Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky, nevíte někdo, proč je sůl škodlivá (vlastně i cukr), pořád slyším, že se nemá moc solit, ale nikdo neřekne proč… Já s manželem solíme hodně a já si říkám, jestli to není tím, že tělo potřebuje jód ze soli (ryby moc nejíme) nebo je to jen zlozvyk? Moc děkuji za rady
Martina
Pokud vím, tak nadměrné množství soli nepřiměřeně zatěžuje ledviny…ale nejsem odborník ![]()
pravděpodobně to je jen zlozvyk,
sůl je jedovatá na ledviny i na játra (tam už né tolik). Zbytečně se zatěžují a může dojít k poškození až selhání. Nejčastěji se ale objevují kameny.
Cukr je něco trochu jiného, nespálený cukr (který se přeměnuje na energii, se přemění v těle na tuk a ten se odbourává hůř než tuk klasický. A zvyšuje se tak riziko kardiovaskulárních chorob.
Ledviny jistě, ale taky sůl zadržuje vodu v těle a pokud je jí moc, taky to není OK, poškozuje játra, zvyšuje krevní tlak, odčerpává vápník z kostí, zabraňuje vylučování škodlivin z těla a důsledkem je tak ukládání škodlivin v těle třeba v koubech apod…
Sůl je přitom velmi jednoduché vysadit. Sama jsem to prodělala. Opravdu stačí řekněme 14 dní nesolit skoro vůbec a protrpět těch pár dní, kdy vám jako skoro nic nebude chutnat a pak si tělo odvykne. Chuťové buňky znovu ožijí a začnou vnímat chutě, které sůl přebíjela a bude vám zase chutnat vše a daleko líp. Zjistíte třeba, že maso má úžasnou chuť samo o sobě a není třeba ji přebíjet kilama soli a stejně tak i ostatní druhy potravin. Samozřejmě je dobré vyhýbat se taky přesoleným uzeninám, rychlému občerstvení nebo chipsům, ale to je snad jasné…
Držím palce, ať se vám s tím něco povede udělat ![]()
Potvrzuji, že na chuť soli se dá odvyknout. Já jsem si odvykla, když jsem začala vařit malýmu „neslaně, nemastně“ a stravovat se s ním. Prostě jsem si svoji porci nepřisolovala. Jediný „nepříjemný“ sekundární efekt, který to má je, že mi nechutná v restauracích - přijde mi to všechno přesolené… ![]()
U nás doma strašně moc solí mamča. Pořád jí vysvětluji, že nemá tolik solit, ale ona pořád tvrdí, že ta její sůl málo solí (už asi pět let a vyzkoušela snad 100 druhů - podle mě solí až dost, ale když se chce, výmluva se vždycky najde
)
Já solím jen trošičku, tak pro dochucení, ale fakt jen malinko.
Přebytek soli je pro organismus svinstvo…
Myslím, že toto jako argument stačí:
Sůl v organismu působí velmi dráždivě a zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny.
Choroby ledvin se často projevují otokem, což je důsledek nadměrného množství soli v organismu.
Chlorid sodný také brání vylučování močoviny a zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémy.
Pokusy prováděné na zvířatech, která měla nadměrný přísun soli v potravě, ukázaly, že jejich játra byla plna krystalů močoviny a jejich selhání příčinou smrti.
Sůl zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. Důsledkem je pocit tepla, bdělosti a zdánlivě dobrého zdraví. Je však tento stav odrazem skutečnosti? Vědecky je dokázáno, že některé kmeny amerických indiánů a Eskymáci sůl nikdy nejedli a přitom se těšili dobrému zdraví. Staří Římané sůl považovali za posvátnou a není země, která by neměla řadu přísloví, týkajících se soli.
Sůl v malých dávkách má povzbuzující účinky. V silné koncentraci se užívala jako přípravek k balzamování mrtvých těl. I dnes se nám daří mumifikovat naše živá těla množstvím soli, které přijímáme ve formě salátových zálivek, omáček a koření. Pohlédneme-li na sebe, uvidíme četné znaky těchto mumií: suchou pokožku, scvrklá těla a bílé vlasy… symboly poškozených jater a sklerotických ledvin.
„Množství chloridu sodného, které lidé přijmou ve formě kuchyňské soli, mnohonásobně překračuje skutečnou spotřebu organismu,“ uvádí v knize „Základy výživy“ M. Swartz Rose. „Soli je ve všech potravinách tolik, že pokud se nejedná o speciální neslanou dietu, je málo pravděpodobné, že by jí v organismu byl nedostatek. Téměř vždy má tělo soli dostatek.“
Co je příčinou takové škodlivosti soli?
Pokud jí tělo přijímá málo, je její nadbytek vyloučen ledvinami a potem.
