Ozempic - medikace na hubnutí potlačení hladu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8712
28.3.26 19:12
@Lollitka píše: Více

Ale ta Saxenda je na hubnutí ne? Zatímco ozempic se předpisuje, když máš diabet 2stupně, ne? A ten by se neměl předepisovat jen tak bez těch zdravotních důvodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9267
28.3.26 19:16
@izabe píše: Více

Jo je na hubnutí, o Ozempicu jsem psala výše, že je primárně na cukrovku, ale že ho lékaři off label dávají i na hubnutí. Já tehdy cukr měla úplně v normě a právě říkal, že začneme na Saxendě a pak přejdeme na Ozempic. Některým Dr. je to bohužel asi jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bavea
28.3.26 19:17

Ok, ok, ok! Mate vsichni naprostou pravdu. Je to vecny boj to hubnuti. Chytla me dneska trosku panika, uz jsem jednou tlusta byla a dalo to hodne prace shodit. Ale hecnu to. Snizim porce. Problem je v porcich, jim zdrave; vyvazene ale jak kombajn 😂 takze tloustnu i po ryzi protoze jsem schopna si nekdy dat porci jak na dva obedy… a kdyz mame pak treba testoviny, tak to jsem jak cune! Mam na svych 165cm 71kg, coz je tak 8-10 nad co bych si prala mit.. ale moje postaba je hodne svalnata, takze mi tohle prijde takovy, no ja nevim, nekdo pri teto vazw vypada obezne, a to bych zas ja nerekla.. spis drzim ted v sobe hodne vody mi prijde. A ten hlad.. ale maˇ tuseni ze za to muzou prasky. Beru cipralex. A mezi nami devcaty, podepsalo se to o na me menstruaci :think:

• Citovat
  • Upravit
8712
28.3.26 19:19

Strašné, za mě je to od těch lékařů fakt nezodpovědné 8o chápu, že někdo to chce brát ať rychle zhubne, ale fakt bych se bála co mi to s tělem udělá, když s cukrovkou problém nemám. A ještě když to stojí tolik peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24782
28.3.26 19:24

Já beru Cipralex a Trittico, jsem po menopauze, nemám štítnou žlázu a pohyb mám hodně omezený, chodím o berlích. Přesto jsem za necelý rok zhubla 30 kg. Příjem prostě musí být menší než výdej a je si třeba to hlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7980
28.3.26 19:26

@Bavea Na ozempic (resp. na hubnutí je Wegovy, ale je to totéž) a ostatní injekce na hubnutí nemáš BMI. Je to indikované až od BMI 30, u komorbidit (např. diabetes, či vyšší glykemie nalačno) od 27. Ty máš jen trochu nadváhu. Ten cipralex nějaké velké nárůsty váhy nedělá, ale jako můžeš zkusit poprosit lékaře o změnu. Záleží jak ti ten cipralex vyhovuje jinak. Kdybys měla Mirtazapin, tak po tom se nabírá hodně, ten bych vyměnila. Tady je otázka zda to pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9267
28.3.26 19:27
@Bavea píše: Více

A vážila sis někdy tu porci? Kolik cca sníš gramů třeba té přílohy? To by bylo zajímavé zjistit, protože někdo si myslí, že jí moc a ve skutečnosti je to normální porce. Cipralex (escitalopram) mě shodou okolností napadl, že třeba bereš, protože je to jedno z nejpředepisovanějších AD. Myslím, že po něm může u někoho docházet k zadržování vody, proto jak píšu, poradila bych se s psychiatrem. Já Cipralex kdysi dávno taky brala, ale já po něm nepřibírala. Ale třeba po AP olanzapin jsem přibrala 5 kg za 2 týdny a opravdu jsem v tom nechtěla pokračovat, tak jsme se s Dr. domluvily na změně léků tehdy. Jestli a jak přesně by Cipralex ovlivňoval metabolismus je věc diskuze, to by sis musela pořádně nastudovat, jestli umíš anglicky a zajímá tě to, tak si zadej třeba „does escitalopram slow down metabolism“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9267
28.3.26 19:35
@izabe píše: Více

