Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravím, mám problém se svým tchánem! Neustále nám s přítelem vyvolává, kontroluje, dává nevyžádané rady do života, do všeho cpe nos a je nejchytřejší na světě! Aaaaa!
A teď vážně. Ve skutečnosti je to hodný člověk, myslí to dobře, chce pomoct, ale se. e mě teda neskutečně. Spíme s přítelem po noční a on, přestože to ví, začne vyvolávat v osm ráno, jestli ještě spíme a co děláme a co máme v plánu. Nebo mi zavolá, jestli jdu dnes do práce (neasi) a že mám ještě čas, proč se chystám už dvě hodiny předem. Pořád potřebuje mít nad náma kontrolu, vědět o každém našem pohybu. Přítele už to taky začíná štvát, jednou ráno mu rozespalý típnul telefon a tchán začal obvolávat nemocnice, jestli se nám něco nestaloNejhorší je, když nám začne vykládat o uprchlících, jak nesnáší homosexuály a při volbách nám řekl, že jestli budeme volit někoho jiného než SPD, tak nás vydědí.
Máme ho rádi, jsme na něho hodní a trpěliví, ale je neskutečně vlezlej a otravnej. Tak vlastně žádám o radu, jak ho slušně poslat do p.dele. Díky.
Po noční zásadně vypínám zvonění. Ať ostatní volají někomu jinému. Když nejde o život. Mám telefon, abych si mohla zavolat. Ne abych byla 24 hodin k sehnání.
A on s vámi bydlí nebo co? Tak mu prostě ten telefon nezvedejte nebo vypněte zvonění. Aby mi někdo volal, jestli už se chystám do práce, tak to opravdu ne
.
Vypnout telefon oba dva, vypnout zvonek ode dveří - kdyby náhodou přijel. Sebrat klíče od bytu.
Ať si 2×-3× obvolá nemocnice a márnice, pak ho to přestane bavit.
Dejte mu vaše šichťáky, ať ví, jakou směnu máte. A zdůrazněte, kdy nemá volat, že je to zbytečné, že mu to nezvednete.
Stoprocentně vaše vina. Telefon mu v nevhodnou dobu nezvedejte a předem mu oznamte, že to nebudete dělat.
Bohužel přítel má takovou práci, kde musí být pořád dostupný, opravdu musí, nemůže si vypnout telefon. Možná vymyslíme nějaký náhradní jen na práci. Druhá věc, nechceme na tchána být hnusní a neslušní, ale když si nedá říct po dobrém ![]()
@Russet píše:
Dejte mu vaše šichťáky, ať ví, jakou směnu máte. A zdůrazněte, kdy nemá volat, že je to zbytečné, že mu to nezvednete.
To on ale ví!
Něčím ho zaměstnejte, ať si najde koníčka, ženskou/chlapa, pořiďte mu psa a nechto ho cvičit na nějaké závody - prostě cokoliv, ať se stará o něco jiného, než o vás a ať při tom potkává nové, živé lidi - jenom internet nestačí.
Naposledy jsme se zmínili, že potřebujeme udělat opravu na autě (na mém), ale až budeme mít peníze bokem. No tchán bez našeho vědomí domluvil mechanika, že za dva dny tam máme jet. Tak jsem mu řekla, že se nic opravovat nebude, že máme důležitější výdaje. Tak zvedl telefon a začal obvolávat celou rodinu, jestli nám můžou půjčit peníze na opravu auta. A takové věci dělá pořád. Vybíral nám i matraci, na které budem spát, když jsme chtěli jinou, tak se urazil ![]()
@Ou píše:
Něčím ho zaměstnejte, ať si najde koníčka, ženskou/chlapa, pořiďte mu psa a nechto ho cvičit na nějaké závody - prostě cokoliv, ať se stará o něco jiného, než o vás a ať při tom potkává nové, živé lidi - jenom internet nestačí.
On má manželku, bohatou rodinu, chodí do práce a hraje v kapele. Ve volném čase buzeruje. Spíš než psa mu domů pořídíme uprchlíka, ať se zabaví.
Zmínili jsme se, že bychom se rádi podívali do Indie. Řekl mi, že by se mi tam nelíbilo a začal nám plánovat dovolenou na Krétě (jezdí tam každý rok).
@Anonymní píše:
On má manželku, bohatou rodinu, chodí do práce a hraje v kapele. Ve volném čase buzeruje. Spíš než psa mu domů pořídíme uprchlíka, ať se zabaví.
Teď jsi mne rozesmála! To je perfektní, kam se hrabou Postřižiny. Opravdu lepší než „Nudíte se? Pořiďte si medvídka Mývala!“
A k otázce. On se jen existenciálně nudí a vy jste mu nepostavili žádné hranice. Jste takoví jeho osobní humanitární pracovníci, abych se držela intencí. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, mám problém se svým tchánem! Neustále nám s přítelem vyvolává, kontroluje, dává nevyžádané rady do života, do všeho cpe nos a je nejchytřejší na světě! Aaaaa!
A teď vážně. Ve skutečnosti je to hodný člověk, myslí to dobře, chce pomoct, ale se. e mě teda neskutečně. Spíme s přítelem po noční a on, přestože to ví, začne vyvolávat v osm ráno, jestli ještě spíme a co děláme a co máme v plánu. Nebo mi zavolá, jestli jdu dnes do práce (neasi) a že mám ještě čas, proč se chystám už dvě hodiny předem. Pořád potřebuje mít nad náma kontrolu, vědět o každém našem pohybu. Přítele už to taky začíná štvát, jednou ráno mu rozespalý típnul telefon a tchán začal obvolávat nemocnice, jestli se nám něco nestaloNejhorší je, když nám začne vykládat o uprchlících, jak nesnáší homosexuály a při volbách nám řekl, že jestli budeme volit někoho jiného než SPD, tak nás vydědí.
Máme ho rádi, jsme na něho hodní a trpěliví, ale je neskutečně vlezlej a otravnej. Tak vlastně žádám o radu, jak ho slušně poslat do p.dele. Díky.
A hodný člověk není, jinak by vás respektoval. A myslet už nemyslí vůbec. To je samozřejmě nadsázka, kterou chci vyjádřit, že jej musíte uvést do patřičných mezí. A jak? Jasně, srozumitelně, pregnantě! Přesně vymezit co ano a co už ne.
@Anonymní píše:
Bohužel přítel má takovou práci, kde musí být pořád dostupný, opravdu musí, nemůže si vypnout telefon. Možná vymyslíme nějaký náhradní jen na práci. Druhá věc, nechceme na tchána být hnusní a neslušní, ale když si nedá říct po dobrém
Ve většině chytrých telefonů jde nastavit že určitým kontaktům lze vypnout vyzvánění nebo kontakt zablokovat. My to takhle vyřešili s psychicky nemocnou babičkou která obvolávala rodinu (už byla v DD se zvýšeným dozorem) ideálně během celé noci.
Nejhorší je, když nám začne vykládat o uprchlících, jak nesnáší homosexuály a při volbách nám řekl, že jestli budeme volit někoho jiného než SPD, tak nás vydědí.
A teď vážně. Ve skutečnosti je to hodný člověk, myslí to dobře, chce pomoct, ale se. e mě teda neskutečně. Spíme s přítelem po noční a on, přestože to ví, začne vyvolávat v osm ráno, jestli ještě spíme a co děláme a co máme v plánu. Nebo mi zavolá, jestli jdu dnes do práce (neasi) a že mám ještě čas, proč se chystám už dvě hodiny předem. Pořád potřebuje mít nad náma kontrolu, vědět o každém našem pohybu. Přítele už to taky začíná štvát, jednou ráno mu rozespalý típnul telefon a tchán začal obvolávat nemocnice, jestli se nám něco nestalo