Ve větších kvantech však organismus sůl zadržuje a dochází k její nadměrné koncentraci v krvi. Tento jev se nazývá „hyperchloremie“.
Nemocný se cítí dobře tak dlouho, dokud nedojde k větším ztrátám soli, např. pocením. Důsledkem je deprese. Vytratí se stimulace solí, navíc je také porušena i osmotická rovnováha tělních tekutin. Použije-li jedinec v takové situaci opět sůl, rovnováha se obnoví, projeví se stimulační schopnost chloridu sodíku a pacient se zase cítí normálně.
Proto řada lékařů při nadměrném pocení doporučovala zvýšený příjem soli ve formě nápojů nebo tabletek. Lidské tělo se může soli rychle zbavit pocením nebo ji vyloučí ledvinami. Je-li organismus silný a jsou-li žlázy s vnitřní sekrecí plně funkční, soli v těle zůstává málo. Při jejich poruše se sůl zadrží a dostaví se škodlivé následky. Dochází k tomu ve třech etapách:
V první fázi reagují játra, pokožka a ledviny. Zvýší se koncentrace soli v moči, aniž by pacient pozoroval jakékoliv příznaky. Cítí se zcela zdráv.
V druhé fázi již dochází k poškození orgánů. V moči se občas po větší námaze nebo po vydatnějším jídle objeví bílkoviny.
Třetí fáze znamená těžké poškození ledvin. V moči zjistíme hnis, červené krvinky, bílkoviny a tkáňovou drť. Ledviny jsou natolik poškozeny, že nejsou schopny další sůl vylučovat. To je stadium, kdy lze nemocným jen málokdy pomoci dietním opatřením.
Bylo řečeno v čem je škodlivá a k tomu zda je to zlozvyk- ano
Když jsem držela dietu a jedla pár týdnů bez soli, jídlo najednou mělo jasnější chutě
![]()
Wiolla píše:
Potvrzuji, že na chuť soli se dá odvyknout. Já jsem si odvykla, když jsem začala vařit malýmu „neslaně, nemastně“ a stravovat se s ním. Prostě jsem si svoji porci nepřisolovala. Jediný „nepříjemný“ sekundární efekt, který to má je, že mi nechutná v restauracích - přijde mi to všechno přesolené…
Přesně tak, přestala jsem míň solit, třeba brambory, protože jsem vařila oběd pro nás a pro malýho a brambory jsem dělala dohromady a neosolila. No a pak začal jíst některá jídla s náma a tak automaticky míň solim. Já už si na to zvykla a chlap si vždycky dosolí na talíři.
O víkendu jsme byli na oběd u švagrů a mě přišel strašně slaný.
Děkuji za vyčerpávající odpovědi, takže sůl je ve velkém fakt svinstvo
, budu s tím muset něco dělat. Já to vydržím kvůli sobě a dětem a manžel si může dosolit na talíři, jak píšete …
Já moc nesolím, přítel taky ne, takže se shodneme. Sůl se dá dobře nahradit jiným kořením nebo bylinkami, jen si zkusit pohrát. Je to jiná chuť, ale většinou lepší a sůl pak nechybí ![]()
U nás se nikdy nesolilo - respektive minimálně protože táta je lékař - to mluví za vše. Je fakt že mi kdeco přijde dost slaný, nejsem zvyklá. Jinak jak bylo řečeno - sůl poškozuje ledviny, játra, zvyšuje krevní tlak, celkově zatěžuje organismus neboť je hypertonická. Je fakt že chuť jídla si prostě nevychutnáš když je přesolený. Každýho zlozvyku se dá zbavit, ale je to fuška
Proč obecně škodí nadbytek soli, to už ostatní uvedly. Sůl je hnus. Já jsem zvyklá od dětství jíst nesolená jídla - sůl škodí srdci, nemocnému zvlášť, zadržuje vodu v těle - hlavní důvod z hlediska srdce.
Je fakt, že mi nikde jinde nechutná a nejvíc mi chutná jídlo, které si uvařím sama
Na návštěvách, v restauracích, všude a všechno se mi zdá přesolené. Dokonce i dietní nemocniční strava.
Potvrzuju, že je to zlozvyk.
Co vařím malé, nestačím se divit, jak výborný umí být třeba kuře jenom na bylinkách (a naprosto nechápu, jak mi kdy mohlo chutnat obalený grilovacím kořením).
sůl ve větším množství je určitě k neprospěchu, my kdysi taky docela solili, ale postupně jsem ubírala a teď už skoro nesolím, většinou vařím na páře a je to neskutečný rozdíl, to jídlo i jinak chutná a ta sůl tam ani nechybí ![]()
Já ještě parní hrnec nemám (ale plánuji), ale občas vařím nové brambory ve šlupce na obyčejném pařáčku a je to opravdu neskutečně dobré - mňam