Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že to Plamínek myslela tak, že matka jde automaticky do toho, že bude její dítě polosirotek, když si pořizuje dítě „ze zkumavky“, i když předem ví, že s parterem žít nebude/partnera nemá. Ale je fakt, že mi to nesedí, protože nemám informace o tom, že by to u nás šlo - nechat se oplodnit IVF bez partnera. Můžu se mýlit samozřejmě..
Ale pokud to Plamínku opravdu myslíš tak, jak to vyznívá, že IVF je proti přírodě, protože podle přírody tito parneři nedozráli k tomu, aby byli rodiče, tak to jaksi nemám slov, protože nechci urážet. (Doteď to byla slušná debata a já to nechci porušit.) ![]()
PetiteFillette píše:
Myslím, že to Plamínek myslela tak, že matka jde automaticky do toho, že bude její dítě polosirotek, když si pořizuje dítě „ze zkumavky“, i když předem ví, že s parterem žít nebude/partnera nemá. Ale je fakt, že mi to nesedí, protože nemám informace o tom, že by to u nás šlo - nechat se oplodnit IVF bez partnera. Můžu se mýlit samozřejmě..
Ale pokud to Plamínku opravdu myslíš tak, jak to vyznívá, že IVF je proti přírodě, protože podle přírody tito parneři nedozráli k tomu, aby byli rodiče, tak to jaksi nemám slov, protože nechci urážet. (Doteď to byla slušná debata a já to nechci porušit.)
no ja to chapu dobre, ovsem presne jak rikas, nechapu to,proc rika, ze pri IVF bych mela pocitat s tim, ze bude dite polosirotek. na IVF jsme malem skoncili, zila jsem par let v zahranici a vim bezpecne, ze samotna zena u nas v CR nemuze jit na umele oplodneni.proto ten dotaz. muj nazor je ten, ze bych sla i single, coz ted resim, protoze druhe ditko chci, ovsem potencionalni tatinek neni a to nejsem nijak narocna.v zahranici uz bych se objednala a mohla to resit. ale to je na jinou diskusi. ja bych tedy spis chtela vedet a omlouvam se ze rypu,ale jaky je plaminkuv nazor na dite vychovavane homosexualnimi pary???pokud diteti zajisti bezpecny domov plny lasky a jak jsem psala, znala jsme osobne deti i dve matky v zahranici a ze by nejak trpely, to se rici neda.a PeTITE, ta posledni veta, to jestli plaminek myslela tak jak rikas, tak ja milerada tu slusnou diskusi porusim, protoze jestli ma nekdo nazor ten, ze dite ze zkumavky si porizuje jen ta osoba, co endozrala na to byt matkou atd. tak to je nazor hodny vite ceho…na splachnuti do hajzlu. a propos, plaminku, padla tady veta ohledne zakladatelky Evicky, ze jeste nedozrala k tomu byt matkou..hm..kam se hrabe Rybana
se vcerejsim komentarem..tohle psat zensky po prodelanym potratu, at byla jeji situace jakkoliv odsouzeni hodna??to se nedela…a BTW, ty jsi matka?????ze jsi ji a nas ostatni tak pekne zkritizovala, to jedine jsi tu jeste nenapsala.pokud matka nejsi, proc o zensky, ktera prave potratila pises, ze nebyla pripravena byt matkou? a treba i doboru matkou????to vi jen ona sama…tak a ted se muzete na me sesypat, botky si proto nerozkousam jak pravil nekdo z Rychlych Sipu ![]()
Teda ženský - vy jste ale rychlíci!
Já normálně nestíhám číst, natož odepisovat.
Ale zkusím to stručně a od konce:
Beruska: Necituji příručky - uvedla jsem odkaz na jedinou knihu v úplně jiném kontextu, než jsi pochopila. Pokud si dáš tu námahu a nahlédneš do ní zjistíš, že se v ní vůbec nepíše o tom, co vám píšu zde. To co píšu o vztazích je v nás zakotveno od početí. Vidím to kolem sebe a znám to ze své praxe. Nevím co na tom vyznělo příručkově ![]()
ad dítě ze zkumavky: podívej, když se dvou lidským bytostem narodí děťátko, má tatínka a maminku - v ideálním případě byl počat z velké lásky a silu její energie mu rodiče předali již při početí a milování. Má oba rodiče.
Dítě které bylo počato na základě darovaného spermatu ze spermobanky, nebo dala dárkyně vajíčko a matka ho vychovává sama - je polosirotek. Nemá jednoho z rodičů. Je to stejné, jakoby mu jeden rodič u po početí zemřel.
