Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My to meli taky a nikdo se teda neurazil. Naopak byli vsichni radi, ze nemusi nic vymyslet
V dnesni dobe je to snad uz normalni a dost bezne, ne?
a kdo nechce, at da darek nebo nic no, o co jde? Tam je nelamte, ne NESMITE ne? ![]()
Bud v klidu, babi je nejaka precitlivela ne? Kdyz ji to navic splacite…v klidu bych si s ni sedla a rekla, ze se to ted takhle dela, navic pokud vse mate. A kdyz bude mit kecy, tak bych rekla, ze od ni nic necekame, at aspon prijde ![]()
Vim, ze se to lehce rika. Ale dat svatebni dar je samozrejmost. Timto davate najevo, ze chcete financni prispevek. Chapu, kdyby se urazila, kdybyste meli napsano prispeveke v minimalni vysi 10k, ale takhle? Takze bych na ni prdela, kdyz se chova jako decko…
90% ludi dava ako dar peniaze, je to pohodlne pre pozvaneho a prakticke pre novomanzelov. Karticku formou basnicky by som ja osobne nedavala. V podstate doniest dar/peniaze nie je povinnost, ale skor slusnost.
A pokud tam mate…Pokud si nekdo s darem hlavu lame…tak bych ji rekla, ze je snad evidentni, ze je to adresovano lidem, kteri premysli nad tim, ze vam daji svatebni dar. Takze pokud nic davat nechce, tak se ji ten listek ani netyka, tak at nepinda a neni vztahovacna…
@zaludova píše:
A pokud tam mate…Pokud si nekdo s darem hlavu lame…tak bych ji rekla, ze je snad evidentni, ze je to adresovano lidem, kteri premysli nad tim, ze vam daji svatebni dar. Takze pokud nic davat nechce, tak se ji ten listek ani netyka, tak at nepinda a neni vztahovacna…
Souhlas, také jsme byli na svatbě, kde byl takovýto lísteček. Peníze jsme nechtěli strkat jen do obalky, dali jsme jim je do dvou krásných skleniček, a co jsem slyšela od jejich maminky, tak je i skleničky potěšili. Takže nechápu, proč se babi urazila, však nemusí dávat nic
![]()
Pujdu asi proti proudu, ale treba mne takovy vzkaz prijde nevhodny. Chapu, ze clovek nechce věci, které třeba ani nevyuzije a tak… Nicmene když uz vzkaz/basnicku, tak bych napsala tu první vetu, ze uz všechno mame, ale pokracovala bych tim, ze budeme radi jen za pritomnost (tak jak jsi psala v zaveru svého prispevku, ze jste to pak babicce vysvetlovali). Protože o tom ta svatba je nebo mela by byt. Ze se tam sejdou lide, které mame radi a které uz takhle pohromadě asi nikdy neuvidíme. A samozrejme, ze prinesou peníze. Resp. ti, co vam je chteji dat, by vam je dali i kdybyste si nerekli. Takze ja to chápu, akorát mne když něco takového prijde (minule bylo i číslo uctu), tak si jen pomyslim „hm“ a proste dam/poslu peníze, coz bych samozrejme udelala i tak. Ale vem si, ze třeba babicka pro tebe mela něco nachystane leta, babicky třeba jsou schopny třicet let opatrovat něco, co chteji dat vnučce „do vybavy“. A ted ji prijde kartička stylem nech si to a dej peníze. Vim, ze jste to asi tak nemysleli, ale asi je fajn znat i jiny názor na to.
*edit preklep
Babi bych ocitovala začátek básničky, řekla jí, že jí se to netýká, protože ona si s darem lámat hlavu nemusí, že souhlasíš s tím, že už vás podpořila dost, a že ti bude líto, když tam nebude kvůli takové drobnosti.
Co se týče oznámení vzdáleným příbuzným, tak pokud jde babi jen o to, aby to věděli (ale ne aby přijeli), tak bych jí dala pár oznámení bez kartičky s básničkou a řekla jí, že se může pochlubit komu chce (s dovětkem, že jde o informaci, nikoliv pozvání ke stolu).
