Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mě otoky zlobí celé těhotenství a je to jedna z věcí na kterou se strašně těším, až se jí po porodu zbavím. Téměř celou dobu mi výrazněji víc otéká pravá noha. Doporučuji hlídat si váhu. Ruku v ruce mi s velikostí otoků letěla šíleně i váha nahoru a kdybych si toho všimla dřív mohla jsem si ušetřit nějaké to kilo…
Jinak po chůzi se mi to taky zhoršovalo, ale byly i výjimky potvrzující pravidlo
. Jinak přiměřeně odpočívat, pomáhalo mi podkládat si nohy - lýtka a kotníky výš než zadek, pak večer mazání nějakou chladivou mastí na svaly (pořádná vrstva). Zkoušela jsem i střídání studené a teplé vody, ale to mě moc nezabíralo. Nejvíc mi asi zabíraly léky od doktorky.
Jen pro představu, jsem 38 tt, nateklé nohy až ke kolenům, ruce, tvář…hold některé na to trpíme víc
Ale určitě to doktorce řekni. Mě třeba váha skočila během dvou dnu i o 4 kila a jak jsem nasadila léky, vrátila se téměř zpět.
@Mainada píše:
Ahoj, mě otoky zlobí celé těhotenství a je to jedna z věcí na kterou se strašně těším, až se jí po porodu zbavím. Téměř celou dobu mi výrazněji víc otéká pravá noha. Doporučuji hlídat si váhu. Ruku v ruce mi s velikostí otoků letěla šíleně i váha nahoru a kdybych si toho všimla dřív mohla jsem si ušetřit nějaké to kilo…
Jinak po chůzi se mi to taky zhoršovalo, ale byly i výjimky potvrzující pravidlo. Jinak přiměřeně odpočívat, pomáhalo mi podkládat si nohy - lýtka a kotníky výš než zadek, pak večer mazání nějakou chladivou mastí na svaly (pořádná vrstva). Zkoušela jsem i střídání studené a teplé vody, ale to mě moc nezabíralo. Nejvíc mi asi zabíraly léky od doktorky.
Jen pro představu, jsem 38 tt, nateklé nohy až ke kolenům, ruce, tvář…hold některé na to trpíme vícAle určitě to doktorce řekni. Mě třeba váha skočila během dvou dnu i o 4 kila a jak jsem nasadila léky, vrátila se téměř zpět.
No je pravda ze váha mi vylitla dost to mi dnes rikal doktor , asi 5kg dvojnásobek toho co bych měla a to jsem teprve ve 25tt horší je ze nevím zda plasit nebo ne když dnes sem byla na kontrole , a všimla si toho potom doma toho kotníku napadlo ne zda to nemůže být zty včerejší prochazky po dlouhé době jsem se takhle dyl prošla , bala sem s správě té preeklamsie ale to doufám ze by zjistili z moce ale to jsem měla v pohode asi i tlak ..
No doufám ze to nic nebude spíše mě zarazí ze jen jeden ten kotnik je oteklejsi a druhej ne :/
Tak počkej pár dní, jestli otok sleze, tak to bylo tou procházkou…jestli budeš mít oteklou nohu i příští týden, tak si tam zavolej…
A prosím tě, jen tak pro zajímavost..to jsi do 25.tt přibrala 5 kg a doktorovi se to zdá moc?
Pokud máš ostatní věci v pořádku, tak bych se tím nestresovala. Zkus se třeba dva dny trošku sledovat, jak moc ti nohy otékají a pak bych zavolala doktorovi. Taky mi přišlo, že jedna noha mi neotéká, ale boty říkaly něco jiného. Jen vedle té druhé, která byla jak balonek, vypadala skoro normálně. I když ty otoky neznamenají nic vážného, tak bych určitě dala doktorovi vědět. Minimálně je člověku hodně nepříjemně a tohle do porodu samo nezmizí, bude to jen horší, tak je zbytečné se trápit a nevyužít možnosti jaké jsou.
Mě mrzí, že jsem si jich nevšila dřív, ale při těch teplotách venku, co byly ještě v září, jsem myslela, že jsem oteklá z toho horka…a pak mě překvapila váha u doktorky.
@Sněženka25 píše:
Tak počkej pár dní, jestli otok sleze, tak to bylo tou procházkou…jestli budeš mít oteklou nohu i příští týden, tak si tam zavolej…
A prosím tě, jen tak pro zajímavost..to jsi do 25.tt přibrala 5 kg a doktorovi se to zdá moc?
Ne za měsíc Ja už ze 49 vážím 63,8 : :/
@Anonymní píše:
Ne za měsíc Ja už ze 49 vážím 63,8 : :/
Aha tak to jo…no hele tak ty nohy sleduj a jestli to fakt nesplaskne do pondělí, tak doktorovi zavolej…lepší než to podcenit, no…
Kamarádka měla tu preklampsii taky…a do osmého měsíce přibrala asi 10 kg a během devátého dalších 10kg nebo možná ještě víc to bylo, nechci kecat…tak jestli ses vyloženě nějak nepřejídala a zároveň ty nohy otékají, tak buď ve střehu ![]()
@Sněženka25 píše:
Aha tak to jo…no hele tak ty nohy sleduj a jestli to fakt nesplaskne do pondělí, tak doktorovi zavolej…lepší než to podcenit, no…
Kamarádka měla tu preklampsii taky…a do osmého měsíce přibrala asi 10 kg a během devátého dalších 10kg nebo možná ještě víc to bylo, nechci kecat…tak jestli ses vyloženě nějak nepřejídala a zároveň ty nohy otékají, tak buď ve střehu
No dneska sem byla na gynde a z moce by to taky poznali ze ? Jen sem si ještě nevsimla toho kotníku 😀 a doktor kontroloval nohy a nic lýtka a tak no a moc byla dobra no hold zkusím počkat do pondělí zatím si na to zkusím koupit nějakou mast nebo nevím 😀
Ja vzdy pribrala v tehotenstvi 24kg (zacinala jsem s vahou 50kg)
Preeklampsii by dnes na kontrole poznali. Byt tebou, tak si hlidam tlak. Pokud by byl vysoky, tak to urcite res. Nohy si davej co nejcasteji nahoru a odpocivej. Ja mela preeklampsii u prvniho. U druheho „jen“ vysoky tlak asi tyden pred porodem.
Ahojky holky chci se zeptat včera jsem se docela dlouho procházela nejsem na to moc zvykla… dnes mě bolí pekne nohy a všimla jsem si ze mám otekly kotnik na jedné noze jen, nejsem si jistá zda to patří k těhotenství když mi otekl jen na jedné noze…nechci hned plasit dneska jsem byla v poradně, a nevsimla jsem si toho až když sem přišla domu a odpocivala tak sem si všimla ze mám oteklejsi jeden kotnik. Nevíte co na to kdyžtak použit? A zda to muže být jen zte prochazky nebo proste už jen zeto k těhotenství patří? diky