Už rozumíš? ![]()
Ano, děti single partnerů trpí. Ano, děti v úplných rodinách, kde druhý rodič je přítomen málo - jak uvádíš, trpí také. Ano, děti trpí i v úplných rodinách, kde to nefunguje, ale rodiče spolu zůstávají. Ano, děti trpí i v dětských domovech, ačkoliv zdánlivě mají vše, „nic jim nechybí“ - a „je lepší když nežijou s idioty“. Souhlasím s Tebou, že né na všechno se dá připravit a né vždy zvládneme svou roli.
A teď se Tě zeptám já:
Znamená to snad, že děti nepotřebují druhého rodiče a pro ně „modelový“ rodičovský vztah?
Plaminek_nadeje píše:
Teda ženský - vy jste ale rychlíci!Já normálně nestíhám číst, natož odepisovat.
Ale zkusím to stručně a od konce:Beruska: Necituji příručky - uvedla jsem odkaz na jedinou knihu v úplně jiném kontextu, než jsi pochopila. Pokud si dáš tu námahu a nahlédneš do ní zjistíš, že se v ní vůbec nepíše o tom, co vám píšu zde. To co píšu o vztazích je v nás zakotveno od početí. Vidím to kolem sebe a znám to ze své praxe. Nevím co na tom vyznělo příručkově
ad dítě ze zkumavky: podívej, když se dvou lidským bytostem narodí děťátko, má tatínka a maminku - v ideálním případě byl počat z velké lásky a silu její energie mu rodiče předali již při početí a milování. Má oba rodiče.
Dítě které bylo počato na základě darovaného spermatu ze spermobanky, nebo dala dárkyně vajíčko a matka ho vychovává sama - je polosirotek. Nemá jednoho z rodičů. Je to stejné, jakoby mu jeden rodič u po početí zemřel.
Už rozumíš?Ano, děti single partnerů trpí. Ano, děti v úplných rodinách, kde druhý rodič je přítomen málo - jak uvádíš, trpí také. Ano, děti trpí i v úplných rodinách, kde to nefunguje, ale rodiče spolu zůstávají. Ano, děti trpí i v dětských domovech, ačkoliv zdánlivě mají vše, „nic jim nechybí“ - a „je lepší když nežijou s idioty“. Souhlasím s Tebou, že né na všechno se dá připravit a né vždy zvládneme svou roli.
Znamená to snad, že děti nepotřebují druhého rodiče a pro ně „modelový“ rodičovský vztah?
A teď se Tě zeptám já:
hmmm
nerikam, ze deti nepotrebuji druheho rodice,ale pisu a myslim, si, ..co dkyz to uz jinak nejde? neni jine vychodisko? ja vim, vzdycky nejake je,ale ja se porad nemuzu zbavit dojmu, ze nejednas rozumem a intuici jako matka a partnerka,ale jako terapeutka, psycholozka a beres to z pohledu te druhe strany.a ted zkpiruju tvuj prispevek, se kterym naprosto NESOUHLASIM…vizad dítě ze zkumavky: podívej, když se dvou lidským bytostem narodí děťátko, má tatínka a maminku – v ideálním případě byl počat z velké lásky a silu její energie mu rodiče předali již při početí a milování. Má oba rodiče.
Dítě které bylo počato na základě darovaného spermatu ze spermobanky, nebo dala dárkyně vajíčko a matka ho vychovává sama – je polosirotek. Nemá jednoho z rodičů. Je to stejné, jakoby mu jeden rodič u po početí zemřel.
Už rozumíš?
naprosty nesouhlas. a btw,stale mi tu chybi odpoved na otazku:JSI MATKA????????????????????????????????
Plaminek_nadeje píše:
ad dítě ze zkumavky: podívej, když se dvou lidským bytostem narodí děťátko, má tatínka a maminku - v ideálním případě byl počat z velké lásky a silu její energie mu rodiče předali již při početí a milování. Má oba rodiče.Dítě které bylo počato na základě darovaného spermatu ze spermobanky, nebo dala dárkyně vajíčko a matka ho vychovává sama - je polosirotek. Nemá jednoho z rodičů. Je to stejné, jakoby mu jeden rodič u po početí zemřel.
Už rozumíš?
Já tedy nerozumím!
