Palma dracená - nemoc?

6.3.16 11:14

Palma Areca - nemoc?

Zdravím, připojila jsem se na tyto stránky s dotazem, jestli někdo nemá zkušenosti s pěstováním palmy „Areca“. Já jsem si jednu koupila asi před měsícem - světlé místo v obýváku, ne přímé slunce, vzduch je teď přes zimu možná trochu sušší, teplota max 22C. Pravidelná zálivka přímo do květináče jednou týdně - spíš menší množství, párkrát jsem rosila přímo na listy.
Začali mi schnout listy, schnou mi před očima:( Posílala jsem fotky na jedno fórum o palmách a paní mi napsala, že rosením jsem možná šířila houbovou chorobu, špatné listy mám odstranit a dát udržovat vlhko v květináči.
Nemáte někdo s tímto zkušenost prosím? Myslela jsem, že třeba málo zalévám, když začali schnout, ale v květináči pořád vlhko je, přebytečná voda odtéká dírama dolů. Nechci o ni přijít, rozlézá se to pomalu po všech listech:(
Díky za všechny připomínky!!!

Příspěvek upraven 06.03.16 v 11:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3590
6.3.16 11:25

Tato palma se mi taky nedaří a zdechla měla jsem dvě a už ji nechci když se ji u mě nelíbí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.16 11:28

Jéj, no já mám první, všichni říkali rosit i na listy tak jsem rosila - a pak jsem nakonec rosením šířila houbovou chorobu? :( Tak já nevím co mám dělat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
6.3.16 11:34

Možná byla přemokřená a nemocná už v době, kdy jsi ji koupila. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.16 11:39

Já nevím, když jsem ji kupovala, byla nádherná, košatá, obklopená ostatními pamami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.16 12:18

To určitě ne, doma žádné zvířata nemáme. Asi to bude tím rosením, ale nechápu to, rosila jsem jen vodou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
6.3.16 12:19

Fakt to mohlo být cinklé už z obchodu, takže za to možná ani nemůžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
6.3.16 12:23
@Hanka2081991 píše:
To určitě ne, doma žádné zvířata nemáme. Asi to bude tím rosením, ale nechápu to, rosila jsem jen vodou

Rosením nikdy palmě neublížíš, naopak přemokřením půdy ano, a to hlavně v zimě!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
6.3.16 12:28

@Hanka2081991 ahoj a kde jí máš? u okna? u jakého?
pokud máte nad 20°C tak potřebuje hodně světla (ne přímé sluníčko) jinak začne uhnívat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.16 12:41

Není přímo u okna - asi tak 2,5m ale když odtahnu žaluzie, tak jde světlo přímo na ni, mám ji dat úplně k oknu?
Nemám ji přesadit? Koupit substrát pro palmy a přesadit ji do nového - ven z toho v čem byla v obchodě? Na spodu květináče jsem teď našla malinkého slimáka - asi je tam opravdu dost vlhko. Hrabu se v té hlíně a mokrá není, prostě jen vlhká. Bylo mi řečeno, že nesmí proschnout, pořád musí být vlhká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
6.3.16 12:47

Možná bych jí fakt zkusila dát blíže k tomu světlu a omezila zálivku, ono když už začne ztrácet listy tak bývá pozdě,…no uvidíš, třeba se vzpamatuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.3.16 12:53

A nepomohlo by to přesazení? Blíže k oknu určitě dám, do jiného pokoje kde je i víc světla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
6.3.16 12:57

@Hanka2081991 zkus a rovnou zkontroluješ i kořeny ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
6.3.16 12:58

Myslím, že je daleko od okna a hodně přemokřená.
Je v plastovém květináči a ještě v obalu…
Určitě bych ji z květináče vysypala, mrkla na kořeny - zahnívající odstranit, zasadit znova (ideálně hliněný květináč a když obal, tak aby mezi květináčem a obalem bylo dost místa - aby to „dýchalo“).
Vlhkost v květináči vyzkoušet třeba špejlí - nahoře to oschne hned, ale dole je vody dost - navíc v tom plastu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.7.16 10:32

Tak, arecu jsem přesadila do nového a nechala pár dní slunit na balkoně a zbrchala se :) špatné staré listy jsem všechny dala pryč - sice už neni tak hustá a košatá, ale postupně snad zase zhoustne, už raší druhý nový list a jsem ráda, že jsem ji zachránila :dance:
Tímto Vám děkuji za rady!!! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box