Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Základní pravidlo investování je to, že investuju jen ty peníze, které nepotřebuju. Respektive mi „nevadí“, že o ně přijdu. Nehledě na to, že investice jsou dlouhodobá záležitost třeba v horizontu 10 let, takže dát tam všechny peníze není fakt rozumné.
Rozhodně bych teda neinvestovala všechno, jak chce tvůj muž.
A ad to spoření dětem od narození, na to bych se úplně vyprdla. To je totální nesmysl.
Ahoj,
tak můžete udělat to, že budete každý investovat či spořit dle svého uvážení a časem uvidíte, kdo to udělal lépe.
Ideální je samozřejmě tak jako tak diverzifikovat, čímž se právě rozloží riziko. Jinak banky jsou spolehlivé do výše pojištění vkladů - viz. konec Sbeerbank v ČR. Pozor ale, že se jedná o pojištění peněz na účtu, nikoliv ve finančních produktech bank (podílové fondy atd.).
Ovšem nad tvrzení nevěřím bankám, budu investovat prostřednictvím Portu zdvihám obočí…
A pak přijde manik z Portu a manik z banky a dají peníze do stejných věcí…
@JancaS84 píše:
Spořit dětem od narození je totální kravína.
Proč konkrétně?
@Anonymní píše:
@Ales851 dekuju za dlouhou odpověď, vše chápu. Studovala jsem obchodní akademii a VŠE (kde jsem měla i Obchodování na burze).
Každopádně pořád mi ten zisk a riziko přijde zcela neúměrný. Jedná se o bůhví jakou soukromou společnost, která může kdykoli zkrachovat, viz Bohemia Energy (jen díky managerske chybe), zatímco banka je přece jen stabilnější. Z dlouhodobého hlediska mám peníze uložené na dynamickém fondu, protože jak říkáte… náhlé velké propady zase dorovnají ta lepší období. Proto z dlouhodobého hlediska se to cca vyrovná. Jedná se o fond s velkým podílem akcií, dluhopisů.
Banka si možná bere větší provize, ale ví, co dělá.
Kolik už investováním vydělal? Nemusíš konkrétně, stačí jestli statisíce, nebo už miliony?
@yakuba píše:
Proč konkrétně?
Odpovím na otázku i když nebyla mířená na mě. Podívejte se na to takhle. Jen za tenhle rok ztratí peníze hodnotu o přibližně 20 %. Za nějakých 18 nebo 20 let si za tisíc korun koupíte prd. Takže teď si budete výrazněji utrhávat od pusy než když ty peníze použijete v tuhle chvíli. Ideální je za mě koupit dítěti raději nějakou garsonku na hypotéku nebo pokud je ta částka spíš symbolického charakteru, tak bych ji raději investovala do vzdělání toho dítěte v tuhle chvílí např. na výuku jazyků.
@zaludova píše:
Odpovím na otázku i když nebyla mířená na mě. Podívejte se na to takhle. Jen za tenhle rok ztratí peníze hodnotu o přibližně 20 %. Za nějakých 18 nebo 20 let si za tisíc korun koupíte prd. Takže teď si budete výrazněji utrhávat od pusy než když ty peníze použijete v tuhle chvíli. Ideální je za mě koupit dítěti raději nějakou garsonku na hypotéku nebo pokud je ta částka spíš symbolického charakteru, tak bych ji raději investovala do vzdělání toho dítěte v tuhle chvílí např. na výuku jazyků.
Díky za odpověď. Vůbec nevadí, že otázka nebyla k Vám. ![]()
Pokud by mi od narození rodiče odkládali i kdyby jenom 1000 Kč, k 18. narozeninám jsem mohl mít mezi 400 tisíci až 1. milionem. To není zrovna málo peněz. A během toho období byla i velká finanční krize…
Bohužel mi neodkládali nic. Nemám jim to za zlé. Jen zásadně nesouhlasím, že nedává smysl dítěti spořit.
Není potřeba řešit propady. Propadne to třeba ještě 2× tolik. Než dítě vyroste, může vše vyrůst. Nebo taky nemusí. Tohle nemá smysl řešit.
A ještě jedna věc. Pokud by investování znamenalo odtrhávání od pusy, pak začněte investovat do sebe. Vzdělání, kurzy atd. Investovat můžu to, co můžu ztratit.
@yakuba píše:
Díky za odpověď. Vůbec nevadí, že otázka nebyla k Vám.![]()
Pokud by mi od narození rodiče odkládali i kdyby jenom 1000 Kč, k 18. narozeninám jsem mohl mít mezi 400 tisíci až 1. milionem. To není zrovna málo peněz. A během toho období byla i velká finanční krize…
Bohužel mi neodkládali nic. Nemám jim to za zlé. Jen zásadně nesouhlasím, že nedává smysl dítěti spořit.Není potřeba řešit propady. Propadne to třeba ještě 2× tolik. Než dítě vyroste, může vše vyrůst. Nebo taky nemusí. Tohle nemá smysl řešit.
A ještě jedna věc. Pokud by investování znamenalo odtrhávání od pusy, pak začněte investovat do sebe. Vzdělání, kurzy atd. Investovat můžu to, co můžu ztratit.
Prej kdyby jenom 1000kč. Uvědomuješ si že před 20 lety to pro polovinu lidí v této republice bylo asi 10% mzdy - hrubé? A možnosti investování byli tehdy mnohem složitější než teď, tak by mně zajímalo jak ta investice mněla vynést těch 7-14%
oprava, čisté…
@Slavek79 píše:
Prej kdyby jenom 1000kč. Uvědomuješ si že před 20 lety to pro polovinu lidí v této republice bylo asi 10% mzdy - hrubé? A možnosti investování byli tehdy mnohem složitější než teď, tak by mně zajímalo jak ta investice mněla vynést těch 7-14%oprava, čisté…
Uvědomuju. Dnes už je to však jinak a tak není přeci problém odkládat. Každý dle vlastního uvážení. Někdo může odkládat 200 korun, někdo 10 000. Rozhodně ale není odkládání pro dítě nesmysl.
@Slavek79 píše:
Prej kdyby jenom 1000kč. Uvědomuješ si že před 20 lety to pro polovinu lidí v této republice bylo asi 10% mzdy - hrubé? A možnosti investování byli tehdy mnohem složitější než teď, tak by mně zajímalo jak ta investice mněla vynést těch 7-14%oprava, čisté…
Pokud by mi od narození rodiče odkládali i kdyby jenom 1000 Kč, k 18. narozeninám jsem mohl mít mezi 400 tisíci až 1. milionem.
Kdyby vám rodiče od narození odkládali 1 000 Kč měsíčně, tak byste měl k 18. narozeninám 216 000 Kč. Vzhledem k tomu, že úrok byl nižší než inflace, byla by kupní síla cílové částky nižší než kupní síla peněz v průběhu spoření. Dlouhodobé spoření v hotovosti je proto nesmyslné počínání.
@JTom Tak samozřejmě je nesmysl odkládat do hotovosti. Pod spořením dítěti v horizontu 10 až 20 let si představuju rozumný mix akcií a dluhopisů.
@Slavek79 To jsem přesně chtěla napsat, že 1000 Kč z platu byla v té době dost extra částka. V porovnání se současnými běžnými platy by to bylo třeba spoření 200 Kč měsíčně. Takže cílová částka je úplně jinde.
@zaludova I ty 2 stovky měsíčně jsou lepší, než to neřešit.
@yakuba píše:
@zaludova I ty 2 stovky měsíčně jsou lepší, než to neřešit.
A vytrhne člověka v začátku v tuhle chvíli třeba 50k? Jako je to milé přilepšení, ale reálně jsou to tak max dvě výplaty, které si teď vydělá vs. rodiče „utrhávající si od pusy“ peníze 18 let v kuse…A to ještě nebereme v potaz možnost měnové reformy atp. Když už teda šetřit menší částku, tak mi přijdou smysluplnější nějaké zlaté slitky, které si jakš takš udrží hodnotu.
@zaludova Asi tak, naši mi spořili všechny peníze co jsem dostávala od babiček, tetiček a tak. K tomu jsem měla ještě stavební spoření. Ztráta hodnoty peněz byla dost patrná, když jsem jako malá dostala 500 bylo to fakt dost peněz, ale když jsem si to v 18 vybírala, už se toho za to pětikilo moc pořídit nedalo.
Pro své děti plánuji za podobně obdržené peníze koupit investiční zlaté slitky, hodonota těch slitků bude i za dalších 20 let pravděpodobně srovnatelná s dnešní.