Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ne, neměla by ses omlouvat. Měla by ses od takových toxických lidí držet dál, přerušit kontakt, jinak budeš nešťastná celý život. Nebyla dobrá matka, nebude ani dobrá babička. ![]()
Nereagovala jsi přehnaně. Vztahy s matkoue bych ukončila nebo držela max na psaní přání apod. Nemá smysl se kvůli jedné návštěvě jednou za rok psychicky týrat. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuji názor na můj vztah s matkoumusím ve zkratce vylíčit i dávnou historii, aby jste pochopili. Když jsem byla v t. Třídě, tak si máma našla cizince, který mě neměl rád a tak mě matka šoupla taťkovi, starší ségru si nechala, nemluvili jsme spolu téměř 20 let, občas jednou tak za 5 let přijela, zkritizovala mě od hlavy až k patě, pohádali jsme se a zase se několik let nebavili, všechno se změnilo, když se mi narodila v 27. letech dcera a já si říkala, že můj vztah s matkou neměl ovlivňovat vztah babičky s vnuckou. Vztahy se celkem urovnali, pak jsem začala mít velké problémy s ex a máma mi nabídla, že než se budu moc vrátit do práce (dceři bylo půl roku) že mi finančně pomůže a tak se i stalo, pomohla mi 3 měsíce, pak si našla chlapa a řekla mi, že jsem dospělá a ať se starám, okamžitě jsem si našla práci, najmula chuvu, zatímco ona všude vyprávěla jak bych bez ní chcipla hlady. Takže jsme spolu zase nemluvili asi 2 roky, pak jsme se zase bavit začali, ale z mé strany už ten vztah byl dost chladný a v podstatě kvůli dceři. No a teď tu byla na pár dní a neskutečně jsem na ní vyjela a pěkně ji všechno řekla od plic, protože mě vytocilo, že mi porad vycita, že moje dcera k ní nemá vztah jako k babičce, že je vlastně kvůli mě, že já k ní mám chladný vztah a dcera se jen chová jako já. Ja ji řekla, ať se nediví, když ji ponizuje kecama typu, já od tebe nechci namazat žádá, ty bys to neudělala pořádně, v všechno v pohodě, že mě nemáš ráda, vždyť máš druhou babičku a dedovou manželku ( děda, mami ex, můj otec), pořád má připomínky, že má nadváhu a tak taktně to moji dceři vždy řekne. Jinak dceři je 5,5 roků. Takže jsem to nevydržela a řekla ji dost hrubě, že od mého narození stejné kecy, že to nejdřív říkala mě a teď moji dceři, že je ubohá pokud si léčí mindrak na malém dítěti. Když odjížděl, tak dcera ji chtěla objemout, ona ji řekla čau, otočila se a odešla bez obejmuti. A teď mám zase výčitky a pocity viny jako jsem měla už jako malá a v dospívání po každé její návštěvě. Myslíte, že jsem reagovala přehnaně a měla bych se omluvit?
Ne. Nechápu, proč svou dceru tyras její přítomnosti, stejně jako sebe. Já mám dost podobný osud. Jen rozdíl je v tom, že já svou matku 20let neviděla a ani vidět nechci. Nechápu, proc máš tu potřebu
nezmění se. A lepší žádná matka (babička) než tahle (moje)
![]()
Já bych se jí určitě neomlouvala a trvala na tom, že buď se bude chovat lépe, nebo nebude tvoji dceru vídat
Čím víc matka kašle na své dítě, tím víc touží dítě po její lásce. Svou láskou tě nikdy nenasytila, tak se k ní neustále obracíš a máš výčitky svědomí, že tvůj vztah není dost dobrý. Ale ona jiná nebude. Ta láska naplněná nikdy z její strany nebude. Odstřihla bych se od ní a vyhledala bych pomoc psychologa.
To snad ani není matka. Nedivila bych se, kdyby po nocích trénovala lety na koštěti.
Rekla bych, ze ty ji omluvu nedluzis, ona tobe ano, ale takovi lide si to neuvedomuji a nema cenu na to cekat.
Díky za uklidnění
člověka občas ty detske křivdy dozenou i v dospělosti ![]()
Buď v klidu. Této paní se omlouvat nemusíš… Šancí na změnu, vůči Tobě, dostala kvantum, do každé šance kopla jako do hadráku, takže by tohle byla pro mě konečná a už nikdy více… Napáchala toho na Tobě dost negativního. Proto je dobré se od těchto lidí držet dál… Nesnáším ženský, co kvůli pinďourům odvrhnou vlastní dítě… ![]()
Upřímnou soustrast všem, co takové „matky“ mají. Moje mamka byla ta nejlepší na světě a neumím si představit /a to opravdu ani PŘEDSTAVIT/, že by se ke mně chovala takhle.
![]()
Tvoje dcera nepotřebuje takovou babičku. Nechápu, proč všichni pořád chtějí prarodiče pro své děti za každou cenu. I když ti o to vůbec nestojí nebo dokonce se pak takto nevhodně a zle chovají.
Děti nepotřebují prarodiče za každou cenu, potřebují harmonické a milující prostředí. A je jim jedno, jestli mají babičku jednu nebo šest. Hlavně, když je má ráda a je schopná jim to dát najevo.
Mam za matku neco podobneho. Naposledy mi volala rozjařená z dovolené, ze mam prijet, ze jsem dlouho nedojela a jak se mela na dovolene báječně a kdyz jsem tedy dojela, tak mi rekla, ze nemá čas
. Jela jsem za ni 50km…
To je zas moje matka…
Dobre jsou prizpevky výše… nic ji nedlužis a nedostatek lasky, ktery zpusobuje, ze kdyz si prdne tak ty za ni letiš, ze se to mozna konecne zmeni.. vec po ktere touzis od sveho detstvi… a jeste jeden z prizpevku - drz se dal od toxickych lidi dal. Ja bych ji urcite nezatracovala, jednou za cas na navstevu zajela.. Bohuzel i ji nekdo takhle z testa uplacal.. uplacal matku sobce, ona za to uplne nemuze… Bud rada, ze jsi jina, citlivejsi a nebudes vychovavat podobne svou dceru jako ona tebe.. Co to znamena pro dceru??? Nedavej ji babičce na hlídání…
Moje realita: mamce jednou tydne zavolam, co 14dni navstivim. Deti ji vychovavat nedam. Nechci at jsou takove psychicky nevyrovnane jak ja, diky permanentniho ponizovani a vztahu k matce bez lasky, jako jsem zazivala ja. ja to budu delat jinak!
Ahoj holky, potřebuji názor na můj vztah s matkou
musím ve zkratce vylíčit i dávnou historii, aby jste pochopili. Když jsem byla v t. Třídě, tak si máma našla cizince, který mě neměl rád a tak mě matka šoupla taťkovi, starší ségru si nechala, nemluvili jsme spolu téměř 20 let, občas jednou tak za 5 let přijela, zkritizovala mě od hlavy až k patě, pohádali jsme se a zase se několik let nebavili, všechno se změnilo, když se mi narodila v 27. letech dcera a já si říkala, že můj vztah s matkou neměl ovlivňovat vztah babičky s vnuckou. Vztahy se celkem urovnali, pak jsem začala mít velké problémy s ex a máma mi nabídla, že než se budu moc vrátit do práce (dceři bylo půl roku) že mi finančně pomůže a tak se i stalo, pomohla mi 3 měsíce, pak si našla chlapa a řekla mi, že jsem dospělá a ať se starám, okamžitě jsem si našla práci, najmula chuvu, zatímco ona všude vyprávěla jak bych bez ní chcipla hlady. Takže jsme spolu zase nemluvili asi 2 roky, pak jsme se zase bavit začali, ale z mé strany už ten vztah byl dost chladný a v podstatě kvůli dceři. No a teď tu byla na pár dní a neskutečně jsem na ní vyjela a pěkně ji všechno řekla od plic, protože mě vytocilo, že mi porad vycita, že moje dcera k ní nemá vztah jako k babičce, že je vlastně kvůli mě, že já k ní mám chladný vztah a dcera se jen chová jako já. Ja ji řekla, ať se nediví, když ji ponizuje kecama typu, já od tebe nechci namazat žádá, ty bys to neudělala pořádně, v všechno v pohodě, že mě nemáš ráda, vždyť máš druhou babičku a dedovou manželku ( děda, mami ex, můj otec), pořád má připomínky, že má nadváhu a tak taktně to moji dceři vždy řekne. Jinak dceři je 5,5 roků. Takže jsem to nevydržela a řekla ji dost hrubě, že od mého narození stejné kecy, že to nejdřív říkala mě a teď moji dceři, že je ubohá pokud si léčí mindrak na malém dítěti. Když odjížděl, tak dcera ji chtěla objemout, ona ji řekla čau, otočila se a odešla bez obejmuti. A teď mám zase výčitky a pocity viny jako jsem měla už jako malá a v dospívání po každé její návštěvě. Myslíte, že jsem reagovala přehnaně a měla bych se omluvit?