Takže chceš říct, že rodiče, kteří z nějakého důvodu nemůžou mít svoje vlastní děti a přistoupí k darovanému ať už spermatu nebo vajíčku, jsou nezodpovědní hlupáci, protože takto narozené děti budou mít život na hov*no? A s nimi jsou bezcitové a nezodpovědní hlupáci, kteří si vezmou z kojeneckého ústavu malé miminko a adoptují je? Že matky, které nešly na potrat po tom, co je otec jejich dítěte opustil, si zaslouží, aby potratily samovolně, protože nejsou připravené na to, aby byly matkami?
???!!!
Ano, děti single partnerů trpí. Ano, děti v úplných rodinách, kde druhý rodič je přítomen málo - jak uvádíš, trpí také. Ano, děti trpí i v úplných rodinách, kde to nefunguje, ale rodiče spolu zůstávají. Ano, děti trpí i v dětských domovech, ačkoliv zdánlivě mají vše, „nic jim nechybí“ - a „je lepší když nežijou s idioty“. Souhlasím s Tebou, že né na všechno se dá připravit a né vždy zvládneme svou roli.
Tak si je nebudem pořizovat vůbec a nikdo, aby se náhodou nestalo, že by trpěly? Proč to riskovat!
plamínku naděje.Nechceš si náhodou jen zduvodnit své rozhodnutí nemít děti když nemáš chlapa?Trochu mi to tak připadá ![]()
Až ty děti budeš mít tak věř že tohle vše ti přijde směšné
Beruska: Prosímtě klííídek! Absolutně nechápu, proč takto reaguješ - já vím, že máme odlišné názory, ale snad já na Tebe proto neútočím. ![]()
Tento způsob debaty mne nemotivuje Ti dál cokoliv psát, ale naposledy to zkusím:
Psala jsem, že je toho hodně co bych sem musela skopírovat a zda to chcete číst. Ty jsi mi napsala, že ano a rovnou se dotázala - prozatím jsem Ti vždy na dotazy odpověděla, takže si prosím odpusť ty emoce. To mi raději pomož a sepiš pod sebe všechny otázky, abych na nějakou nezapoměla odpovědět - vidíš snad s jakou rychlostí jen od Tebe přilétají, né? Kdo to má stíhat?
Tedy k věci:
Matka bohužel nejsem. S přítelem jsme byli spolu 10let. Jsou to už téměř 3 roky co náhle zemřel
, takže jsem momentálně sama. Pravděpodobnost, že natrefím na tak skvělou bytost, jako byl on je mizivá, né-li nulová. Proto jsem opravdu smířená s tím, že děti mít možná nebudu.
Pokud Ti tedy vadí, že nemám vlastní děti, přijmi alespoň mé zkušenosti z tolika dětskými osudy, že je ani nespočítám. Klinická praxe, návštěvy dětských domovů, dětské tábory, mediace, rodinné konstelace, účasti na rozvodových stáních.....ano, vidím to jen z pohledu dítěte, protože dítě by mělo být „výsledkem“ vztahu dvou zralých lidských bytostí. A neumí se bránit, nebo hájit své právo na oba rodiče, pokud tomu tak není. Matky, které nevidí pohled dítěte by se měli nad sebou zamyslet. Toliko ke kultu mateřství.
Pokud semnou nesouhlasíš - v pořádku. Je to Tvůj názor a já ho respektuji. Jen bych se Te ráda zeptala na dvě věci: 1. Kdo a kde je otec dítěte, které vzniklo z Tvého vajíčka a darovaného anonymního spermatu, bez partnera?
2. Pokud matka vychovává dítě sama - jak může být zároveň tatínkem? ![]()
Kamča: ne
. Já pocházím z úplné rodiny a tudíž dokážu ocenit nezaměnitelné kvality, které to dítěti do života dá. Zažila jsem dobu, kdy bežně spolu bydleli i 3 generace - a měla to štěstí, že nám to doma klapalo. Moc je mi líto těch, kdo toto třeba nezažil. Neví o čem píšu.
Vzájemná láska, úcta, ohleduplnost, tolerance a spolehlivost - to je to, co chci svým dětem předat - né jakousi „náhražku“ vztahů a rodiny. Pokud bych je měla, chtěla bych, aby byli zdravé po všech stránkách - nejen materiální, aby se měl o ně kdo postarat, pokud bych já zemřela, tudíž bez partnera a bezpečného a alespoň trošku zralého partnerského vztahu to u mne opravdu nepřipadá v úvahu.
…no vidíš? Možná je to dobře že žádné nemám - kdo by už v tomto světě chtěl matku s takovými názory, že?
