Partner a spoření

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
11.10.22 00:04

Partner a spoření

Ahoj holky,
ráda bych věděla váš názor na věc.
Dneska jsem doma otevřela téma finance. Dle mého by v tom mělo být jasno dřív, než to nastane a objeví se případné neshody.
Ve všem jsme se s partnerem shodli, až na spoření. Ráda bych v manželství spořila společně a zvlášť spořila dětem (od jejich narození). Přítel mě však zaskočil tím, že prý nevěří bankám a peníze by chtěl spravovat sám a investovat je. Že prý banky okrádají jen lidi. Upřímně se mi tato myšlenka vůbec nelíbí, minimálně proto, že přítel nemá v tomto oboru žádné vzdělání, pouze má rozečtenou knížku o investování.
Nejradši by prý peníze dal do společnosti jako je Portu.
Já na to mám opačný názor. Pro mě jsou lepší peníze v hrsti, nežli holub na střeše. Radši uložím peníze v bance (kde si zvolím, co se s nimi bude dít; jaký fond, dynamika, časové období…), kde je větší stabilita a menší riziko. Pokud se bavíme o optimistickém scénáři, může přítel vydělat mnohonásobně víc, ale taky se nechci dožít toho, že si bude hrát na Všeználka a děti (a vlastně i my) budou bez peněz.
Předem děkuji za rady :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
11.10.22 00:20

Hele - zatím je to hypotetický možnost, tak bych ho nechala u toho že má teda rozečtenou knihu.

Až dojde na lámání chleba a furt bude trvat na tom, že je hustokrutopřísný investor, tak teda jen malou část peněz.

A teda ještě teda než založíte spolčnou domácnost, tak bych nějakou dobu pozorovala reálné chování a reálnou schopnost hledat společné řešení, ne jen prosadit svoji verzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2378
11.10.22 00:37

Určitě je lepší investovat než mít peníze „jen uložené“ v bance, jen teda to chce nebýt hloupý (neinvestovat všechno, ale jen volné prostředky) a taky, mít trochu štěstí. Takže většina lidí to kombinuje. To, že někdo nemá vzdělání neznamená, že by tomu nemohl rozumět, ty zásady jsou celkem jednoduché, spíš bych teda čekala, že si to nejdřív otestuje na vlastních penězích a trochu vystřízliví, protože kapitál dělá kapitál a je rozdíl jít do investic s volnými 50 tis a půl mega. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16046
11.10.22 00:44

A o jakých částkách mluvíme? Kolik Kč měsíčně chcete někam sypat? Pokud např. 20tis., pak bych 10tis. poslala na společný spořící účet, 5 tis. ať on investuje dle svého uvážení, a 5 tis. investuj dle svého uvážení ty. Vlk se nažere a koza zůstane celá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2348
11.10.22 02:35

Spoření dětem v hotovosti je spíš láskyplné gesto (pra)babičky. V praxi nemá žádný smysl. Viz heslo „inflace“. Stejně tak je hloupost tvrdit, že banky okrádají lidi. Jak to dělají? Jestli má představu, že dá peníze nějaké společnosti a ona mu je bezpracně a bez rizika zhodnotí, tak nejspíš čte brakovou literaturu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20823
11.10.22 04:49

I Portu a další společnosti musí na něčem vydělávat, takže i ony mu něco seberou.

A druhá věc, že zajdeš do banky a tam budeš investovat do fondů, tak neznamená jistotou a bez rizika. Můžeš přijít o peníze stejně jako u toho Portu.

Každopádně na tyto rizikovější investice vyčlenit jen část POSTRADATELNYCH peněz. Řvát tam veškeré úspory? To fakt čte propagační materiál těch fondů leda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35443
11.10.22 05:00

Spořit dětem od narození je totální kravína.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6406
11.10.22 05:20

Taky nespoříme dětem. Peníze půjdou do nemovitosti nebo víc nemovitostí a ty pak dáme výhledově dětem. Spořit peníze je zbytečné. O investování nic nevím, takže tam neporadím, ale asi budeš muset komunikovat citlivě, když má partner svůj názor jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
537
11.10.22 07:22

Souhlasím s tvým partnerem, taky bych šla raději do investic. Na druhou stranu, ty zmiňuješ fondy a tam teda už moc nevidím rozdíl mezi bankou a Portu, to chcete vlastně totéž, jen banka bude mít úrčitě vyšší poplatky. :think: Pokud nevěří bankám a peníze chce spravovat a investovat sám, moc nechápu ten nápad s Portu, tam taky nic spravovat a investovat sám nebude. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3512
11.10.22 08:41

Ideální je peníze rozdělit. Část nechat někde, kde na to dosáhnu, část investovat. Takže zvolte kompromis. S půlkou peněz na spoření budeš nakládat ty, s druhou zase on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
11.10.22 08:59

