Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tery, Verunka se narodila před Vámi 6.9.2013 a mezi Vás jsem se přihlásila poslední, jestli jsem se tedy dobře dívala. a co všechno nového s ručičkou umí Adélka?
Papulik malinká je taky nádherná. Taky, jako ostatní, netrpělivě čekám, až nám poreferuješ, jak jste ustály píchání oušek.. Taky bych je totiž chtěla Adélce nechat píchnout, až to půjde. Tak mě napadá, po píchnutí oušek se může normálně cvičit? Nebo to je jako po očkování, že se musí den počkat? Kolik Verunka váží a měří? Podle fotek to taky není žádný střízlík, jako naše Aduška. Jo a máme stejný bryndáček
, jen my tam máme Adélka
. Dostala jsem ho od kolegyň z práce.
No nám s cvičením dr nic neřekla, vlastně jsem se jí na to neptala.Tak jsme to dnes odcvičily jen 3krát. Ale je pravda, že je malá dnes nějaká namrčenější. Před týdnem vážila 6,80kg a měří 62cm.
Papulik
Aha, no vidíš to a já myslela, že jsem poslední
. Myslíš, co nového umí od porodu nebo v poslední době? V poslední době, cca tak měsíc, nic moc.. jako má lepší rotaci, takže si jí už dává do pusinky, chytá hračky, dává si je do pusinky. Ale má jí takovou víc neohrabanou, oproti zdravé ruce. Koníky pase už krásně, má snahu se převalovat na bok, paretickou ručkou by tam už krásně šla, ale nějak se jí nedaří odlepit zadek.
Tak to my s převalováním máme stejný. Do pusinky si jí už dáváme dost dlouho, hračky také chytáme, na koníkách jsme taky šikovné, ale samozřejmě preferuje více zdr. ručku. Akorát jsme ted vposlení době začaly více odpažovat, ale za hllavu si jí stále nedá. 5.3.jedem na EMG, tak jsem zvědavá. Neuroložka říkala, že to co zvládne udělat v 5.měsících, takže to vypadá na plnohodnotou ručičku. S Adélkou mě jak to šlo celé od začátku. protože jak jsi tam dávala to video, tak v tom věku tohle naše malá ještě neudělala. nejvíce mě zajímá kam ji dá pri tom odpažení? díky moc ![]()
Při odpažení dá ručku tak na úroveň raminka. Za hlavu si jí ještě taky nedá, jen v takovém tom polospánku, kdy se protahuje, jinak ne.. Ale mne si očička. Jako Adélka si taky ruku do pusinky dává už dlouho, ale furt to byl spíš hřbet dlaně, protože měla špatou rotaci, teď už se jí malinko zlepšila, takže si cucá prstíky. K neuroložce půjdeme v úterý, tak jsem zvědavá, co nám řekne.. Jinak Adélka cca do dvou měsíců neudělala moc pokroky a pak to šlo hrozně rychle. Nejdřív jí začala dávat trochu od tělíčka, pak ohýbat, pak lepší rotace, šlo to fakt rychle, pak se to nějak zaseklo a teď poslední pokrok byla ta rotace a to je lepší asi tak dva týdny. Jinak po porodu Adélka hýbala jen prstíkama a trochu zápěstím. Jak na tom byla Verunka?
Verunka po porodu hýbala taky prstíkama a dávala ji malinko od těla a to jí zůstalo hodně dlouho, až ted před 3 týdny ji začala odpžovat více, ale nejvíc jak je na těch fotkách. Ona si jí nedříve začala dávat na prsíčka v necelých 3 měsících, pak byly také velké skoky, že pak si jí dla k bradě, za chvilku k pusy a až na čelíčko. ted si jaksi nemůžu uvědomit, jestli si taky cucá prsty, vím, že si jí cpe do pusy i hračku tam pr. strčí, ale s těma prstíkáma to nevím, musím se zítra na to zaměřit. Takže to nám docela jde, ale to odpažení vázne. neuroložka říkala, že to máme zkrácený pod paží, tak to hodně protahujeme. No doufám, že to spravíme celé-je to fakt trápení
. Není nad zdraví, at je to zlobivý, at je to třeba i klidně hloupý ve škole, ale hlavně at jsou děcka zdraví ![]()
Papulik to naprosto souhlasím. Ať jsou jakýkoliv, hlavně ať jsou zdraví a šťastný. Čeho se tak trochu bojím, že ručku jednou nerozhýbeme úplně, půje okem poznat, že s ní něco má a děti se jí budou smát a možná i šikanovat.. Děti dokáží být někdy opravdu zlý.. Doufám, že nic takového nenastane.. Co mě celkem uklidňuje je, že kdybychom už neměli štěstí a ručka by už zůstala hybná tak, jak je teď, že by mohla dělat hromadu věcí, jako všichni ostatní. Ano, omezení by to určitě bylo, ale už rozhodně ne takové, kdyby se to nezlepšilo vůbec a Aduška hnula jen s prstíkama a zápěstím.. Když jsem se po příchodu domů z porodky dočetla, co paréza vlastně je, tak mě bliklo hlavou, že moje holčička nebude mít šťastný život, že si na ní budou lidi ukazovat, že jednou nesežene práci, že nebude moct dělat věci, co by dělat chtěla.. a to mě šíleně drtilo.. Každý rodič chce, aby jeho dítě bylo šťastné a mohlo dělat vše, co chce.. Ale teď si říkám, že je to opravdu na výborné cestě.. Taky máme v práci kolegu, který parézu má.. Tak se mi naskytl i pohled dospělého člověka. Říkal, že si vůbec nepřipadá nějak omezený, dělá vše, co chce, v práci je hodně úspěšný, má nádhernou a hodnou ženu a on sám je hrozný sluníčko. Ukazoval mi, jak má ruku hybnou a je na tom hůř, než je teď naše Adélka. Je to na pohled hodně vidět, že s rukou něco má, má špatnou rotaci, ruku nemůže úplně natáhnout a nezvedne jí nad hlavu.. Jenže když byl malý, tak Vojtovka ještě zas tak moc nefrčela, cvičilo se s ním až od jednoho roku. Když jsem se ho ptala na lázně, tak mi říkal, že tam byl dvakrát a že na ně nemá hezké vzpomínky, ale prý to je z toho důvodu, že tenkrát tam jezdil bez mámy a byl tam sám. Hrozně moc mi rozhovor s ním pomohl a uklidnil mě..
Trochu jsem se rozpsala.. Manža je v práci, Adélka spinká a nějak na mě padá splín.. Radši to dneska už zalomím a půjdu si lehnout, jinak to tu zahltím
.
Tery, krásně se mi to četlo a povzbudilo Tvým kolegou z práce. I já znám, dnes už jednu paní, co parézu má. ale ta jí má hodně ošklivou, už jako dítě bylo vidět, že je ruka kratší a působilo to dojem velkého postížení. Ale tam na to její maminka kašlala, tak to bylo proto takové špatné. Jinak i já už druhý den v porodnici propadala v šílenství, ale podívej, co jsme zvládly za 5.měsíců a já pevně věřím, že to bude ještě lepší. Dívej na Matějdu-to je vzor a velká motivace. To zvládneme-NEBOJ!!!
dobrounoc a díky za rozhovor.pa ![]()
Ahojky Ali, my jsme také nechávaly nastřelit ty samé, ale nechala jsem je tam dva měsíce, tak mi to dr. řekla. Já jsem ji je tam teda nechala něco málo přes dva měsíce, byly mocinky koukavé a vůbec nepřekážely. Ty co máme teď, které jsem měla jako dítě já jsou vcelku i veliké, ale nebojím se toho, že by do nich naše obřice nevyrosla, že?
Jinak Tery, naší Máje bylo v únoru 10 měsíců a opravdu to letí.
Mějte se krásně.
Ahoj holky, tak dnes je to přesně 4m co byl Petřík na operaci a stále žádný výsledky, achjo já se ztoho snad zblázním! hrozně se toho bojím aby vůbec něco udělal. Na jedné diskuzi jsem našla maminku a chvíli si sní píši. Před 2.5lety byla její dcerka v 6m taky na operaci měli něco podobný jak my přetržené C5,6 a 7 (my jsme to měli trochu horší že tu C7 máme vytrhlou z míchy oni ne)a víte co její dcerka umí? pouze ohne loket, ručku nezvedne neodpaží
je to hrůza, děsně se bojím abysme to neměli stejné! tak hrozně se děsím té Prahy, že bych tam nejradči nejela, pokud Mencl řekne že se tam nic neděje, tak vážně uvažuji ještě o Německu, prý tam umí vcelku zázraky. No fakt nevím ![]()
Ahoj Peti, mně dr řekla, že jí je mám nechat 6 týdnů, tak uvidím. A ty jsi byla také už s malou v lázních? Nás chce neuroložka poslat kolem 1.roku-tak to ted řeším, že bych nejraději jela v době prázdnin, kvůli Pavlíkové škole a že by mohl jet na nějaký týden se mnou, aby mu nabylo tak smutno a mně taky
. A mamka by chudera musela s ním dělat ještě aji učení.
Malá mně ted jaksi lajdá cvičení-nehce stáčet hlavičku při cviku na boku a dneska nechtěla ani moc zvedat nožičky na zádečkách
. Ale jinak nám udělala velkou radost-začala se přitahavovat za ručičky do sedu, pomalu se převaluije až na bříško, nejvíce jí to jde, když je nahulatá. a jak se překulí, tak si pomalu srovná ručičku a když jí trošku nadzvednu pod paží, tak jí úplně vysune-je to zase takové zlepšeníčko
.
Dani, ahoj-jak je možný, že jsem sem před chvíli psala a nebyla tady od tebe žádná zpráva. A ted jsem to znovu rozklikla a psala jsi přede mnou? nechápu!
Já vím, že je lehký říkat neboj, ale třeba se to fakt začne lepšit, ještě zbývají 2 měsíce do půl roku a Petřík může udělat pokrok. Já se taky bojím, taky pořád neodpažuje, tak nevím na čem jsme…dělá sice pokroky, ale to odpažení nám chybí!
O tom Německu jsem taky slyšela, že tam dokáží víc, nad čím tady lámou hůl!
Ahojky, Ali, my jsme dávaly úplně stejné naušničky, malá plakala jen z toho, jak se lekla. My jsme je tam nechaly dva měsíce, aspoň tak mi to řekla dr., co nám je nastřelovala. Ale já je nechala o krapet dýl, jelikož se mi mocinky líbily a taky z praktického hlediska, vůbec nepřekážely. Ke všemu byly moc koukavé, však vidíš sama. ![]()
Tery, naší Máje bylo v únoru deset měsíců - za pár už ji bude rok. Nezkutečně to letí… Staršímu budou tři a Máje bude rok. Když si člověk vzpomene na začátky těhotenství a vše okolo. A teď? Však víte samy, vůbec se nemusím dlouhosáhle rozepisovat. Že? ![]()
Musím písnout, že naše malá už zvládá paci paci pacičky. Sice si tu paretickou ručičku dá do pozice před sebe a tou pravou do ní plácá, ale i to je úspěch.
Když se o něco praští, tak začne hubovat a povidá mama mama, abych si ji vzala. Taky, když se ji nelíbí, když před ní šmrdlám nějakou hračkou, tak začne nenenene, je to legrace ji poslouchat. Jinak mi začala kašlat, tak jsem nasadila kapičky, uvidíme, jestli bude v po. O. K. - máme jít na cvíčo. Máme takový problémek, že jak je malá oplácaná, tak mi během cvíča začíná modrat, modrá ji pusina, musím být opatrná, ohledně dýchání. Prostě to nezvládá udýchat, ke všemu ta jedna myslím, že zúžená plícnice. Takže ji musím dostat rychle do pozice, aspoň nějakou dobu udržet a ty úniky eliminovat, aby bylo cvíčo k něčemu a ne k ničemu.
Mějte se moc krásně a všem přeji hodně sil do dalších procedůr a hl., aby byla dítka zdravá!!! ![]()