Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Krásné ráno,
ráda bych znala vaše názory popř. zkušenosti s paleolitickou dietou. Pro neznalé: Člověk držící tuto dietu ji zakladá na předpokládané stravě z období paleolitu ( nejdelší období lidských dějin trvající ccy 3 miliony let ). V této době neexistovalo zemědělství, předpokládá se tedy, že naše trávení ještě uzpůsobené na zpracování produktů zemědělstí ( obilí, mléčné produkty ).
Lidí držící tuto dietu tedy vyřazují mléčné výrobky, sýry, pečivo, obiloviny apod. naopak jí ryby, maso, zeleninu, ovoce, houby.
Je někdo, kdo něco podobného drží, nebo kdo drží přesně tuto dietu. Budu ráda za každý názor. Děkuji
![]()
@beckie a my víme, že lidi v týhle době byly hubený a zdravý?
No asi je to dieta, tudíž jen na omezenou dobu, ale dlouhodobě bych se tak nestravovala. Když si uvědomím, že ještě ve středověku se 50let považovalo za úctyhodný věk a když měl člověk nějaké svoje zuby, tak to byl bonus, tak se obávám, že v paleolitu na tom lidi nebyli o moc líp ![]()
(se omlouvám za OT
)
Zelenina je taky produkt zemědělství. Doporučuji z rostlin jen ovoce - ovšem pouze plané a jinak různé kořínky, samozřejmě ne šlechtěnou mrkev. Potom třeba listí merlíku a pampelišek. Samozřejmě pouze v sezóně, od podzimu do jara pouze maso a asi tak v režimu 1/t se nacpat k prasknutí a pak nejíst nic.
Cílem je docílit průměrné doby přežití předvěkého člověka, která se předpokládá do 30ti let ![]()
no na zhubnurtí by rto fungovat mohlo - ještě kdyby člověk dostal na zaostarání té stravy jen pěstní klín
@Pudloslava píše:
Zelenina je taky produkt zemědělství. Doporučuji z rostlin jen ovoce - ovšem pouze plané a jinak různé kořínky, samozřejmě ne šlechtěnou mrkev. Potom třeba listí merlíku a pampelišek. Samozřejmě pouze v sezóně, od podzimu do jara pouze maso a asi tak v režimu 1/t se nacpat k prasknutí a pak nejíst nic.![]()
Cílem je docílit průměrné doby přežití předvěkého člověka, která se předpokládá do 30ti let
no na zhubnurtí by rto fungovat mohlo - ještě kdyby člověk dostal na zaostarání té stravy jen pěstní klín
Asi umřu smíchem
![]()
Drzela jsem tri mesice, dyl jsem nevydrzela, presne tedy dietu GASP, to je trosicku jine, takze primo paleo vyzkousene nemam, tu Gasp se omezuje i mleko, ono kdyz u toho clovek studuje, tak to proste nelze, pak me bolely kosti,
ted jim hodne bilkovin a ze sacharidu zarazuju jahly, brambory a jahlovy chleba bez kvasnic delany po staru a nekdy testoviny z celozrne ryze a jsem spokojena, je mi skvele, nejim lepek, zadnou bilou ryzi, zadne prumyslove potraviny
@Pudloslava píše:
Zelenina je taky produkt zemědělství. Doporučuji z rostlin jen ovoce - ovšem pouze plané a jinak různé kořínky, samozřejmě ne šlechtěnou mrkev. Potom třeba listí merlíku a pampelišek. Samozřejmě pouze v sezóně, od podzimu do jara pouze maso a asi tak v režimu 1/t se nacpat k prasknutí a pak nejíst nic.![]()
Cílem je docílit průměrné doby přežití předvěkého člověka, která se předpokládá do 30ti let
Jinak si muzes najit dil Pod poklickou s paleo dietou a v podstate k ni ani odbornici na vyzivu nemaji nejake velke namitky, ja bych urcite zaradila i mlecne domaci vyrobky a je potreba u toho hodne premyslet o sestave jidelnicku, kvuli mineralum
Ono se v posledeni dobe ukazuje, ze smery jako Paleo, Gasp, Optimalni strava maji hodne do sebe a nejvic nas zabiji dnesni bezna strava zalozena na sacharidech, takze tohle je urcite k zamysleni, ale nebrat to jako dogma, chce to kompromis
@mmonica píše:
Jinak si muzes najit dil Pod poklickou s paleo dietou a v podstate k ni ani odbornici na vyzivu nemaji nejake velke namitky, ja bych urcite zaradila i mlecne domaci vyrobky a je potreba u toho hodne premyslet o sestave jidelnicku, kvuli mineralum
Ono se v posledeni dobe ukazuje, ze smery jako Paleo, Gasp, Optimalni strava maji hodne do sebe a nejvic nas zabiji dnesni bezna strava zalozena na sacharidech, takze tohle je urcite k zamysleni, ale nebrat to jako dogma, chce to kompromis
Děkuju moc, Pod poklicku mrknu určitě
, to je super tip.
