Palma ARECA

6.3.16 11:35

Palma ARECA

Zdravím, připojila jsem se na tyto stránky s dotazem, jestli někdo nemá zkušenosti s pěstováním palmy „Areca“. Já jsem si jednu koupila asi před měsícem - světlé místo v obýváku, ne přímé slunce, vzduch je teď přes zimu možná trochu sušší, teplota max 22C. Pravidelná zálivka přímo do květináče jednou týdně - spíš menší množství, párkrát jsem rosila přímo na listy.
Začali mi schnout listy, schnou mi před očima:( Posílala jsem fotky na jedno fórum o palmách a paní mi napsala, že rosením jsem možná šířila houbovou chorobu, špatné listy mám odstranit a dát udržovat vlhko v květináči.
Nemáte někdo s tímto zkušenost prosím? Myslela jsem, že třeba málo zalévám, když začali schnout, ale v květináči pořád vlhko je, přebytečná voda odtéká dírama dolů. Nechci o ni přijít, rozlézá se to pomalu po všech listech:(
Díky za všechny připomínky!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9166
6.3.16 12:18

Dle chytré knihy, co mám, je psáno:
HNĚDNOU CELÉ LISTY - Rostlina vyschla nebo byla pěstována ve velmi suchém a teplém ovzduší. Hnědé listy odřízněte, zkontrolujte zálivku a přendejte na chladnější místo (ložnice, chodba). Zvyšte vzdušnou vlhkost.
ROSTLINA ČERNÁ A U BÁZE HNIJE - Příliš vlhko z nadměrného zalévání. Obvykle je to fatální, ale pokud ji necháte vyschnout, může se ještě zotavit.
A dle mě - je přelitá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
6.3.16 12:19

Dobře se jí bude dařit kolem 16-18C, zalévání v zimě sotva vlhké, zalévat jednou za 10-14dní, v létě i 2× týdně. Daří se jí ve větratelné místnosti, chránit před průvanem. A jinak, Areca je náročnější rostlina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.16 12:22

Jak často tuto palmu v zimě tedy zalévat? Bylo mi řečenou jednou týdně a tak jsem to i dělala. Přebytečná voda případně odtéká dolů dírama. Listy žlutou a poté schnou a barví se do hněda, jsou fakt suché - myslíte že přelitím by byli suché? Nevyznám se v tom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.16 12:25

Děkuji za rady, myslíte, že houbová choroba to tedy není?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
6.3.16 12:54

@Hanka2081991 dobrý den, mám doma spoustu květin hlavně těch, co holky v kanceláři pomalu zamordovaly a pak je chtěly vyházet, tak jsem si je navozila domů a vypiplala jsem si je :hug: mezi nima byla i tato rostlina - nikdy jsem se nepídila po tom, jak se jmenuje :lol: věděla jsem že je to nějaký druh palmy a tím to pro mě haslo, většinou to, co jsem se dočetla v knihách - jak pěstovat moc nepomohlo :? spíš kolikrát uškodilo :,( posílám foto mé rostliny, a napíšu vám jak jí pěstuji já :lol: mám ji umístěnou v ložnici, kde v létě praží celý den slunce a přes zimu máme v místnosti kolem 21-22C vlhkost přiměřená. Jednou za 2-3 roky jí vezmu vyklepnu z květináče, na dno nového dám kamínky, pak substrát a nahoru ještě keramzit - ten udržuje vlhkost. Když jsem tuto kytku dostala od kolegyně, byla v podobném stavu jako ta vaše - no ještě možná málo horší- podle mě ji přelévala :roll: takže jsem ji vyndala z květináče, dala kamínky cca 1,5cm na dno, pak substrát, květinu jsem ořezala tak, že jsem vzala nůžky a odstríhala ty zažloutlé, suché a poničené listy - zbyl mi tam 1 malý list, zakrátila jsem uhnilé kořeny a zasadila, pak nasypala nahoru keramzit zalila jsem ji až druhý den a rostlinka se pomalu začala zotavovat. Zalévám ji přes zimu 1× za 14 dní nahoru cca 1 a 1/2 hrnku vody na ten keramzit a v létě 1× týdně. I přes to, že je umístěná u topení, se jí daří. Posílám foto. Kdyby jste si nevěděla rady i s ostatními rostlinami - ráda poradím - je to můj velký koníček jak pokojovek, tak venkovních ;) zrovna mi brzy začne kvést amarilis :dance: :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
6.3.16 13:00
@Hanka2081991 píše:
Jak často tuto palmu v zimě tedy zalévat? Bylo mi řečenou jednou týdně a tak jsem to i dělala. Přebytečná voda případně odtéká dolů dírama. Listy žlutou a poté schnou a barví se do hněda, jsou fakt suché - myslíte že přelitím by byli suché? Nevyznám se v tom

ano u některých rostlin listy jakoby schnou ale je to přelitím, dělají to většinou palmy - mám v kuchyni dracenu a tchýně mi ji minulý týden zalila a hned na to můj manžel - začala,,schnout" tak jsem vylila přebytečnou vodu a nechám ji týden bez zálivky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.16 13:05