![]()
Plaminek_nadeje píše:
Beruska: Prosímtě klííídek! Absolutně nechápu, proč takto reaguješ - já vím, že máme odlišné názory, ale snad já na Tebe proto neútočím.
Tento způsob debaty mne nemotivuje Ti dál cokoliv psát, ale naposledy to zkusím:Psala jsem, že je toho hodně co bych sem musela skopírovat a zda to chcete číst. Ty jsi mi napsala, že ano a rovnou se dotázala - prozatím jsem Ti vždy na dotazy odpověděla, takže si prosím odpusť ty emoce. To mi raději pomož a sepiš pod sebe všechny otázky, abych na nějakou nezapoměla odpovědět - vidíš snad s jakou rychlostí jen od Tebe přilétají, né? Kdo to má stíhat?
Tedy k věci:
Matka bohužel nejsem. S přítelem jsme byli spolu 10let. Jsou to už téměř 3 roky co náhle zemřel
, takže jsem momentálně sama. Pravděpodobnost, že natrefím na tak skvělou bytost, jako byl on je mizivá, né-li nulová. Proto jsem opravdu smířená s tím, že děti mít možná nebudu.
Pokud Ti tedy vadí, že nemám vlastní děti, přijmi alespoň mé zkušenosti z tolika dětskými osudy, že je ani nespočítám. Klinická praxe, návštěvy dětských domovů, dětské tábory, mediace, rodinné konstelace, účasti na rozvodových stáních.....ano, vidím to jen z pohledu dítěte, protože dítě by mělo být „výsledkem“ vztahu dvou zralých lidských bytostí. A neumí se bránit, nebo hájit své právo na oba rodiče, pokud tomu tak není. Matky, které nevidí pohled dítěte by se měli nad sebou zamyslet. Toliko ke kultu mateřství.
Pokud semnou nesouhlasíš - v pořádku. Je to Tvůj názor a já ho respektuji. Jen bych se Te ráda zeptala na dvě věci: 1. Kdo a kde je otec dítěte, které vzniklo z Tvého vajíčka a darovaného anonymního spermatu, bez partnera?
2. Pokud matka vychovává dítě sama - jak může být zároveň tatínkem?
Ja ale neutocila, jen jsem stale postradala tvou odpoved na mou otazku a to zda jsi matka ci ne? je mi samozrejme lito, co jsi zazila a musi to byt smutne,ale stacilo tvou osobni zkusenost(i kdyz chapu, ze se ti asi nechtelo)napsat hned do sveho prvniho prispevku a mohl byt klid. pak se nesmis divit mne ani devcatum,ze reagujeme podrazdene, kdyz vlastne ani envime co mas za sebou.ale stejne mi to vrta hlavou. 3 roky od smrti partnera je dlouha nebo kratka doba? ptam se, jelikoz s tim nemam zkusenost. ale kdyz tak moc touzis po diteti a treba za par mesicu potkas nekoho, kdo mozna neni tak dobry jako tvuj pritel, ktery nahle zemrel,ale bude ti s nim dobre,atd. a nebudete moci mit prirozene deti,tak ty deti mit nebudes?ja vim, ze mas zkusenosti s detmi, ja trochu taky,i kdyz trochu z jineho oboru, starala jsem se o deti v zahranici, svobodnym, homosexualnim parum, zenatym, vdanym, chudym, bohatym,adoptovanym,tak bych se nepustila do debaty, kdybych o tom trochu neco nevedela. chapu, ze chces aby deti se rodily z lasky, aby mely dva milujici rodice,atd. ja pochopila co tim myslis,ale vzdat se ditete???kdyby ti nekdo nabidl , ze muzes hned zitra mit krasne zdrave dite,ale bez tveho parntnera, odmitla by jsi? ja ne.......a mmch, ja mam dceru s muzem, ktery je jeji biologicky, hrozilo nam IVF, zvazovali jsme i adopci, darce spermatu, tohle vse…proto se me tve tema asi dotyka vic jak ostatni. hadat se nechci, svym zpusobem mas rpavdu a myslisto dobre,ale pravda je, ze takhle jak ty bys chtela aby svet fungoval,tak to bohuzel negunguje…ale utocit nechci, nepadla zadna vulgarni slova, v tom jsem myslim slusna, preji ti,at najdes brzo nekoho, s kym tu rodinu budes chtit zalozit. ![]()
Plamínek - není zapotřebí ta ironie, jen by mě zajímalo, nechci se tě dotknout, nebo jitřit rány, když byl tvůj přítel tak skvělý, proč po 10 letech jste neměli děti, nemusíš odpovídat, pokud ti moje otázka přijde nevhodná, chápu to, a jestliže zemřel a měli by jste děti, ted bys přece byla taky sama s dítětem nebo dětmi nebo ne,takže podle tvé teorie, by zákonitě musely být nějakým způsobem narušené, protože by neměly otce, a nemohly by být štastné.
