Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Diky všem za pěkně slova. Bohužel jsem se dozvěděla, že moji sestře o mě a mé dceři namluvila hrozně věci, z mé dcery udělala naprosto nezvladatelneho spratka (ve školce i zbytek rodiny mi naopak říkají, že je vycepovana). Neříkám, že jsem dokonale matka, určitě dělám ve výchově spostu chyb, ale myslím, že spratek rozhodně není. Musím říct, že mě to hodně zabolelo slyšet její názor na nás, ale asi nejvíc mě bolí, že si tolik věcí vymyslela a zveličila a segra ji věří. Vždycky k ní segra hodně vzhlizela i přesto, že se k ní chová podobným způsobem jako ke mě, ale segra je názorů toho, že je to její matka, že ji porodila a pokud se za ní máma stydí nebo o ní říká špatně věci, tak to není protože je špatná matka, ale ona a měla by se nad sebou zamyslet, a já prý také. Takže vlastně se k nám naše matka může chovat přesně tak jak chce a my musíme držet hubu, protože je to naše matka. Holky, i díky vám jsem se rozhodla, že je obě úplně vyškrtnu ze svého života, už nemám sílu se pořád někomu zavdecovat a nechávat se urážet, ponizovat a mít pocity viny.
To, že to ségra vidí takhle, znamená jen to, že má takovej pohled, ne že je to správný pohled a měla bys to tak vidět taky. Dobře žes sebrala sílu a odhodlání. Časem by tě to udolalo.
@Anonymní píše:
Diky všem za pěkně slova. Bohužel jsem se dozvěděla, že moji sestře o mě a mé dceři namluvila hrozně věci, z mé dcery udělala naprosto nezvladatelneho spratka (ve školce i zbytek rodiny mi naopak říkají, že je vycepovana). Neříkám, že jsem dokonale matka, určitě dělám ve výchově spostu chyb, ale myslím, že spratek rozhodně není. Musím říct, že mě to hodně zabolelo slyšet její názor na nás, ale asi nejvíc mě bolí, že si tolik věcí vymyslela a zveličila a segra ji věří. Vždycky k ní segra hodně vzhlizela i přesto, že se k ní chová podobným způsobem jako ke mě, ale segra je názorů toho, že je to její matka, že ji porodila a pokud se za ní máma stydí nebo o ní říká špatně věci, tak to není protože je špatná matka, ale ona a měla by se nad sebou zamyslet, a já prý také. Takže vlastně se k nám naše matka může chovat přesně tak jak chce a my musíme držet hubu, protože je to naše matka. Holky, i díky vám jsem se rozhodla, že je obě úplně vyškrtnu ze svého života, už nemám sílu se pořád někomu zavdecovat a nechávat se urážet, ponizovat a mít pocity viny.
Určitě je to dobré rozhodnutí. Rodinu si nevybíráme, můžeme si ale vybrat, jestli si jí v životě budeme udržovat nebo ne. Tvoje matka si absolutně nezaslouží tvou pozornost, lásku nic, když je opustila a když jsi jí dala šanci v dospělém věku, tak se opět chová takto. Evidentně nezvládá kritiku a nechce a neumí si připustit své chyby. Právě proto nemá cenu s takovým člověkem udržovat vztahy, protože jen člověk, co své chyby vidí a připustí si je, se umí poučit. Nemá smysl to učit tvou dceru, pokud ty ses cítila jako malá (vlastně i v dospělém věku) špatně po návštěvě tvé matky, tak ona to cítí stejně, to asi nechceš, ne? Nemusí ti jí být líto, každej se v životě nějak rozhodujeme, ona se rozhodla být kr*ávou a pokud jí to tvoje sestra žere, tak je na tom podobně…
To není zvláštní matka, to je „výborná“ matka, protože jen díky ni si člověk uvědomí. Že nikdy v životě nechce být jak ona. A že svém dětem chce a dá jim to, co jemu se nikdy nedostávalo.