Zdravím Vás! Moc děkuji za vyčerpávající odpověď! Někoho takového jako jste vy jsem potřebovala. Já jsem úplný začátečník a myslím, že jsem si vzala velké sousto. Paní v květinářství mě hlavně upozorňovala, že palma nesmí vyschnout!! Jednou za týden ji mám zalívat, v létě i víckrát. Tak jsem jednou týdně zalévala. A asi to bylo moc - viz slimák zespod květináče :?. Říkala mi, že ji mám na jaře přesadit a pak až za ty tři roky. Nemám s tím zkušenost ale myslím, že bych ji přesadit zvládla - kdyžtak přivolám na pomoct maminku. Mám koupit nějaký substrát přímo na palmy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
6.3.16 13:20

No já ji přesazuju do normálního substrátu pro pokojové rostliny. Normálně ji ostřihejte, většinou uprostřed rostliny se nacházejí zdravé listy, tak ty okolní, poškozené klidně odstřihněte, zkontrolujte kořeny a ty jakoby rozplizlé taky odstraňte, zdravé můžete zakrátit - jsou to takové slabé kořínky hlavně pozor, ať je nezkrátíte moc max. o 1/3. A HLAVNĚ SE TAM NACHÁZÍ HLAVNÍ KOŘEN je takový silný a okolo jsou ty slabší tak do toho silného kořene se nezasahuje. Na dno dávám kamínky - klidně ten keramzit, dejte tak, aby jste zakryla dno. Můžete koupit keramzit 8-16mm stojí do 50kč nebo mramorovou drť 7-14mm do 60Kč tu pak můžete dát nahoru je bílé barvy a vypadá to hezky - tu budu dávat za rok až zase přesadím ;) určitě bych tu vaší přesadila, substrát bude přemokřený a můžou se tam množit různé plísně :,( koukala jsem že ji máte ve vysokém obalu - no vypadá to sice hezky ale voda co steče do tohoto obalu se špatně odpařuje - dala bych nízkou podmisku. Někdy se mi stane, že v létě jak je člověk rozlítanej, tak zapomene zalít, takže zaliju i po 14 dnech a nic se neděje - tento typ kytek právě naopak nemusí moc vody. Takže po týdnu zkontrolujte substrát tím, že do nej normálně píchnete prstem a když je vlhký nezalévat, když je suchý zalít. Jí opravdu zalévám po týdnu a nebo po 14 dnech.Ne moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.3.16 10:15

Z obalu jsem ji vyndala a využiju ho jinak, palmě jsem dala podmisku. Dala jsem ji na světlejší místo a od neděle nezalévám ani nerosím. V podmisce žádná voda není, uvnitř je vlhko, nahoře už sucho. Nevím jestli ještě nemám počkat až trochu vyschne, dočetla jsem se totiž že palmy nemají vůbec rády přesazování, bojím se aby mi právě pak po přesazení neodešla :(. Tak nevím, jestli počkat a nezalévat nebo fakt přesadit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.3.16 16:41

Tak zítra přesadím, nemá smysl čekat až odejde úplně, ta suchotina na listech se rozlézá :(…Koupím substrát pro pokojovky a keramzit a děj se vůle… Hnojit nemám?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.7.16 10:56

Dopadlo to dobře! Areca je zachráněna :) :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2968
13.10.20 12:19

Obnovuji diskuzi. U této palmy začaly bělet listy. 3 listy jsou úplně bílé, nevím, čím by to mohlo být. Nemám ji přímo na akně, zálevám jednou týdně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
13.10.20 15:56

@Mgree nejsem expert, ale moje areca začala mít bílé listy, protože byla zamořená sviluškami, které ty listy úplně vysávaly. Ty mrchy prakticky nejsou vidět, i když je hledáš, ale pokud uvidíš náznaky pavučinek, je to jasné. Toť má zkušenost, ale může to být i cokoliv jiného.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1