Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminy, mám takový dotaz, moje 6ti týdenní dcerka se už tak dva týdny pořádně nevykakala, jen asi 4 dny zpět trochu, jinak nic, ale neustále hrozně prdí a šíleně ty prdíky smrdí. Zkoušela jsem trubičku, ale nic z ní nevyšlo, jako by tam tedy nic nebylo, ale proč jí tedy ty prdíky tak smrdí, je to normální? Taky jsem na radu doktorky zkoušela zavést glycerinový čípek, ale ani po něm se nevykakala. Pořád se kroutí, pláče (i když to ona pořád, je extrémně uplakané dítě už od narození) a špatně spí…
@Anny_sn píše:
Kojím…
Davas nejake kapky na prdy? Sab simplex, espumisan?
Kojené nemusí kakat i 14 dní, ale řekla bych že ji bolí bříško když kakala jen jednou a trošku. malej kaká od narození několikrát denně, teď už minimálně jednoua právě když kaká jen jednou denně už ho to kakání hodně tlačí. taky plně kojím. nekadit 14 dní si ani neumím představit, to by se nám ukroutil
![]()
Ano, dávám Espumisan, ale nepravidelně a taky už asi 3 týdny dáváme probio kapičky BioGaiu…
Napadlo mě ještě - nemůže to že se nekaká a páchnou jí prdíky znamenat, že mám málo mléka?
@Anny_sn meho tretiho espumisan velmi kvalitne ucpaval, stacilo trochu. Probio kapky mu zpusobovaly boleni briska. Doporucuju vysadit.
Pokud ma dite pocurane plinky, takbych se hladu nebala, spisbych tise doufala, ze nema alergii nabilkovinu kravskeho mleka, to byse mohlo projevovat zacpou.
Jeste me napada, nepijes kojici nebo fenyklovy caj? Tenmuze tez zpusobit problem, vetsine pomaha kidchazeni vetru a dobremu traveni, cca 10% populace reaguje opacne.
Koupe se mimino rado? Pokud ano, napust mu hodne vody a davej ho plavat, pohyb pidpori pohyb strev.
Zavinujes? Poustis bily sum? Treba by potreoval trochu delsi intervaly mezi kojenim, nektere deti to takmaji. Zavinuti a sumby mohl pomoct.
@Anny_sn zvykej si, mrňata jsou strašný smraďoši.. fakt horší, jak dospělý chlap. Není to nic nenormálního, neboj.)
@Anny_sn Klid. Miminka jsou schopna MM uplne stravit. Moje prvni dcera nekakala i 18 dni. Syn dnes sesty den. Naopak je to znamka toho, ze vse funguje jak ma. Kdyby mi moje pediatricka poradila cipek, rozhodne ji okamzite vymenim. A s tim smradem, jak pise @martina.se, holt proste smrdi.
@Anny_sn A k tem kolikam jeste… jsou deti, ktere na to trpi. Zkousej davat na brisko, teply polstarek, masaz briska… Podivej se na to, co jis (dcera mela koliky porad, syn reaguje jen na to, kdyz snim neco co nemam). A hodne mazli. To pomaha nejvic ![]()
@Anny_sn Ahoj. Muj kojeny syn taky malo kakal, tak jednou za 1-2tydny a kdyz pri prdeni zacal pachnout, tak jsem vedela, ze do tri dnu nejdele bude kadit a taky ze jo ![]()
Je taky fakt, ze ho brisko bolivalo, ale espumisan mu dost ulevoval. Bez nej t bylo horsi. Nejvic mu asi delal zle fenyklovy caj, ktery jsem pila.
Jinak náš mladý odpustí taky tak 1× za týden až 14 dní. To kojené děti dělají.. se smrádkem to nemá nic společného, prostě smrdí.. zkus si pít jen mléko a uvidíš ![]()
@Gonyosoma
Ja uz na ty koliky vyzkousela kde co - tepla vanicka, masaz briska, hybat nozickama, davat na brisko, fenyklovy caj, sab simplex, espumisan, bio gaiu, davam pozor na to co jim - zadne cerstve pecivo, cibuli atd., ale vysledek porad stejny, ted jeste to nekakani… ale tak to snad jak rikate nic nebude, prvni dcera prave kalala kazdy den, tak mi to ted u druhe prijde divne a rikam si, jestli neni ten brichabol z toho. Asi zkusim ted par dnu vynechat ty probio a espumisan, treba ji to naopak nedela moc dobre. Je fakt, ze tvrde brisko nema, dle dokti na omak ani plna strivka ne, ale kdyz zkousim trubicku, vzdy tam v ni neco tuzsiho je, ale ven nejde nic.