Ahoj,

je super, ze jste evidentne oba financne zodpovedni a myslite na budoucnost. Sporeni detem urcite ano, je pak jen na Tobe, jak to pro ne vyuzijes, ale das jim lepsi start do zivota - idealne je pri tom i ucit financni gramotnosti. O osobni finance a veci s tim spojene se dlouhodobe zajimam, tak si dovolim par tipu:

1. Prectete si knihu Nejbohatsi muz v Babylone - kratke, ctive a muze Vam to zmenit zivot. Neni to o zadnych konkretnich produktech, ale o ceste, jak zit bez financnich problemu. Lepsi knihu na toto tema neznam a ze jsem jich cetl hodne.
2. Zakladni sporeni pro rodinu je Ok v bance. Zde postupne nasetrit za mne tak 6× Vase mesicni vydaje (dost lidi rika 3×, ja jsem konzerva). Dnes jsou vysoke sazby, tak lze mit kolem 5 procent (dobra napr. Trinity bank, ale jsou i jine). Neporazi to nikdy inflaci, ale o to nejde. Toto jsou penize kam sahnout, kdyz se neco semele a sporicim uctem alespon trochu ty penize zhodnotite. Ano, inflace je o neco znehodnoti, ale to je cena za to, ze nebudete zit od vyplaty k vyplate a nezaskoci Vas vypadek prijmu.
3. Dal to zalezi od Vasich cilu. Pokud chcete sporit vetsi castku a je to horizont 5 a vic let, tak banky opravdu nejsou vhodne, bud tam budou penize lezet na nizky urok nebo Vam daji fondy s vysokymi poplatky. Portu je dobra volba, lze pak prejit i na levnejsi alternativu, ale ve fazi, kdy se clovek teprve uci o investovani, je to super. A i kdyz u nej zustanete, nic nezkazite. Jen nastavit portfolio (na delsi horizont nejlepe cislo 10), posilat mesicne penize a nic nevymyslet. Je to v podstate stejne, jako akciovy fond v bance, ale za mnohem nizsi poplatky - v delsim horizontu to udela obrovsky rozdil. Penize jsou teoreticky vzdy dostupne, ale je treba pocitat s tim, ze jsou chvile, kdy to kvuli kolisani trhu neni vyhodne (treba zrovna letos). Hlavne panicky neresit, kdyz zrovna trh pada a nevybirat penize, to je nejhorsi, co clovek muze udelat a v tom pripade je lepsi ani nezacinat. Muze to znit nekomu hrozne rizikove, ale neni to tak zle, jak to vypada, jen je dobre se trochu vzdelat a pochopit, proc treba akciove indexy v case vzdy rostou a kratsi obdobi poklesu vzdy strida delsi obdobi rustu. Letos treba ne, ale dlouhodobe takto v klidu prekonate inflaci.
4. Vyhnout se zarucenym super investicim s vysokym zhodnocenim, co Vam nekdo nabidne. Vetsina z nich jsou vylozene spatne a s tim zbytkem je treba pracovat a chapat rizika, coz vy v tuto chvili nemuzete poznat. A nemyslete si, ze to nekdo udela za Vas. Vetsina lidi co to nabizi se na tom bud pakuji nebo sami nechapou, do ceho dali sve penize.
5. Pro deti - Portu detsky ucet je super volba, nastavit strategii 10, posilat penize kazdy mesic, kolik uznate za vhodne a v horizontu tech 18 let to udela obrovsky rozdil proti bance. Sam to takto mam pro syna.
6. Ptejte se tam, kde tomu lide rozumi a i kazdou odpoved se snazte pochopit, proc by to melo byt pro Vas dobre nebo se znovu zeptejte. Kazdy nekdy spatne poradi a za sve finance neseme odpovednost sami. Uroven nekterych rad vyse ani nechci komentovat… Muzete zkusit treba FB skupinu Rozbite prasatko, je tam dost lidi, kteri se o sve finance aktivne zajimaji.
7. Partnera bych pochvalil, na to ze se zacina zajimat prisel s dobrou variantou a ne nejakym „Rychle zbohatni na burze, je to jednoduche schematem“, jako vetsina zacatecniku.

Kdyz by Te neco zajimalo, klidne napis. Budu-li vedet, rad poradim dle svych schopnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
11.10.22 09:05
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
ráda bych věděla váš názor na věc.
Dneska jsem doma otevřela téma finance. Dle mého by v tom mělo být jasno dřív, než to nastane a objeví se případné neshody.
Ve všem jsme se s partnerem shodli, až na spoření. Ráda bych v manželství spořila společně a zvlášť spořila dětem (od jejich narození). Přítel mě však zaskočil tím, že prý nevěří bankám a peníze by chtěl spravovat sám a investovat je. Že prý banky okrádají jen lidi. Upřímně se mi tato myšlenka vůbec nelíbí, minimálně proto, že přítel nemá v tomto oboru žádné vzdělání, pouze má rozečtenou knížku o investování.
Nejradši by prý peníze dal do společnosti jako je Portu.
Já na to mám opačný názor. Pro mě jsou lepší peníze v hrsti, nežli holub na střeše. Radši uložím peníze v bance (kde si zvolím, co se s nimi bude dít; jaký fond, dynamika, časové období…), kde je větší stabilita a menší riziko. Pokud se bavíme o optimistickém scénáři, může přítel vydělat mnohonásobně víc, ale taky se nechci dožít toho, že si bude hrát na Všeználka a děti (a vlastně i my) budou bez peněz.
Předem děkuji za rady :srdce:

Přítel má rozumný názor. Investice jsou mnohem výnosnější, než krmení banky. Taky máme Portu a další investiční produkty, peníze k dispozici jsou. Spravuje to manžel, hodně četl, zajímal se, poradil se. Má kolem sebe lidi, kteří investují hodně a dlouho, tak pobral zkušenosti. Zatím se to vyplácí velice slušně. V bance necháváme jen provozní nutnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.22 09:06

Přesně tohle jsem mu říkala, že at si investuje svoji část peněz. Ale peníze, které prostě nejsou navíc, ale jsou nezbytné, tak žádné experimenty s nimi nechci.
Nechci to mít pod slamníkem, ale uložit do banky, kde si vyberu, co s penězi bude, banka nabízí x produktů, dá se to kdykoli změnit a samotná investuje do dluhopisů, do akcií atd.
A to, že si za to něco bere? Je jasný. Platíte lidi, kteří za vás sleduji vývoj na trhu, čtou každou zprávu, která trh ovlivňuje a jsou připraveni kdykoli nakupovat/prodávat. To člověk, jako FO, nemá ani šanci (časově a např. nemá možnost vstupu na burzu).
Blbost mi nepřijde spořit dětem od narození, my to tak v rodině dělali vždycky a já díky tomu pak mohla jít např. na soukr. školu, koupit si auto apod.
I v bance peníze vydělávají. Ne tolik, ale zase máte větší jistotu, když nezvolíme nějaké nové pofidérní banky.
Přítel mě ale odbyl tím, že část peněz mu nestačí na tyhle experimenty, ale chtěl by i k těmto účelům peníze dětí a naše.

• Citovat
  • Upravit
16186
11.10.22 09:09
@Anonymní píše:
Přesně tohle jsem mu říkala, že at si investuje svoji část peněz. Ale peníze, které prostě nejsou navíc, ale jsou nezbytné, tak žádné experimenty s nimi nechci.
Nechci to mít pod slamníkem, ale uložit do banky, kde si vyberu, co s penězi bude, banka nabízí x produktů, dá se to kdykoli změnit a samotná investuje do dluhopisů, do akcií atd.
A to, že si za to něco bere? Je jasný. Platíte lidi, kteří za vás sleduji vývoj na trhu, čtou každou zprávu, která trh ovlivňuje a jsou připraveni kdykoli nakupovat/prodávat. To člověk, jako FO, nemá ani šanci (časově a např. nemá možnost vstupu na burzu).
Blbost mi nepřijde spořit dětem od narození, my to tak v rodině dělali vždycky a já díky tomu pak mohla jít např. na soukr. školu, koupit si auto apod.
I v bance peníze vydělávají. Ne tolik, ale zase máte větší jistotu, když nezvolíme nějaké nové pofidérní banky.
Přítel mě ale odbyl tím, že část peněz mu nestačí na tyhle experimenty, ale chtěl by i k těmto účelům peníze dětí a naše.

Vadil by mi spíš tenhle direktivní přístup než jeho zájem o investice… Takhle to nefunguje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
11.10.22 09:10

Je otázkou, kolik chcete investovat.

Sám mám 3 stavebka po 1700Kč každé
Spořící účet kde je nutná rezerva pro výpadek příjmu. Sem dávám všechny zbylé peníze a dle potřeby přesouvám rozumné nadbytky do akcií nebo stavebek
A potom pravidelně investuji 6tis do různých akciových fondů.
A nakonec penzijko za 1000

Penzijko a Stavebka jsou postavená na max. výši státní podpory

Není to ale pro každého, aktuálně jsem všude díky situaci ve světě dost v mínusu. Řekněmě na každých 100tis vložených do fondů připadá 30% ztráta od začátku roku.
Před situací ve světě jsem by všude +17%… Zde využívám průběžného investování stále stejné částky, kdy za stejný peníze kupuji větší počet jednotek fondu a ty následně snad budou získávat na hodnotě více než ty dříve draze koupené :)

Zkrátka je potřeba rozumně zvážit akceptovatelné riziko (pro mne do -50% ztráty), likviditu spoření (akcie měsíc cca, spořící okamžitě, Stavebko 6 let od zahájení).

Nenaletět nikomu kdo slibuje zaručený vysoký výnos, nevěřit nikomu, kdo si neumí ani uvázat kravatu, nevěřit nikomu kdo investování aktivně nabízí po telefonu bez projeveného předchozího zájmu.

Káčko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria