Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, našla jsem si jeden recept: Bezé s pařížskou šlehačkou, nejen, že se mi bezé nepovedlo (povedlo se akorát pár kousíčků, nejspíš jsem to tam nechala moc dlouho, no teď už to nenapravím), ale nepovedla se mi ani ta šlehačka. V tom receptu bylo napsáno: vyšlehat smetanu s cukrem a přidat čokoládu, jenže jakmile jsem tam dala tu čokoládu, tak se smetana srazila a pustila vodu, takže je to pěkně vodnatý. Na internetu jsem si našla, že se musí nejprv svařit s tou čokoládou a vyšlehat až druhý den, no to v tom receptu nebylo a já to dělala poprvé, takže mě nenapadlo se podívat na postup na net. Chci se teda zeptat, dá se to ještě zachránit tím svařením? Nebo to mam rovnou vzít a vyhodit? Předem díky za odpovědi.
no já nevím,ale myslím si,že jak se šlehačka srazí,tak už je to v háji ![]()
Šlehačku vyhodit..
Mě se zase jednou ručně dělaná pařížská vyšlehala jen na půl
Taky jsem ji dělala naposled! A od té doby kupuji v kelímku, stejně jako normální ![]()
Jinak beze miluji, ale spíš z krámu. U nás v cukráeně je naprosto dokonalá..
Moje mamča ji občas udělá doma, je také moc výborná
Ale strašně rychle natáhne vlhkost a je taková „mokrá“.. ![]()
Ked slahacka pusti vodu, tak uz mas z nej maslo. Mozno by slo uvarit puding a zaslahat to donho, ale este som to neskusala a neviem ci zbytocne nepokazis puding …
Inak, pustat sa do novych receptov je fajn, ak najdes odvahu, druhykrat sa to uz podari. Ja vzdy na velku noc skusam novy recept … velakrat som skusala ci potom babickine sliepky znesu sladke vajcia ![]()
tak jsem to zkusila svařit, jestli se to zejtra nevyšlehá, tak tam přidam pudink a prdim na to a pro příště, jestli nějaký bude už možná budu vědět co a jak a jestli se nepovede ani to, tak už nikdy více.
Hotaru: já to bezé pár kousků mam krásných a suchých, ale většina je taková lepkavá a nejsou sundat ani z toho papíru
a taky možná vim kde byla chyba.
Pettulle, super pařížská je, když svaříš 250 ml šlehačky (s 33% tuku) s 1 čokoládovou tyčinkou Kaštany. Vydrž minimálně 12 hodin, lepší déle, a vyšlehej dotuha. Ten tuk, co je v čokoládě, tu šlehačku ještě zpevní. Z.
Příspěvek upraven 01.02.11 v 08:47
Já nové recepty radši prověřuju na netu, přece jen potraviny dneska stojí hromadu peněz a mě srdce krvácí, když mám něco vyhodit o hromadě zbytečný práce nemluvím, to bych se nejradši vztekla
Když si něco umanu, tak zkoumám, jestli to někdo dělal podobně a ono na hodně webech jsou pod tím diskuze a tam už většinou vychytaj mouchy
Ovšem třeba odpalovaný těsto bylo krapet dobrodružný, protože po netu jich jsou desítky, možná stovky a rozdíl je třeba o vejce míň a o pár deka tuku víc a teď si vyber
No ale usoudila jsem, že u odpalovanýho těsta až takovej problém v ingrediencích nebude, protože jsem nenašla dva stejný recepty a pod všema byly pochvalné ódy
Ale větrníčky byly dobré ![]()
Zkus pařížskou z ledových kaštanů, ta je vážně famozní. Jen je potřeba svařit z kvalitní smetany. Já jsem to dělala z Kunínské v kelímku. Dobrá je i trvanlivá z Lidlu, ale tam je to bez záruky, protože mají svojí značku a za ní může být co týden jiný dodavatel a kvalita může být tudíž proměnlivá.