No právě… a vím, že psal tyto léky snad i lidem, kteří prostě chtěli shodit pár kg. Ale řekla bych, že třeba v USA tyhle léky bere i hodně celebrit a tak, i když obézní nejsou, nebo nemají nadváhu + daná kritéria, ale chtějí také dolů pár kg. I když nedávno jsem zrovna četla o nějaké celebritě, už nevím jméno, ale byl to muž, že má problémy se zrakem po nějakém antiobezitiku, teď nevím, jakém přesně, ale třeba Ozempic může velmi vzácně dělat NAION (nearteritická přední ischemická optická neuropatie) a tu ta celebrita měla. Vím, že je to velmi vzácné, ale pokud ten lék u mě nemá risk:benefit, tak bych ho neužívala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9267
28.3.26 19:40
@lucad77 píše: Více

Já mám nižší příjem, než výdej a stejně nehubnu. Kalorie mám přesně spočítané, i bazální metabolismus a skoro přesně vím, kolik jsem třeba spálila ve fitku. Někdy tam hraje roli ivíce proměnných. Zrovna Trittico a Cipralex nejsou léky, po kterých by skoro všichni dramaticky přibírali. Kam se hrabou třeba na Mirtazapin, Zyprexu a tak. Je super, že jsi zhubla, ale ne každému to takto jde. Mně více odborníků říkalo, že nehubnu kvůli povrchnímu spánku, kdy nemám REM fáze a hluboké non-REM fáze a ještě se několikrát za hodinu slabounce probouzím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7980
28.3.26 20:56

o tom nepochybuji, že v USA to bude brát spousta lidí s normální váhou. Ten lék je opravdu dobrý, zlepšuje to jaterní testy, tuky, cukr, je kardioprotektivní, ale rozhodně to nejsou lentilky pro každého. Má to své indikace a bez nich by se to brát nemělo. Ale ono bude hůř, protože teď tomu vypršel patent v Indii a cena šla rapidně dolů, takže očekávám, že to budou lidé shánět všude možně. Psali že v Indii už je připravených snad 50 generik od semaglutidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9267
28.3.26 22:33
@Lucka1111 píše: Více

Jj, vím, že má benefity, ale prostě mi přijde, že by ho měli brát lidé, pro které je určený. Už i tady jsem se setkala s tím, že ho chtěl někdo, kdo nesplňuje kritéria a můj bývalý obezitolog by mi ho klidně předepsal při BMI 28, bez diabetu tehdy (teď mám po letech prediabetes, ale BMI zas 25). Neříkám vůbec, že to dělají všichni, ale že je možné se s tím setkat i tady. Ty jo a fakt 50 generik v Indii? No to je dost, to tedy věřím, že si lidé poshání. Ale zas ono si hodně lidí myslí, jak si budou snadno hubnout, ale když si to seženou někde bokem, tak ten lék nebudou brát dostatečně dlouho třeba, nebo nezmění při jeho užívání stravovací návyky a nezařadí pohyb, pokud to lze a po vysazení zas přiberou, nebo znám někoho, kdo ani přes tento preparát, resp. ne semaglutid, ale tirzepatid, stejně vůbec nehubne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.26 09:03

Nemyslím si, že když někdo málo jí, že je obézní. Myslím si, že lidi spíš většinou nemají představu, kolik toho za den spasou a zjistí to, až když si do nejmenších detailů začnou psát, co za den snědli a vypili. Ona i taková kávička s mlékem bez cukru má své kalorie, o capucinu a latté nemluvě. Zjistila jsem to sama na sobě. Váha se mi pořád plížila vzhůru. V lednu jsem si řekla dost a stáhla jsem si kalorické tabulky a přidala se do jejích Facebookové skupiny. Za dva měsíce a kousek mám dole přes devět kilo. Začátky byly těžké, moc mě nebavilo každé jídlo zapisovat. Ale teď už je to pro mě rutina. Věřím, že za pár měsíců se dostanu na zdravou váhu. Doufám, že si ji pak udržím. Ozempic a podobné jsou podle mě berličky. Sice pomůžou, ale pokud se člověk nenaučí zdravě jíst, přibere pak kila zpět. Ona se dá přežrat i operace žaludku. Mám takový případ v sousedství. Hubnutí začíná v hlavě a na talíři.

• Citovat
  • Upravit
5120
29.3.26 09:34

@Lollitka „Já mám nižší příjem, než výdej a stejně nehubnu.“, to prostě není možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5120
29.3.26 09:38

„Nemyslím si, že když někdo málo jí, že je obézní.“ Dává vám to smysl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.26 10:02

@Luboš P Mně to smysl dává. Když jím málo, neměla bych být tlustá, ne? Pokud tedy daný člověk nemá zdravotní komplikace, které můžou nárůst váhy způsobit…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna očního lékaře

Ikona - Vladimír Korda

MUDr. Vladimír Korda Ph.D.