Pozdní nastavení hranic

Anonymní
3.8.20 18:29

Pozdní nastavení hranic

S manželem jsem od začátku střední školy-takže nějakých dvacet let…Tchán, ani tchýně mi nikdy nenabídli tykání. Tím, jak jsem ve vztahu s jejich synem od těch šestnácti-tak jsem nezvládla nastavit hranice a spoustu věcí spolkla a nepřela se (tenkrát jsem se prostě ozvat neuměla a ze slušnosti ani nechtěla).S mými rodiči si muž tyká od začátku. V jejich rodině se vše odkýve a pak vesele pomlouvá. Teď po těch letech a dětech už mi některé věci vyložene vadí a neudělám nic…Vím, že mě tchýně drbe a dost mě to mrzí, protože nám nijak nepomáhá(nehlídá děti, nevozila kočárek, nic…)Žije jinými vnoučaty…Bojím se, že se jednou nadechnu a všechny ty nesplněné sliby, pomluvy co vím a prostě všechno vyletí a už to nebude možné vzít zpět…Lze vůbec takto pozdně nastavit hranice? Vím, že lidé si k vám dovolí jenom to, co jim sami dovolíte…Ale jak to udělat? :think: :oops: :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2613
3.8.20 18:36

Asi ti moc neporadim, ale mam to podobne, s muzem jsem od mych 18 a tchyne se ke mne i ve 30 stale chova jak k decku. Ja zacala hranice nastavovat s narozenim deti, kdy sla tvrde proti memu pristupu k peci a vychove a vylozene stylem sekyrovani a rozkazu. To ze jsem se vzeprela zpusobilo ze se urazila a defakto prestala mne rikat jak delam vse spatne, zato to resi s lidmi okolo. Teoreticky to ale nejaky vysledek melo. Takovou bezva studenou valku. Ale jako mne to za to zhorseni vztahu stalo. Jak rikas, uz to ve mne neskutecne varilo a nevydrzela bych aby se to kumulovalo dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
3.8.20 18:41

To víš, že to jde. Ale jestli nemáš na to, dotáhnout to do konce, tak se na to vykašli, protože jinak bude mít navrch tuplovaně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.20 19:03

Podobné - nebyla to tchýně, ale „macecha“, kterou jsem získala v dospělosti.
Celý život ji vykám, znám ji však od dětství. Tykání mi nikdy nenabídla, její děti našemu otci tykaly.
Po mnoha letech pochopila, ale měnit asi nechce.
Děti k ní nebudou mít vztah. Preferovala vlastní až to bilo do očí i našim dětem a museli jsme to pracně vysvětlovat. Nyní za ní jezdí jen z donucení 2× za rok.

Pokud na situaci máte s manželem stejný názor, držte se jej.

• Citovat
  • Upravit
3705
3.8.20 19:32
@Anonymní píše:
S manželem jsem od začátku střední školy-takže nějakých dvacet let…Tchán, ani tchýně mi nikdy nenabídli tykání. Tím, jak jsem ve vztahu s jejich synem od těch šestnácti-tak jsem nezvládla nastavit hranice a spoustu věcí spolkla a nepřela se (tenkrát jsem se prostě ozvat neuměla a ze slušnosti ani nechtěla).S mými rodiči si muž tyká od začátku. V jejich rodině se vše odkýve a pak vesele pomlouvá. Teď po těch letech a dětech už mi některé věci vyložene vadí a neudělám nic…Vím, že mě tchýně drbe a dost mě to mrzí, protože nám nijak nepomáhá(nehlídá děti, nevozila kočárek, nic…)Žije jinými vnoučaty…Bojím se, že se jednou nadechnu a všechny ty nesplněné sliby, pomluvy co vím a prostě všechno vyletí a už to nebude možné vzít zpět…Lze vůbec takto pozdně nastavit hranice? Vím, že lidé si k vám dovolí jenom to, co jim sami dovolíte…Ale jak to udělat? :think: :oops: :?

Tak hranice můžeš nastavovat v jednání přímo s tebou nebo dětmi. To co o tobě říká za rohem neovlivníš a dost těžko můžeš dokázat, že to nebude dělat. Někteří lidé to tak Bohužel mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
3.8.20 19:32

Vlastně bych ani neřešila co - kdo - kdy - komu. Jsi dospělá žena, tak to dej najevo. Není na té situaci ani nic k pohoršení, normální koloběh života. Není od věci tchýni vše říci, třeba to půjde úplně v klidu. Nevyčítej, jen se třeba zeptej, jak by se k té a té věci postavila na Tvém místě apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.20 19:45

Mám to stejně. Diktuje mi ohledně mé dcery(4mesice), přitom nehlídá, nevozí kočár. Vše je špatně. Všude mě akorát pomlouvá. U dcery mi furt nutí ať ji dam vodu, pije mléko. Ještě jsem nezačala příkrmy a včera jsem se dozvěděla, ze ji o víkendu dala banán, když ji těch pět minut chovala. No myslela jsem, ze vybuchnu a už ji řeknu naplno, co si o ni myslím :zed:
Ale radu opravdu nemám..

• Citovat
  • Upravit
455
4.8.20 10:18

Musíte to říct natvrdo, ideálně když je přítomen i větší počet lidí, protože pak to bude mít efekt a váhu. Říct to jednoduše, úderně, pravdivě, stručně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová