Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem ve 31tt, mám velké otoky nohou(nárty a kotníky), mám trošku oteklé i ruce a i v obličeji jsem trochu oteklá. Chtěla jsem se zeptat jestli je to normální v tomto vedru, i když se moc venku teď nepohybuji. Známá mě totiž straší tím, že bych mohla předčasně porodit, že ženy otékají před porodem. Máte někdo podobné zkušenosti?
@94Nikol pokud máš pochyby, zajeď do porodky. Může být zle, nemusí. Já natekla poslední týden jak balon, 5 kg navíc.. a nic to nebylo.. ale hlídali mi ve špitálu..
Jaký máš krevní tlak? Otoky můžou být příznakem preeklampsie. Pokud si nejsi jistá, zajela bych na pohotovost, budeš potom klidnější.
Ja sem teď 34tt a jak se teď udělalo to nesnesitelne vedro, tak taky otekam a dr říkala ze je to z horka. A je pravda ze v patek v nemocnici, když sem koukala na jine tehotne, tak tam snad nebyla jedina, co by nemela otekle nohy ![]()
Krevní tlak mám v normálu
.. Asi si radši zajdu na tu pohotovost ![]()
Právě to vedro je neuvěřitelné, ráno vstanu, že něco udělám, deset minut jsem na nohou, a oteču, takže to dopadne tak, že po zbytek dne ležím na gauči a chladím nohy ![]()
@94Nikol
Důležitý je tlak. Pokud máš strach, tak si někam zajeď, ať tě uklidní.
Já na otoky trpěla vždy a hodně. První dcera se narodila 3 týdny před termínem, druhá v termínu a třetí miminko (přes nejdelší a největší otoky) bude taky termínové, takže se nenech vystrašit. Někdo holt prostě v těhotenství natíká.
Důležité je to hlídat.
Moje nový gyn. - když viděla moje otoky - se vyděsila a poslala mě do porodnice, tam nad tím skoro mávli rukou. Samozřejmě zkontrolovali tlak, moč, monitor…
Zkus kopřivový čaj a celkově hodně pít ![]()
Jsem ve 39.tt a otoky nemám, a neměla jsem je ani v minulém těhotenství (TP v srpnu, takže o vedra taky nebyla nouze)… u dr. na mě koukali jak na zjevení, takže mít v těhotenství otoky je zjevně normální. Většinou to žádný problém neznačí a je to fakt jenom z toho horka, předčasným porodem bych se nestresovala. Preeklampsii to značit může, zároveň s vysokým tlakem a bílkovinou v moči. Já bych to neřešila a počkala do další kontroly, ale pokud tě to uklidní, tak si skoč k dr. a bude ![]()
Mně natékaly nohy tak strašně, že jsem musela nosit taťkovy nejrozšmajdanější boty. Nebyla šance vlézt se do svých. Nakonec jsem přenášela.