Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejely jsme spolu dneska v busu? Ta holka vzadu se mi zda nejdriv jen trochu divna a v druhe pulce cesty, kdyz zacala stridave brecet, kymacet se a vyluzovat podivne zvuky, jsem sa zacala bat a premyslela o presunu na jine misto. Nakonec zacala vyvadet jeste vic, kvilela do telefonu a v jedne zastavce necekane vystrelila z busu, cestou porazila nejakou slecnu, vratila se pro penezenku a doklady, co nechala lezet na sedadle a znovu vystrelila ven… Jo a mela modry vlasy… Dobra cesta, moc jsem si tech 15 minut uzila.
@Andrea0603 píše:
Ahojte všichni
Přišla jsem si k vám pro radu nebo jeslí by jste mi někdo mohli poradit. Můj přítel je cizinec. Jel si dělat vizím české a nastal ten problém že už to vyřizuje od 10mesice a řekli mu že výzkum dostane minimálně až 15.1.2021
Přítel to hodně špatně snáší. Snažím se ho podporovat ale moc to nejde. Chce zpátky domů do ČR. Jehk země není v EU a navíc mu řekli že konzulát nebude pracovat až od 5.1.
Chtěla jsem se tedy zeptat jestli někdo nevíte jestli bych mu pomohla z ČR? Nějak to urychlit nebo popřípadně kde bych se mohla zeptat nebo informovat. Děkuji předem za odpovědiJsem vážně už zoufalá nevím co dělat 😭 😭
Pritel neni cech, ale ty take ne podle tveho popisu. Nebo jsi cech, ale hotentot
@mroe píše:
Nejely jsme spolu dneska v busu? Ta holka vzadu se mi zda nejdriv jen trochu divna a v druhe pulce cesty, kdyz zacala stridave brecet, kymacet se a vyluzovat podivne zvuky, jsem sa zacala bat a premyslela o presunu na jine misto. Nakonec zacala vyvadet jeste vic, kvilela do telefonu a v jedne zastavce necekane vystrelila z busu, cestou porazila nejakou slecnu, vratila se pro penezenku a doklady, co nechala lezet na sedadle a znovu vystrelila ven… Jo a mela modry vlasy… Dobra cesta, moc jsem si tech 15 minut uzila.
To byla nejaka smazka. Klasika
@Pavlik Morozov píše:
To byla nejaka smazka. Klasika
No, taky jsem si to myslela. Ale jeji okoli v tom bud jede s ni, nebo ma svatou trpelivost…podle toho, co vyluzovala do telefonu.
@mroe píše:
No, taky jsem si to myslela. Ale jeji okoli v tom bud jede s ni, nebo ma svatou trpelivost…podle toho, co vyluzovala do telefonu.
To spis jede smazi i s druhem. Ja spis nerozumim tomu co jim to dava
Ahojki zavitajte aj do novej skupiny tu:
https://www.emimino.cz/…y-v-cudzine/
tešíme sa na vás ![]()
@Minči píše:
Ahojki zavitajte aj do novej skupiny tu:
https://www.emimino.cz/…y-v-cudzine/
tešíme sa na vás
Ty jo holka…
Ty si radši přečti nejdřív celou diskuzi. Není tak dlouhá…
Asi si fakt nechceš pozvat do skupinky „TO“ co tady psalo ten úvodní příspěvek ![]()
Ahoj, chtěla bych obnovit tuto diskuzi. Můj partner je Švéd, ale v blízké budoucnosti chceme žít spolu tady v ČR. Zaměstnání mu umožňuje pracovat z domů, takže je tady už tak většinu času. Má někdo zkušenosti, jak je to se zdravotním pojištěním, případně, jestli a kde se musí něco hlásit? Zaměstnavatele má švédského. děkuji
Rekla bych, ze bezna osetreni u lekare mu udelaji na zaklade ehicu. Pokud tady bude fakt dlouhodobe, stoji za zvazeni platit si zdravotni pojisteni. To si zavolejte na vzp.
@Em84 My mame vsichni pojisteni placene v Holandsku, kde bydlime. CR navstevujeme casto. Bohuzel nam pojisteni vsude neuznavaji. Kdyz byly deti nemocne /spalova angina atd./ tak jsme si vse museli sami platit. Znama doktorka nam rekla, ze to je slozite, ta po nas nic nechtela. Dcera byla ale v Trutnove nekolik dnu v nemocnici a tam nam holandskou karticku pojisteni uznali.
Nevim, jak to je ted a mozna je to v Praze jednodussi. My mame zkusenosti s malym mestem a tam to tedy moc nefungovalo. Cerstve zkusenosti ale nemame, mozna je to lepsi.
Pojisteni se musi platit pouze v jednom state v ramci EU. Nam to zpetne v Holandsku proplatili. Nevim, zda pri dlouhodobem pobytu neni jednodussi mit pojisteni v CR. Manzel bydlel 3 roky v Praze a pojisteni mel urcite v CR, ale to bylo jeste pred vstupem do EU.
Zažádat o přechodný pobyt, certifikát A1 či S1 a mít vyřešené případne dvoji zdanění, pokud je zaměstnanec. Primárně to musí řešit ve Švédsku, kde odvádí. Místní úřady budou pak komunikovat s úřady zde. Jinak než se vše vydá, tak ehic mu vyřeší akutní ošetření, pokud potřebuje víc, tak komerční pojištění.
@Pajik 76 tak už to dává smysl.