Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, připojila jsem se na tyto stránky s dotazem, jestli někdo nemá zkušenosti s pěstováním palmy „Areca“. Já jsem si jednu koupila asi před měsícem - světlé místo v obýváku, ne přímé slunce, vzduch je teď přes zimu možná trochu sušší, teplota max 22C. Pravidelná zálivka přímo do květináče jednou týdně - spíš menší množství, párkrát jsem rosila přímo na listy.
Začali mi schnout listy, schnou mi před očima:( Posílala jsem fotky na jedno fórum o palmách a paní mi napsala, že rosením jsem možná šířila houbovou chorobu, špatné listy mám odstranit a dát udržovat vlhko v květináči.
Nemáte někdo s tímto zkušenost prosím? Myslela jsem, že třeba málo zalévám, když začali schnout, ale v květináči pořád vlhko je, přebytečná voda odtéká dírama dolů. Nechci o ni přijít, rozlézá se to pomalu po všech listech:(
Díky za všechny připomínky!!!
Příspěvek upraven 06.03.16 v 11:32
Tato palma se mi taky nedaří a zdechla měla jsem dvě a už ji nechci když se ji u mě nelíbí
Jéj, no já mám první, všichni říkali rosit i na listy tak jsem rosila - a pak jsem nakonec rosením šířila houbovou chorobu?
Tak já nevím co mám dělat…
Možná byla přemokřená a nemocná už v době, kdy jsi ji koupila. ![]()
Já nevím, když jsem ji kupovala, byla nádherná, košatá, obklopená ostatními pamami
To určitě ne, doma žádné zvířata nemáme. Asi to bude tím rosením, ale nechápu to, rosila jsem jen vodou
Fakt to mohlo být cinklé už z obchodu, takže za to možná ani nemůžeš.
@Hanka2081991 píše:
To určitě ne, doma žádné zvířata nemáme. Asi to bude tím rosením, ale nechápu to, rosila jsem jen vodou
Rosením nikdy palmě neublížíš, naopak přemokřením půdy ano, a to hlavně v zimě!!!
@Hanka2081991 ahoj a kde jí máš? u okna? u jakého?
pokud máte nad 20°C tak potřebuje hodně světla (ne přímé sluníčko) jinak začne uhnívat
Není přímo u okna - asi tak 2,5m ale když odtahnu žaluzie, tak jde světlo přímo na ni, mám ji dat úplně k oknu?
Nemám ji přesadit? Koupit substrát pro palmy a přesadit ji do nového - ven z toho v čem byla v obchodě? Na spodu květináče jsem teď našla malinkého slimáka - asi je tam opravdu dost vlhko. Hrabu se v té hlíně a mokrá není, prostě jen vlhká. Bylo mi řečeno, že nesmí proschnout, pořád musí být vlhká.
Možná bych jí fakt zkusila dát blíže k tomu světlu a omezila zálivku, ono když už začne ztrácet listy tak bývá pozdě,…no uvidíš, třeba se vzpamatuje
A nepomohlo by to přesazení? Blíže k oknu určitě dám, do jiného pokoje kde je i víc světla.
Myslím, že je daleko od okna a hodně přemokřená.
Je v plastovém květináči a ještě v obalu…
Určitě bych ji z květináče vysypala, mrkla na kořeny - zahnívající odstranit, zasadit znova (ideálně hliněný květináč a když obal, tak aby mezi květináčem a obalem bylo dost místa - aby to „dýchalo“).
Vlhkost v květináči vyzkoušet třeba špejlí - nahoře to oschne hned, ale dole je vody dost - navíc v tom plastu.
Tak, arecu jsem přesadila do nového a nechala pár dní slunit na balkoně a zbrchala se
špatné staré listy jsem všechny dala pryč - sice už neni tak hustá a košatá, ale postupně snad zase zhoustne, už raší druhý nový list a jsem ráda, že jsem ji zachránila ![]()
Tímto Vám děkuji za rady!!! ![]()