Petite:
Já tedy nerozumím!
Takže chceš říct, že rodiče, kteří z nějakého důvodu nemůžou mít svoje vlastní děti a přistoupí k darovanému ať už spermatu nebo vajíčku, jsou nezodpovědní hlupáci, protože takto narozené děti budou mít život na hovno? A s nimi jsou bezcitové a nezodpovědní hlupáci, kteří si vezmou z kojeneckého ústavu malé miminko a adoptují je? Že matky, které nešly na potrat po tom, co je otec jejich dítěte opustil, si zaslouží, aby potratily samovolně, protože nejsou připravené na to, aby byly matkami????!!!*
Nevím, co Tě tak rozčílilo - ale je to zřejmě něco, co v sobě ještě nemáš sama vyřešeno. V žádném případě nanadávám na rodiče, kteří přistoupí na darované cokoliv. Naopak. Hluboce se skláním před každým, kdo v sobě najde odvahu vychovávat cizí dítě. A můj obdiv mají i maminky, které nejdou na potrat poté, co je opustil přítel. Nic takového jsem nikde npsala a to, že si to takto interpretuješ souvisí s něčím v Tobě. Zkus přijít na to čím - možná Tě to posune dál. ![]()
Jediné co píšu pořád dokola je, že mít děti je úžasný dar, pro zdravý růst, potřebují mít oba fungující rodiče a tak by se měli pořizovat s větším „rozumem“, než tak, jak to zakladatelka přednesla. ![]()
romype píše:
Plamínek - není zapotřebí ta ironie, jen by mě zajímalo, nechci se tě dotknout, nebo jitřit rány, kdy byl tvůj přítel tak skvělý, proč po 10 letech jste neměli děti, nemusím odpovídat, pokud ti moje otázka přijde nevhodná, chápu to, a jestliže zemřel a měli by jste děti, ted bys přece byla taky sama s dítětem nebo dětmi nebo ne,takže podle tvé teorie, by zákonitě musely být nějakým způsobem narušené, protože by neměly otce, a nemohly by být štastné.
presne tak. ja uz tuto diskusi radeji opustim, nechci se hadat, ja bych PLAMINKU spis tipovala , ze jsi ze smrti pritele tak zdrcena, ze si myslis, ze uz lepsiho nenajdes, protoze si myslis(a verim ti), ze on by byl ten nejlepsi otec a ze bez nej uz zadne dite radeji mit nebudes…takhle jsem to pochopila.ale co kdyz se opravdu zamilujes znova a budes chtit miminko? mne pripada, ze jsi uplne rezignovala na to byt mamou......pokud to zrovna nebude ten nejlepsi chlap na svete.ale jak jsem psala, je hezke, ze chces,aby to tak bylo,ale realita je bohuzel jina.
odchazim, nechci aby se to tu strhlo do nejakych hadek, vsem preju krasne, zdrave a stastne deti at uz jsou zplozeny jakkoliv. mejte se ![]()
Romype: Neměli jsme je proto, že jsme se oba věnovali dětem cizím. Já ve své klinické praxi, on jako zdravotní bratr na dětském oddělení, táborech… Děti v podstatě vyplnili náš život a když jsme viděli co všechno se může stát, přemýšleli jsme nad nima i jinak, než je řekněme bežné.
Jelikož jsme se seznámili mladí, plánovali jsme je později - kolem té 30tky. V 31 jsme se rozhodli - přítel celý šťastný šel koupit stromeček a ten chtěl zasadit na zahradě podle rčení - postav dům, zasaď strom…tak prý aby jsme měli všechno jak má být… a pak jsem uviděla tu dodávku, která ho na vlastní zahradě smetla, protože vyjela ze zatáčky. Naprala to do ořešáku a ten ji odhodil přímo i s plotem na přítele, který tam kopal jámu na ten stromeček…drátěný plot ho napichl jak vidlička, neměl šanci a netrpěl. ![]()
To je moje jediná útěcha. Třeba mi tím osud ukázal, že se nemá dlouho otálet, nebo jsme náš společný osud naplnili…nevím, nemám patent na rozum. 10let je asi hodně, ale ty 3 už nejsou tolik, no né? ![]()