Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Při vší úctě - rozhodli jste se (finanční svépomocí) stavět dům ve chvíli, kdy máte doma malé dítě, které zkrátka ještě potřebuje spoustu vašeho času a péče… tak co jsi čekala?
Do téhle situace jste se dostali sami, dobrovolným rozhodnutím.
On ti tím pádem aktuálně asi těžko může pomáhat doma v rozsahu, jaký ty si představuješ - nebo ty mu taky plnohodnotně pomáháš stavět váš dům?
Příspěvek upraven 28.04.26 v 10:53
Podle toho co píšeš, si teprve nějak budujete život. Takže otázka je, zda to jde jinak? Zda může muž převzít kus starosti o syna a ty zajistíš jeho část práce-financí, abyste utáhli všechny výdaje a ošéfovali stavbu domu? ![]()
Jiná věc je, když je vše na tvých bedrech a muž si odpracuje svoje a pak si užívá. Ale u vás je to asi o tom teď zatnout zuby? Až ti syn nastoupí do školy, nemocnost se zpravidla výrazně zlepší. A až dostavíte, tak nebudete muset platit nájem a budete si konečně víc užívat života. Budování pohodlí ale něco stojí. Podle mě toho tvůj muž asi bude mít na bedrech taky dost.
Malé dítě a stavba domu, to je kombinace, kterou dost vztahů nepřežije. Takže budete to mít těžké, s tím počítej. A nejsem si jistý, jestli správným řešením je přemýšlet v kategorii, co on dělá špatně (nemiluje). Musíte tím projít spolu a podržet se navzájem, jinak to nedáte. A co s tím? Začít pořádně komunikovat. Vím, že se to lehko řekne, ale jinak to nepůjde.
Jinak já bych zvážila, zda je tvoje práce takovým přínosem. Pokud z toho máš stres a čašté očr, neměla bys lepší se ještě stáhnout domů a chodit třeba jen na brigády v čase, kdy by mohl být manžel se synem? Podle toho, co píšeš, je zjevně důvodem tvých myšlenek stres z nátlaku v práci.
Stavi vam dum, vydelava na nej. Je to naloz na oba. Ty vydelas minimum, tak na ocr proste chodis ty. Vyprdni se na svoji malo placenou praci a bud do 7 let ditete doma.
A kdy to má dělat když pracuje a do toho stavíte dům?
My sme stavěli se třemi malými dětmi, to bylo teprve něco. Ale nejsme sebevrazi, něco dělal manžel, všechno zařizoval aby na sebe navazovalo, zlomil si tam i ruku, ale najímali sme na si na práci i lidi. Jasně stalo to peníze navíc, ale to taky není vše.
@jkra píše: Více
Už to není do 7 ale jen do 4 když má jedno dítě. Musela by si už zdravotní platit sama.
Nebo jak někdo navrhoval, tak si najít nějakou flexibilní brigádu a chodit kdy potřebuje.
No, upřednostnili jste dům před rodinou
to byla vaše volba. Můžete si uvědomit chybu a stavbu prodat. Nebo můžete stavět dál a risknout to
snad je dům napsaný i na tebe a ne jen na chlapa, ať z toho, při nejhorším, neodejdeš s igelitkou ![]()
@Yasmen píše: Více
Nemyslím, že uprednostili, chceme, ať má syn zahrádku, my větší klid, v bytě nejsme šťastní
@Anonymní píše: Více
pokud se nechcete vzdát domu - což asi ne, tak vidím zcela jasné řešení v ukončení té tvé práce, kde dostáváš naprosto ubohou almužnu a rozhodně takové peníze absolutně nestojí za nervy, hádky a ještě stres za očr, co si tam vyslechneš… větší peníze si vyděláš i kdekoliv za kasou, prostě si seženeš brigádu a budeš více s dítětem..
chodit do práce a stavět svépomocí dům totiž rozložilo spoustu vztahů!!!ty máš pocit, že manžel doma nepomůže, ale dle popisu dělá maximum, s čím mu pomáháš na stavbě ty? prostě jste si toho vzali moc a ty máš stres hlavně kvůli mizerně placené práci, takovou seženeš vždy, já bych tam už dávno nebyla.
Příspěvek upraven 28.04.26 v 11:27
My jsme také stavěli dům, když jsem byla na rodičovské. Manžel slušně vyděláva, takže jsme stavěli taky bez hypotéky. Ale manžel má dost psychicky náročnou práci. Dítě, dům atd. jsme chtěli oba a bez manželovo dobré práce, peněz a jeho práce na domě bychom neměli nic. Když se večer vrátil unavený domů, dala jsem mu večeři a nechala ho odpočívat a mazlit se a hrát s malým. Nic víc jsem po něm nechtěla, protože on toho měl na starosti mnohem víc, než já. Díky tomu teď žijeme v klidu v rodinném domě, bez dluhů. A o to šlo. Ty jsi myslela, že tvůj manžel je multifunkční nebo co? Vypozorovala jsem, že spousta žen na mateřské si stěžuje, bud na to, že manžel chodí dlouho z práce (ale že po dobu rodičovské chlap finančně zajistí rodinu, to už nevidí). Nebo si stěžují, že manžel málo vyděláva a že musí při mateřské moc šetřit, atd. Tím nechci pausalizovat, bývá to samozřejmě i tak, že chlap na všechno kašle atd., ale tvůj příspěvek mě poněkud zarazil. Tak řekni manželovi, ať se vykašle na barák, protože ty nezvládáš sama sebe i s dítětem zabavit a místo hledání přátel a aktivit s dětmi pozadujes, aby manžel drepel po práci s vámi doma a také můžeš argumentovat tím, že doma sama nic nestíháš, takže na stavbu domu se má vykašlat a má ti pomáhat doma zapínat pračku ![]()
Oprava: přehlédla jsem, že chodíš také do práce. Ale to nic nemění na tom, že on maká taky a to dost a pokud budete stavět dál, tak to holt musíš vydržet.
Příspěvek upraven 28.04.26 v 11:30
A kdy to dostavite? Zahradka je fajn pro male deti, starsi uz chce ven za kamarady.
Tak v tom případě je to něco za néco. Nebo kdy si představuješ, že by se mel muž zapojit do chodu rodiny? Když chodí do práce a do toho jste se rozhodli stavět? A na druhou stranu chápu kolegyně, časté OČR je dost opruz. Jak psaly holky, zůstaň doma.
Máme syna (5 let) většina prvé o něj je na mě. Skolka, koupání, jídlo, uspavani,.. domácnost celkove na me. Partner je stále v práci, a když ne v práci, tak je na stavbě našeho domu. Občas s námi jde na vylet, uvaří v sobotu, je se synem, sobotu dopoledne co 14 dní, když jsem v práci. Hrají si spolu, občas jdou ven.
Syn bývá často nemocný, já tedy na OČR, tady vzniká problém. Mám práci 135 na hodinu hrubého, uvazek od 8 do 14, v práci mě za každé očr nadávají, vykládají, že mám chlapa na hovno, co nehlídá, co se nestará. Když je nejhůř, musím do práce já i on, hlídá moje mamka, ale bydli 120 km daleko.
Partner je OSVČ, platí nájem, výdaje, auta, a hlavně stavbu domu (nemáme uver). Je myšlenkami často jinde. Mám pocit, že nás nemiluje.
Tlacim na něj moc, když mám pocit, že mi moc nepomáhá? Největší stres je být na OČR A POSLOUCHAT nadávky v práci.