Pettulle píše:
Ahoj holky, našla jsem si jeden recept: Bezé s pařížskou šlehačkou, nejen, že se mi bezé nepovedlo (povedlo se akorát pár kousíčků, nejspíš jsem to tam nechala moc dlouho, no teď už to nenapravím), ale nepovedla se mi ani ta šlehačka. V tom receptu bylo napsáno: vyšlehat smetanu s cukrem a přidat čokoládu, jenže jakmile jsem tam dala tu čokoládu, tak se smetana srazila a pustila vodu, takže je to pěkně vodnatý. Na internetu jsem si našla, že se musí nejprv svařit s tou čokoládou a vyšlehat až druhý den, no to v tom receptu nebylo a já to dělala poprvé, takže mě nenapadlo se podívat na postup na net. Chci se teda zeptat, dá se to ještě zachránit tím svařením? Nebo to mam rovnou vzít a vyhodit? Předem díky za odpovědi.
Petul, skutecne slehacku vyhod. Ja ji vzdy necham svarit s cukrem a take kakaem necham schladnout a pak dam na 24 hodin do lednicky. A z beze nebud smutna me taky nejde…tak ho nedelam…
Ziza píše:
Pettulle, super pařížská je, když svaříš 250 ml šlehačky (s 33% tuku) s 1 čokoládovou tyčinkou Kaštany. Vydrž minimálně 12 hodin, lepší déle, a vyšlehej dotuha. Ten tuk, co je ve šlehačce, tu šlehačku ještě zpevní. Z.
určitě vyzkoušim, ale mam šlehačku jen se 30 % tuku a kaštany bych taky měla mít ještě někde schovaný
Zkoumala jsem, co je přesně to bezé, jako tušila jsem, že to je z bílků, ale vzhledem k tomu, že tenhle typ sladkostí moc nemusím, tak jsem to nikdy nezkoumala a recepty s tímto přeskakovala. Pochopila jsem správně, že je to něco jako laskonka?
Napadá mě, jestli to nebylo pečené málo. Mně peče trouba nerovnoměrně, takže by se mi klidně mohlo stát, že pár kousků - většinou na prostředku - by bylo upečených a zbytek nedopečený nebo těch pár kusů připálených a zbytek tak akorát
Aspoň to tak vždy mám s cukrovím, ale to se peče rychle, takže pár kousků mám tmavších, s tím počítám a dávám je dospod.
jani, když mě je to líto to vyhodit, tak z toho zkusim udělat jiný krém, jestli to půjde, když se mi to nebude zdát, tak to půjde, ale štve mě to, člověk si s tim dá práci a ono se to pak nepovede ![]()
Pettulle píše:Ziza píše:určitě vyzkoušim, ale mam šlehačku jen se 30 % tuku a kaštany bych taky měla mít ještě někde schovaný
Pettulle, super pařížská je, když svaříš 250 ml šlehačky (s 33% tuku) s 1 čokoládovou tyčinkou Kaštany. Vydrž minimálně 12 hodin, lepší déle, a vyšlehej dotuha. Ten tuk, co je ve šlehačce, tu šlehačku ještě zpevní. Z.
Hele já myslím, že s kaštanama se ti vyšlehá i horší smetana. Ono se všude v receptech uvádí 33%, ale tu už jsem nepotkala ani nepamatuju - všichni píšou obsah tuku min.30%, leda Kunín má 31% a pak má tu De luxe 40%.
Jestli se bojíš, tak přidej ještě kousek čokolády na vaření, bude to hustší a určitě se to dobře vyšlehá. Důležité je dobře vychladit a šlehat hned po vyndání z ledničky.
Tu víc procentní bych použila na pařížskou z kakaa.
kadlino, bezé je vyšlehaný bílek do sněhu s cukrem a v tom receptu bylo i trochu škrobu, pro jistotu jsem to šlehala nad parou, aby se mi to nerozteklo jako pusinky, ty co byly OK, tak jsem tam dávala naposled, tedy se sušily nejkratší dobu, navíc jsem dělala najednou 3 plechy (mam horkovzduch) plechy jsem prohazovala a ty 2 dopadly špatně (prvně daný) a ten co se sušil tak 45 min. dopad nejlíp.