Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den
všem. Měla bych dotaz na hormon PAPP.4ekám dvojčátka jsem v 13 tydnu a byla jsem na ultrazvuku na Dawnuv syndrom ultrazvuk dopaadl v pořádku, ale vecer mi volala pani doktork, že mám nízký hormon PAPP
.Jedno mimnko máPAPP 0,18MoM a druhé PAPP MoM chtějí abych podstoupil odběr plodové vody, ale mám strach, že to miminkum ještě vice muzže ublížit
.Mužete mi někdo poradit jestli s tímto máte zkušenosti předem děkuji za odpověd
@migecc Já jsem byla na utz k prvotrimestrálnímu screeningu taky. A také mi vyšla nízká hodnota Papp. Mám ho 0,39 MoM. Jsem po IVF, po kterém prý tyto hodnoty bývají nižší. Vše ostatní je v pořádku, podle utz je miminko také ok. Ale pan doktor mě naprosto vystresoval, vlastně celý utz mlčel a furt, řekneme si to potom… Screening je negativní, ale prý jsme díky té hodnotě prošli s odřenýma ušima… Chování doktora mi opravdu na klidu nepřidalo… Rovnou mi domluvili schůzku s genetičkou, ale vzhledem k výsledku jí zase zrušil. Musím na krev ve II. trimestru a pak se uvidí. Snad to bude dobré.
Co se amnia týče - hrozně bych se bála, ale pokud by mi to bylo doporučeno genetikem, tak bych šla. Je to hrozně těžké rozhodnutí a sama doufám, že to sama nebudu muset řešit. Ale pokud ano, tak já osobně bych na ten odběr šla a naučila se modlit.. ![]()
Katka
@hathor @Lucci @Ditta77 @chuanitka Ahoj holky, potřebovala bych uklidnit. Prosím vás proto, pokud to pro vás není nějak osobní, abyste mi napsaly, jak jste se svými miminky dopadly? Mám PAPP-A 0,478, celkově screening negativní. Díky moc.
@March7 i když dotaz nebyl směřován na mě, snad tě uklidním. Mě vyšla hodnota 0,42, screening celkově negativní. Stresovala jsem se taky, ale malý je v pořádku (ťuk, ťuk) ![]()
@zrustice Boze, dekuji moc a moc! Narodil se v terminu? Jsi zlata, moc dekuji!
@March7 Ja mela ve 3 tehotenstvich papp-a 0,45, druhe 0,42 a ted 0,23. Riziko Downa 1:38, riziko preeklapsie 1:11. Riziko rustive retardace 1:2. Prvni dcera se narodila 10 dni po terminu, druhe miminko melo vaznou srdecni vadu neslucitelnou se zivotem, ktera ale byla nahodna a nesouvisela z hladinou papp-a a momentalne na treti porod cekam. Pokud mas celkovy vysledek negativni, byla bych klidna. Krom toho nekde uvadi misto hranice 0,5 hranici 0,4. Vse ostatni bylo v poradku? Nekourila si pred tehotenstvim nebo nepila vetsi mnozstvi kavy?
@Lucie.P84 děkuji. Nekourila jsem nikdy, kávu jsem pila…2× denně. Mám nižší tlak. Rizika poruch u ddítěte. mám 1:5tis, takže negativní. Ostatní vady 1:20tis. Zkusím se zklidnit. Doktor říkal, že. možná bude miminko malé, možná porodim dříve…že placenta nemusí dítě dostatečně vyzivovat…ale že je to negativní a nnemám si lámat hlavu…to se ale doktorovi řekne…
@March7 To je ta rustova retardace. Ja brala od 13 tt do 34 tt anopyrin. Udajne dle studii snizuje riziko o 50 %. Urcite ti napisu, zd donosim i druhe
35 tt a je jak ma byt. Opravdu bud klidna!
Příspěvek upraven 02.04.15 v 20:42
@March7 malý se narodil 37+5, ale mě se všechny děti narodili dřív. Měl krásných 3340g, čili donošený. Co s týká té snížené hodnoty, tak mi genetička mi řekla to samé, co tvůj doktor. Že to sice může znamenat cokoliv, taky nemusí, ale pokud to bývá problém, tak nejčastěji to signalizuje problém s výživou. Tak mi pak jen častěji měřili průtoky, a chválabohu vše v pořádku. A mimochodem já měla riziko 1:720, takže s tvým výsledkem buď úplně v klidu ![]()
@zrustice Děkuji moc za uklidnění, takže by měli častěji měřit průtoky, chápu to dobře? To se měří normálně u běžného gyndaře? Musím se ho na to zeptat, jdu za ním za tři týdny…děkuji.
Předpokládám, že genetička myslela problém s výživou miminka…takže to asi nemůžu nijak ovlivnit svým stravováním či chováním, že? Děkuji za trpělivost se mnou ![]()
Už mám z toho hlavu jako balón, už na netu pátrat nebudu…našla jsem, že nízká hodnota také zvyšuje riziko potratu, tak jsem z toho celou dobu taková přešlá…ale taky psali, že hranice je až 0.4…tak to bych měla být v široké normě ![]()
Nevím teď, jestli jít na ten triple test…ať z toho ještě nejsem více vystrašená…
@March7 Problem s rustem nastava po 20.tydnu, casteji ale az ve 3.trimestru. Jedna se v podstate o nedostatecnou funkci placenty, miminko neodpovida danemu tydnu, neni dostatecne vyzivovano a v brisku strada. Meri se pak ty prutoky, vetsinou po 30.tydnu. Ty to neovlivnis. Ale jak rikam - genetik ti rekne - byvaji ve spojistosti s nizkym papp-a spojene rustove retardace, ale neznamena to, ze je to zrovna tvuj pripad. Ja mela pri tak soatnem vysledku a vysokem riziku pak spolu s triple testem - delane vsak jako kombinovany, ne jako samostatny „doplnkovy“ test vysledek negativni a pak si vyber. I kdyz me ted hodne kontroluji, protoze jim najednou doslo, ze moje prvorozena dcera 10 dni po terminu nemela uplne „prumernou“ vahu na dany den porodu -2960 g a 48 cm. Nemej z toho hlavu. Stejne to pripadne neovlivnis a kdyz te budou hlidat, tak pripadne pujde miminko ven deiv. Ale ja verim, ze to bude v poradku!
@March7 ja mela PAPP-A 0,66 MoM. U nas je zaae problem NT 2,3 mm ted cekame na vysledky prenascanu! Pokud mas vysledky negativni, tak bud v klidu ![]()
Holky takze jste verily screeningu a na triply uz jste nešly? Ja mam screening celkove negativni ale PAPP-A mam 0,42. Je to jeste v norme, rozmezi je az do 0,3, ale vzhledem k,, vyznamne snizene hodnote'' mi doporucuji jeste triply, které jsem puvodne chtela odmitnout. Nejak triplum nevěřím… A ted nevim co s tim ![]()
@Aneťák89 doporucuji udelat triply aufelat z toho integrovany test, drzim pesti ![]()