![]()
Dobrý den všem,
před časem jsem hledala způsob ne jak zhubnout, ale jak být zdravější a lépe se cítit. Přečetla jsem různé metody a nakonec jsem se rozhodla vyzkoušet právě paleo. Nepleťte si prosím název paleo diet s paleo dietou, v překladu to znamená něco jako výživa, nikoliv dieta, je to prostě životní styl. Na českých stránkách jsem mnoho informací nenašla, i názory lékařů se různí, nicméně to funguje a všem to doporučuji zkusit. Ze začátku jsem měla problém, nejíst třeba pečivo pro mě bylo fakt hrozné, ale protože si myslím, že jakákoliv náhlá a razantní změna není dobrá, dovolila jsem si k snídani třeba malý kousek chleba. Po pár měsících s touto stravou nemám žádný problém, vyhovuje mi to. A nemyslete si, i sacharidy si dopřeju, ale počítám je. Když si dám třeba štrůdl, tak si odpustím sníst sladké ovoce. Příjem sacharidů se uvádí pod 70 g na den, mě to přijde málo, takže já jsem někde kolem 120 g sacharidů denně, a hubnu pomalu a jistě dál. Ráda se s vámi podělím o zkušenosti, nezavrhujte to, co jste nikdy nezkusili.
Mně paleo pomohlo při hubnutí, ale HLAVNĚ se mi zlepšilo zdraví. Uzdravila jsem se z atopického ekzému, zmizela mi alergie, zlepšily se zažívací potíže a další a další pozitiva. Ráda peču, takže jsem se naučila péct z paleo povolených surovin. Mrkněte na můj blog pecemepaleo.cz. ![]()
Ono problemem tohoto stylu je ten nazev. Ono je strasna prca to vykreslit jako nahaneni mamutu a prezvykovani korinku, ale jde jen o to, ze jist se ma skutecne jidlo, krasny kus masa s nejakou tou zeleninou, obcas jako dezert ovoce, to vse misto hambace, tatranky, ale i jakekoliv „dietni“ tycinky…proste minimalizovat latky, ktere by mohly byt pro nase telo cizorode, ono se to totiz dostava do krevniho obehu…mnohem vic nez by i melo, dokonce i v jine forme nez by melo. Od dob paleolitu uz jidlo holt urazilo kus cesty (a to ne tim nejlepsim smerem), ale imunitni system mame porad stejny, a momentalne taky pekne zahlceny. Z nutricniho hlediska to vede ke znacnemu snizeni sacharidu, coz je pozitivni. Za me ma paleo
, i kdyz ja jdu trosilinku jinym smerem, de facto se taky drzim co nejvic „zakladnich surovin“, i kdyz v tomhle obcas hresim (Atkins tycinky by mely zrusit pro me dobro
).