Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, byla jsem na prvotrimestrálním screeningu v Prenatalu se závěrem screening negativní (riziko DS 1/6300), ultrazvuk byl v pořádku. Řekli mi, že v případě problému by volala lékařka a řešila se mnou další postup. Nikdo mi nevolal, proto jsem to dál neřešila a radovala se z negativního výsledku. Teď jsem ale byla u svého gynekologa a ten poznamenal, že PAPP-A je mírně pod hranicí, a to 0,49 MoM. FßHCG jsem měla 0,86.
Jako laik se v tom samozřejmě nevyznám, ale začala jsem googlit a dost mě to vyděsilo. Má někdo zkušenost? Na genetiku jsem jít neměla, jsem relativně mladá, ale pokud by bylo jakékoliv riziko, tak bych samozřejmě ráda podstoupila Trisomy test.
No, jakýkoli další test je zase jenom screening, takže stoprocentní jistotu mít nebudeš. Tu ti dá jenom invazivní výkon - odběr klků, plodovky. A s tvým výsledkem bych na to nesla.
@Eva2610 píše:
No, jakýkoli další test je zase jenom screening, takže stoprocentní jistotu mít nebudeš. Tu ti dá jenom invazivní výkon - odběr klků, plodovky. A s tvým výsledkem bych na to nesla.
Tak on ani invazivní test ti 100% jistotu nedá. Jsou i vady, které se z toho nezjistí, popřípadě jsou tak vzácné, že se cíleně zjišťuji, jen jsou li třeba v rodině. No a zas na klasické Trisomie je i ten trisomy test poměrně spolehlivý a nic se jim nedá zkazit.