Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přítel mě ale odbyl tím, že část peněz mu nestačí na tyhle experimenty, ale chtěl by i k těmto účelům peníze dětí a naše.
Na experimenty nejsou potřeba horentní sumy… Tohel zavání gamblerskou vidinou rychlých peněz
@K-á-č-k-o nevím, jestli gemblerskou. Ale dostala mě hláška „nevěřím v bankám, jen okradaji lidi“. Přijde mi, ze se chytí na každou nabídku velkých peněz.
@Anonymní píše:
@K-á-č-k-o nevím, jestli gemblerskou. Ale dostala mě hláška „nevěřím v bankám, jen okradaji lidi“. Přijde mi, ze se chytí na každou nabídku velkých peněz.
Teď tak leda naletí…
@K-á-č-k-o dokud to jsou jeho peníze, a ne naše a našich dětí, je mi to jedno. Stejně si do toho nenechá mluvit, a já ani nechci. O svoje peníze mám postaráno a do cizích mi nic není.
Pro zakladatelku: jen doplnim, zvlaste u sporeni se nebojte ani novych a mensich bank, vetsinou jsou vyhodnejsi a penize u nich jsou pojistene do 100k euro, stejne jako u velkych. A vetsi castku do jedne banky nedavat, kazda muze zkrachovat a to neni teorie, neni to tak caste, ale i banky krachuji.
Jinak Portu je pod dohledem CNB, stoji za nim velka investicni spolecnost s historii a investovany majetek je oddeleny od jejich, takze i pri jejich krachu by Vam mel zustat (myslim, ze obdobne to maji banky s fondy, zrovna letos se to resilo se Sberbank, ale uplne jisty si nejsem). Ale ze bych Vam podepsal, ze na 100% pri zadne alternative se nemuze nic stat, to urcite ne. Kdykoliv si zacnu myslet, ze necemu moc rozumim, tak obvykle dostanu pres cumak ![]()
Jo a urcite nebezet do Portu, ze to nejaky Ales851 poradil, je potreba si udelat vlastni nazor. Ale u tech deti bych se primlouval to zvazit, resp. pozajimat se a udelat si nazor. Ono totiz v bance mate to same, jen znamejsi jmeno a na poplatcich platite ty lidi, kteri si s Vami sednou a popovidaji - coz nekritizuji, poskytuji sluzbu, ale zaplatite si za to mnohem vic, nez si asi myslite.
Nebo dalsi super vec pro deti, pokud je moznost - na hypoteku koupit byt a z pronajmu ho splatit nez vyrostou. Ale to je na jinou a delsi debatu a ne kazdy tu moznost ma.
A souhlasim, ze neni dobre davat vsechny penize na jeden produkt a rozhodne mit financni rezervu po ruce ve sporeni, ne v investicich.
@Ales851 v dnešní době nájem hypošku neuplatí. A když tak nějaký okraj republiky kde je azse velmi nákladné to obhospodařovat ![]()
@Ales851 jo, my jsme právě v červnu investice vyluxovali a koupili nemovitost v zahraničí. Vzhledem k nestabilní situaci a turbulenci ve světě nám to přišlo rozumné řešení. Navíc se tam můžeme odvalit na půl zimy a ušetříme za teplo ![]()
@Ales851 ale o to mi právě jde, ráda si zaplatím služby banky, hlavně, že v klidu budu moc spát. A nebudu se hroutit při sledování zpráv.
@K-á-č-k-o píše:
@Ales851 v dnešní době nájem hypošku neuplatí. A když tak nějaký okraj republiky kde je azse velmi nákladné to obhospodařovat
To je pravda, ale ani nemusi, resp. ne hned. Lze to nejaky cas doplacet jinymi penezi, ktere by se jinak posilali treba na to Portu nebo sporeni ci fond. Najmy v case rostou, kdezto splatka z hypo zustane (ano, docasne mohou vzrust sazby jako ted, proto je treba mit i jine rezervy a nejit nikdy na krev, casem zase klesnou), takze za par let uz to ta splatka najmu pokryje.
A ano, je treba pocitat s urcitou pracnosti. S temi vylozene levnymi lokalitami po okrajich republiky zkusenost nemam, ale znam lidi co ano a verim, ze je to tam o dost slozitejsi. Proste vyssi riziko = vyssi vynos.
Takže vlastně vůbec není řeč o tom, že by peníze investoval sám. Jen řešíte jaký produkt k tomu využijete, jestli to, co nabízí banka, nebo Portu. Z těchto dvou možností, bych pro děti taky volila raději to Portu. ![]()
@Karahu právě, že ano. Přítel řekl, že to dá na Portu apod., nebo že to zvládne sám. A v tom mu upřímně nevěřím.
@Anonymní píše:
@Ales851 ale o to mi právě jde, ráda si zaplatím služby banky, hlavně, že v klidu budu moc spát. A nebudu se hroutit při sledování zpráv.
V poradku, muze byt, ze pro Vas je to nejlepsi cesta, zase nema smysl mit super nejlepsi produkt a skoncit z toho na psychiatrii. Myslel jsem to jen tak, ze clovek by mel vzdy zvazit klady i zapory a udelat informovane rozhodnuti. At se dari ![]()
@Ales851 děkuju. A chápu. Na to je nejlepší tabulka. Doba spoření, likvidita, rentabilita, míra rizika…
@Anonymní píše:
@Karahu právě, že ano. Přítel řekl, že to dá na Portu apod., nebo že to zvládne sám. A v tom mu upřímně nevěřím.
Tak raketové inženýrství to není, ale každému bych to taky nedoporučila.
On teď své finance spravuje a investuje jak?
@Ales851 dekuju za dlouhou odpověď, vše chápu. Studovala jsem obchodní akademii a VŠE (kde jsem měla i Obchodování na burze).
Každopádně pořád mi ten zisk a riziko přijde zcela neúměrný. Jedná se o bůhví jakou soukromou společnost, která může kdykoli zkrachovat, viz Bohemia Energy (jen díky managerske chybe), zatímco banka je přece jen stabilnější. Z dlouhodobého hlediska mám peníze uložené na dynamickém fondu, protože jak říkáte… náhlé velké propady zase dorovnají ta lepší období. Proto z dlouhodobého hlediska se to cca vyrovná. Jedná se o fond s velkým podílem akcií, dluhopisů.
Banka si možná bere větší provize, ale ví, co dělá.