AJO! Vitem te mezi nama. ![]()
Nechci ti radi ani te strasit nebo malovat certa na zed, ale na tvem miste bych si ceske obcanstvi pro Lindu vyridila co nejdrive.
V zivote se muze stat cokoliv a nikdy nevis, jestli se svym pritelem nerozejdete. Nevim jak by to vypadalo pokud by jsi se s ni chtela vratit do Cech. Je Italka a predpokladam, ze otec by o ni bojoval a obavam se, ze v tomto pripade by ji Italie jako stat nevydala do zahranici.
Nerozumim temto pravnim vecem, ale neni to tak davno, kdy jsem tady na emiminu cetla SOS zoufale maminky v Americe, pro kterou nebylo mozne doslovat utect pred svym manzelem i s miminkem. A to jenom proto, ze nemelo ceske obcanstvi.
Neber to prosim jako udelovani rad.
Jenom zvaz vsechny moznosti. Clovek nikdy nevi. ![]()
Jinak budu rada, kdyz nam napises jak se vam v Rime zije a jak se tak mate. ![]()
ahoj AJA, na amba:,–(ě jsem se ptala, a omezené to není (ne např, jak se můj milý dozvěděl fámu, žeto musí od nás ze Zlína stihnout do Prahy přijet vyřídit nejpozději do třídnů od narození..)
jen na vysvětlení pojmů národnost - ta je každému jedno
jde o občanství (dokonce vím, že třeba ve vlámštině se to nerozlišuje) České občanství získala Linda narozením, teda pokud ty jsi češka a v Itálii máš trvalý pobyt - kdyby jsi ty požádala o Italské občanství, tak by jsi o to české pravděpodobně přišla. Dvojí občanství je možné právě pro Lindu. o občanství pro ni nemusíš žádat - získala ho narozením. a jestli to v Itálii funguje stejně, tak vezmeš Italský rodný list, jestli jsi musela mít pro své dokumenty apostilu,tak tady taky, jestli ne, tak ne,
necháš RL soudně přeložit a doneseš ho na českou amdasádu v Itálii, teda pokud jsi tam taky zapsaná..
Zkus si tam zavolat, řeknou ti, co je potřeba. Ohledně dvojího občanství u nás rozhoduje Ministerstvo vnitra, tak myslím, že v Itálii taky..
Tak houwg… doufám,že je mi aspoň trochu rozumět..
jo a ještě k Lindině Češtině - přivez si české knížky a mluv na ni česky, jen tak má šanci se češtinu naučit. i když by sis mohla myslet, že ji v Itálii nevyužije, pochybuji, že tví rodiče mluví plynně italsky (stejně jako moji vlámsky
) a mají na to nárok…
hodně štěstí přeje Hanele
PS: včera jsem náhodou narazila na mooc zajímavý článek, kdo máte čas, podívejte se na
http://www.miminet.cz/clanky.php?…
Diky Hanele - clanek uz jsem si vytiskla a doma si ho dukladne proctu. ![]()
ahoj vsichni!
vcera jsem se tu rozepsala,ale ejhle prispevek nikde..
No nic,zkusim to v kratkosti…Do toho vdavani se mi moc nechce,nejsem pokrtena,ale svatbu bysme chteli v kostele a tak bych musela na katekismus a nechat se snad i pokrtit..coz by trvalo dost dlouho,tak to porad odkladame..navic tady v rime jsou nehorazny ceny vubec za vsechno,takze takova svatba nevim kolik tisic euro by stala…
to radejc zajedem nekam do tepla na dovcu..
Ale pritovi jsem dneska rekla kdy zajedem na amba:,–(u tak prej pristi ctvrtek,mam vsechny dokumenty i to razitko apostolu nebo jak se to jmenuje..
Takze dam vedet az linda bude v ceske matrice..
Jinak v rime se zije vcelku poklidne,pokud clovek nikam moc nechodi..zrovna dneska jsem byl aneco nakoupit a venku to poradne smrdelo autama" je tu snad 5aut na jednu hlavu..parku je tu pomerne dost ale vetsinou jsou blizko krizovatek,pokud ne je potreb atam zajet autem,a platit parkovne co hodina to 1euro,ja jsem blizko pomerancoveho parku,kterej je karsne udrzovanej a jde videt kostel san pietro ve vatikanu a v prosinci tam dozravaji pomerance.Akorat je tu mooc bezdomovcu a cizincu vseho druhu,kteri se valeji o parcich i po tech pro deti,takze kdyz je vidim nekdy nemam ani chut si tam sednout..
Lekarska pece tu je dost bida,leky silene drahe,skoro vse se plati,akorat pokud mate povoleni k pobytu-ted jen pobytocvou kartu mate zdrav.poj. od statu automaticky,nemocnice jsou v katastrofalnich podminkach,z hlediska vybaveni..Pordonice jsou n atom o dost lip,pokud mate stesti dostanete se i do supervybavene statni porodnice..ja to stesti mela,druhej den co me prijali byl tak desnej naval,ze nemeli kam dat mimca ani maminky a museli zavrit!
Od berlusconiho jsme dostali 1 000euro–teda linda– budou dost volby..o materske ani slovo,neexistuje..dostanete neco jkao materskou na 5mesicu asi 240euro mesicne.za posledni 2mesice teho a 3na materske" to ovsem musite regulerne pracovat,sehnat tu praci se smlouvou je skoor nemozne,zamestnaji vas vsude jen „nacerno“.POkud vam socialka neda tuhle „materskou muzete zazadat na mestskem urade o purciou podporu asi 1 400euro,jednorazove,je to ovsem dost omezene,pokud vas pritel vlastni nejaky majetek,nic vam nedaji…
Zdalo by se ze 2400eruo neni malo,ale kdyz si predstavite ze sus.koj. mleko tu prijde krabice 800g min n a20euro…a vubec vsechno je silene drahe..
NAjem bytu u centra asi 1100euro mesicne…
Libilo se mi ale ockovani,ktere je pomerne setrne“ co se tyce opakovani,v cesku jich je vic.Linda byl an a1ockovani ve 3mesici pak v 6mesici a pak jde az v roce..
Italove jsou pomerne mily a sympaticti,nikdy se neciitie sami,zapovida se s vama kazdy,nakupujici v obchodaku,prodavac masa,nebo duchodce na prochande..pokud neznate cestu a stojite zrovna na cervene na krizovatce staci stahnout okynka a zeptat se ridice vedle v aute vestinou vam rad poradi a prida i usmev…to mi pokazde kdyz jsem v cesku chybi…
ale to jsem asi dost odbocila.....
Jeste jsem chtela dodat,ikdyz je linda italka,soudy tady jsou dost pri predstave ze diteti je nejlip u mamy… ![]()
1.3jdu na prednasku na amba:,–(u o dvojjazycnosti,bude to zajimave,ja n alindu cesky mluvim ale nekdy to samo a uz mluvim italsky,ma znama ma 3deti,to prvni rozumi i odpovi cesky,druhe rozumi ale neodpovida,a to treti nerozumi ani neodpovida..ja myslim ze je dulezite aby umelo dobre mluvit,nebo aby aspon poradn rozumelo a odpovedelo..s tim psanim…to bude obtiz…