Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, mám pár měsíců rovnátka a začal mi problém dělat drátek, který vlastně zuby stahuje. V jednom místě mám vytržený zub a v tom místě mi drátek udělal ve tváří obrovskou jizvu, která bolí tak, že se mi chce u jídla a mluvení brečet. Vosk na tom samozřejmě nedrží a navíc, se mi to nějak rozmočí a pak to odpadne. Moje zubařka mi říkala, že existuje něco co vypadá jako bužírka a dává se to na to, ale je to prý zbytečně drahé a tak si mám doma, stáhnout bužírku a vyvařit a prý to bude to samé, jenomže ta bužírka padá a nevydrží na tom ani minutu, tak hledám, kde koupit přímo na ta rovnátka, já do toho investuju, bude trvat dlouho, než se zuby pohnou. Jenomže nemůžu nic najít. Poradí mi někdo? Děkuji
Rovnátka jsem nosila, tak vím, jak je to nepříjemné. Přístup tvé doktorky teda nic moc, měla by to podle mě řešit. Když jem nosila rovnátka já, byl jen ten vosk, ale teď jsem vygooglila toto:
http://www.profimed.cz/…na-rovnatka/
Jinak určitě doporučuju si ty ranky ošetřit nějakým gelem k tomu určeným…
@LadyRebeka ahoj, jsem zdr. sestricka a delala jsem na ortodoncii.
varianta jedna- vosk sice odpadava, ale muzes voskovat do aleluja. odpadava kazdymu, sama jsem rovnatka mela, vim o cem mluvim. je dulezity se s nim naucit pracovat tak, abys dala dostatecny mnozstvi a spravne aplikovala, pak to i chvili drzi, ale zalezi na umisteni tvyho problemu
dve- mas pravo jit k tve dr., aby ti dratek upravila tak, aby to neiritovalo sliznici. delala jsem to lidem sama, zvladne to i sestra a je to tak na 2 minuty prace
tri- buzirka ano, ale jen na urcite typy dratu- ta se aplikuje zejmena na hlavni draty, kdyz je treba vytrzeny zub a neni tam stahovaci dratek
ctyri- v uplne nejhorsim pripade existuji chranice na rovnatka na sport. koupis jako dlahu ve sportu, namocis do horky vody a pak vytvarujes podle rovnatek. ale pokud chodis do prace nejde to nosit furt ze a na pichajici dratek je to fakt krajni reseni
vydrz, rovnatka jsou rehole, ale pokud mas dobryho dr., stoji to za to
@Térouš mám problém číslo tři, díra je místo pětky, takže tak. A kde tu bužírku seženu prosím?
@Térouš on mě právě nepíchá drátek, to mi dělá na sedmičkách, ale na to nalepím vosk a hotovo, ale tohle je místo pětky, takže je vlastně bez zámečku v prostoru a tak se to otlačí do líce, právě že moje zubařka mi řekla, že existuje ta bužírka přímo na to
@Dana1980 ti mi řekli že musím vydržet, jenomže mám to už přes měsíc a ať dělám co dělám a mažu a dezinfikuji tak to nemá šanci se sklidnit.
@1veronique a gel mi poradíš? vůbec nevím čím to mazat aby se to hojilo
No nemám zkušenost s nějakým aktuálním produktem, to by ti asi lépe poradila Térouš.. Já to něčím mazala, dával mi to doktor-je to 14 let zpátky
V tom odkazu, co jsem ti posílala, je kromě toho silikonu i gel - Gum Aftamed. Tak třeba bych zkusila objednat to a ten silikon…
Aha, tak to je blbý, nic jiného jsem taky nenašla
Ať ti řekne doktorka, kde máš sehnat tu „drahou“ bužírku. Na pár dní bych jí to dala vyzkoušet, pak by možná dávala pacientům konkrétnější rady ![]()
@1veronique jo no to je fakt. už jsem uvažovala nad nějakým plastovým válečkem který se zacvakne, aby to nepadalo jako ta naříznutá bužírka.
@LadyRebeka Osobne doporucuji Kamistad gel /je s lidocainem a ten znecitlivuje, takze idealni/ a mazat…pomha to. A ortodonticky vosk (sice pada, ale jiny reseni to nema) aspon na noc pres ty dratky (pres den mazat, nez si to zvykne).
Mam rovnatka za sebou, mela jsem je tri roky…me o tom neco povidej…hubu na sracky takovou dobu:-)
Příspěvek upraven 06.12.12 v 22:03
@JaniceB právě že to nedrží, protože je to díra bez zubu a drátek tenký
@LadyRebeka Tak pak jedine to omotat fakt cimkoli gumovym…ale zas aby sis to nepokazila.
@JaniceB to ne dala bych to na volno, jde jen o to aby si to líco odpočinulo. ten gel mi uleví, ale odpadne. Lepím ho kus od čtverky k šestce jenže to nedrží jen chvíli.
@LadyRebeka Mám taky rovnátka už dva roky. Domnívám se, že to, co máš zevnitř na tváří není jizva nebo otlak, ale že se Ti tam udělaly afty. To by přesně odpovídalo komentáři „u jídla a mluvení brečím bolestí“.
Je tu diskuse o aftech a najdeš tam řadu rad. Bohužel každému zabírá něco jiného, ale možnosti jistě jsou (homeopatika, Aftamed, tee trea).
Drž se! Jak se psalo, rovnátka jsou boj… já dokonce říkám, že rovnátka bez aftů jsou v pohodě, ale jak se přidá tohle, je to hrůza…