@suzyz píše:
Pujdu asi proti proudu, ale treba mne takovy vzkaz prijde nevhodny. Chapu, ze clovek nechce věci, které třeba ani nevyuzije a tak… Nicmene když uz vzkaz/basnicku, tak bych napsala tu první vetu, ze uz všechno mame, ale pokracovala bych tim, ze budeme radi jen za pritomnost (tak jak jsi psala v zaveru svého prispevku, ze jste to pak babicce vysvetlovali). Protože o tom ta svatba je nebo mela by byt. Ze se tam sejdou lide, které mame radi a které uz takhle pohromadě asi nikdy neuvidíme. A samozrejme, ze prinesou peníze. Resp. ti, co vam je chteji dat, by vam je dali i kdybyste si nerekli. Takze ja to chápu, akorát mne když něco takového prijde (minule bylo i číslo uctu), tak si jen pomyslim „hm“ a proste dam/poslu peníze, coz bych samozrejme udelala i tak. Ale vem si, ze třeba babicka pro tebe mela něco nachystane leta, babicky třeba jsou schopny třicet let opatrovat něco, co chteji dat vnučce „do vybavy“. A ted ji prijde kartička stylem nech si to a dej peníze. Vim, ze jste to asi tak nemysleli, ale asi je fajn znat i jiny názor na to.
*edit preklep
Jasne, ale tak pokud ma babicka neco pripraveneho, tak si s darem hlavu nelame a opet se ji listek netyka.
Tak my meli behem poslednich 5 let v rodine svateb nekolik. Vetsinou chteji novomanzele penize a fakt se nikdo nikdy neurazil, a to ani v pripadech, kdy pozvani nemeli ani na ten „standard“ 1000,– na osobu. Spis nechapu tvoji babicku. Chtit za kazdou cenu prijit a nedat vubec nic? No je to jeji boj. Ty se nemas za co stydet. Pozvala jsi ji a vysvetlila, ze nemusi nic davat. Vic asi nezmuzes.
@zaludova píše:
Jasne, ale tak pokud ma babicka neco pripraveneho, tak si s darem hlavu nelame a opet se ji listek netyka.
To sice ano, ale ten verš „My dva už všechno máme“ evokuje pocit, že jim věcným darem radost neudělám. ![]()
Paní nejspíše bude prudička a najde si vždy něco, viz. nepozvání vzdálených příbuzných. To si uvědom a užij si to dle sebe.
@Adrasteia píše:
To sice ano, ale ten verš „My dva už všechno máme“ evokuje pocit, že jim věcným darem radost neudělám.
Vzdyť neudělá.
V domácnosti jsme vše měli, nijak jsme dary nekomentovali, ale aby se našlo něco, co by radost udělalo, bylo by to děsně drahé a kdo dnes chce krámy?
Takže jsme to nechali na hostech, většina, 95% sáhli po penězích a pro nás to bylo mnohem radostnější.
Já bych ji po takové scéně řekla, ať tedy nechodí a dál bych ji neřešila.
Ahoj,
zanedlouho máme svatbu a nyní dáváme oznámení, ve kterém je mimo jiné kartička ohledně svatebních darů formou básničky: Pokud si snad někdo se svatebním darem hlavu láme, potom vězte, že my dva už v domácnosti vše máme. Potěší nás ale příspěvek v jakékoliv výši, který nám domácí rozpočet na líbánky zvýší.
No jenže má drahá babi se urazila. A řekla, že je to tak hnusné od nás, že ani neví, jestli na nějakou svatbu pujde. Půjčila nám kdysi peníze (zdědila po dědovi miliony) na základ hypotéky, které jsme ji ovšem již v 95% splatili, dáváme jí měsíčně 6k, aby to bylo rychle splacené. Za to jsme byli ohromně vděční, i přesto, že nám splátku nesnížila, ani když jsem v jednu chvíli byla já nemocná a muž 2 měsíce bez práce. Což je v pořádku, co je domluvené se má držet, jen jsme se měsíc před tím vydali při rekonstrukci do koruny a pak se to blbě sešlo a my jedli jen chleba. Ale to už je dávno…
Takže babi řekla, že už nám dala dost a že je sprosté, že od důchodce takhle taháte peníze, vysvětlovala jsme jí, že nejlepší dar je když to přijde oslavit s námi a pokud se jí to dotklo, ať to vyhodí a neřeší, ale nedala si a furt byla hrozně nepříjemná a že jako neví jestli chce ted na svatbu jít. Ani slovem nepoděkovala za pozvání a třeba nepochválila oznámení. Dnes seřvala tátu, že jako nemám v plánu pozvat a poslat oznámení vzdáleným příbuzným, se kterými ani nejsem v kontaktu, jen ona.
Začínám z toho být otrávená, nikdo mi svatbu neplatí, po nikom nic nechci, ale teď mám akorát výčitky… A nevím, jestli oprávněné…
Díky za přečtení