Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, potřebuju uklidnit.
Můj 5ti měsíční chlapeček mi brzy ráno sjel ze sedačky, četla jsem, že se nemusím bát a hlídat ho, brečel než jsem ho zvedla a pak se hned uklidnil, nic jsem na něm nenašla, dokonce se pak na mě i smál. Teď spinká, zdá se být v pohodě. Ale mě to štve, že jsem na něj nedala pozor. S přítelem o tom mluvit nemůžu, mu by se to určitě totiž nestalo. Žaneta
Mi se to stalo taky u malého a asi byl zrovna stejně starý, ukládala jsem v ložnici prádlo do skříně položila jsem si ho na postel a nebyl přímo u okraje, a najednou se převrátil a spadl na zem, málem se ve mě krve nedořezalo. Přitom skříň od postele je cca 40 cm, byla jsem u té postele.
Taky jsem měla strach, křičel, hodně se lekl, ale neměl nikde žádnou bouli, byl klidný, prostě jsem ho pozorovala, jestli se nechová jinak. Naštěstí to bylo O.K. Tak jste snad taky v pořádku. ![]()
A musím říct, že jsem s ním byla taky vždycky opatrná a taky se mi stala taková věc. Takže se to může stát každému… ![]()
Neboj
Hlídej, aby nebyl více ospalý než běžně, v případě zvracení nebo apatie nebo nadměrného spaní bych do nemocnice jela, mohl by mít otřes mozku. A kdyby měl něco zlomenýho nebo naraženýho, tak jistě pláče dál. Trošku ho prohmatej, zda ho někde něco nezabolí. A už ho hlídej a nenechávej bez dozoru, kdo ti mohl radit, že 5m dítě se nemusí zabezpečit?
Začíná se otáčet a zvedat, má těžkou hlavičku a lehce se převáží ![]()
Ahoj,
v klidu a nestresuj. Zkoukni malého a kdyby se ti nezdál, zvracení, apatie atd. tak pojedeš za doktorkou.
Mě přesně v tomto věku spadl malý taky z gauče. Byl to mžik, byla jsem vedle něj, koukala na něj a najednou byl na zemi.
Neboj, těch pádů ještě bude a mnohem horších ![]()
Syn, když si začal stoupat, tak neuměl slézt jinak, než spadnout jako prkno v zad a pokaždé tak šíleně praštil hlavou o zem, že mě bolela za něj. ![]()
Ani tě to nenapadne, když na té sedačce spí 100×. Otočila jsem se s klidným svědomím, že spí a žuch a bylo to. Ale po tom šoku si teď budu dávat teda pěknej pozor. Zrovna papáme, tak snad bude vše ok. Hlavně jsem se uklidnila a děkuji.
Snad neznám nikoho komu by dítě nespadlo z gauče nebo z postele
. Tak se hlavně nestresuj a nic si nevyčítej, hlavně že je malej v pořádku
.
Moje mladší dcerka si taky zažila pád z postele. Sotva se naučila lozit, tak jsem u ranního kojení nějak usnula a pak mě vzbudil řev, vůbec jsem nechápala, protože jsem koukala do postýlky a ona tam nebyla, pak mi teprve docvaklo, že jsem ji kojila.
Ona přelezla tátovu peřinu a jeho postel a spadla na té straně. Měla modřinu na čele, ale jinak byla ok, jen já měla dlouho špatné svědomí. Každopádně jsem to brala jako varování,že musím být opatrnější, že začíná být aktivní a třeba právě tímto pádem jsme předešli něčemu horšímu.
Tak to taky tak ber, že teď spadl proto, aby jste se vyhnuli nějakému vážnějšímu zranění v budoucnu.
![]()