Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No tři dny prošlý pomazánky bych nevyhodila, načnout a očuchat a uvidíš jestli jim něco je nebo není, pizzu vyhodit protože je zmačkaná?
jako jídlem fakt plýtváš v tomhle ho i chápu, nerada něco vyhazuju jako chápu že se v lednici někam něco zastrčí a je to hnus na vyhození, ale vyhodit pizzu protože je zmačkaná a nelíbí se ti je fakt dost mimo
Mohla jsi to rovnou hodit do popelnice, ono nechat to doma v koši, nedivím se, že měl nervy. Můžeš si dát do lednice speciální misku na věci, kterým bude končit trvanlivost, abyste to snědli. Neber si to osobně asi byl naštvaný už z práce a vyhozené potraviny, to už byla poslední kapka.
@Anonymní píše:
Pěkný podvečer. Napíšu to ve zkratce nemám nyní moc energii a ani chuť se dnes rozepisovat poněvadž mě moc ranilo co se před chvílí stalo. Jsem na rizikovém těhotenství v 34 Tt. Partner měl dnes náročný den v práci ale i přesto ho to myslím neopravňuje chovat se ke mě jak se zachoval vyklízela jsem dnes ledničku a bylo tam pár prošlých věcí nějaký tvaroh měsíc jogurt přes týden a pizzy celé zmačkané 3 v mrazáku protože jsme je vezli z dovolené 5 hodin v autě. Vyhodila jsem to do koše a chtěla jsem to vynést protože už to sama nesvedu. Partner se hned ptal co v tom je a proč to vyhazuju že jsou tam 2 pomazánky které jsou jen o 3 dny prošlé a jak vím že ty pizzy nejsou ok. Řekla jsem mu že se omlouvám ale že přeci nebudeme jíst prošlé veci a že ty pizza již dobře nevypadala. Byl z toho v šoku a raději jsem se psem sebrala a šla se projít ven došel za námi a řekl mi že tohle bylo naposledy a že ode dneška se koupí jen na jídlo to co on dovolí a ne na co máme se synem kterého mám chuť a že se vždy sní co tam je. Že chodí do práce která ho nebaví aby nás uživil a já takto hospodařím jasně chápu teď budeme peníze potřebovat ještě víc nemůžeme si vyskakovat ale to jak na mě vyjel mě moc ranilo. Šla jsem dál se projít se slzami v očích.. A to mi hrozí předčasný porod možná jsem jen já ta špatná..
Já teda nevím zakladatelko…řešili jste to na procházce se psem nebo-li na veřejnosti tak i proto, ale i bez toho nemám z Tvého popisu pocit, že by na Tebe nějak ječel, nebo byl hrubý. Nelíbí se mu plýtvání a to se mu nedivím. Tím spíše ne, jestliže má práci, která ho nebaví a je tam jenom kvůli financím, které teď budete hodně potřebovat, takže opravdu není vhodná doba na to začínat někde jinde.
Pochopila jsem to správně, že první syn není partnerův?
Pokud tomu tak je, dostáváš na něj nějaké rozumné alimenty? Těhotenství bylo plánované? Máte nějaké finanční rezervy?
Omlouvám se, že takto vyzvídám, nečekám, že to tady budeš sdělovat, jenom tím chci říct, že všechno souvisí se vším a měla by ses pokusit se na to podívat i z jeho pohledu. I když je mi jasný, že pod vlivem hormonů, to není snadný…
A ještě něco. Ty máš rizikové těhotenství a cestovali jste autem 5 hodin z dovolené ![]()
Víš ono jestli Vaše situace je nějaká taková v tom smyslu, že si odešla na PN se sotva počuraným testem, těhotenství nebylo plánované, finančně jedete na doraz a na starší dítě dostáváš nějaké směšné alimenty, nebo ani to ne, tak se partnerovi zase tak moc nedivím ![]()
Ale to už samozřejmně spekuluji…
No ja treba bez dohody s manzelem jidlo nevyhazuju, kdyz uz to teda neni pomalu samo na odchodu…on si prosle veci da..min. to otevre a cuchne a bud sni, nebo vyhodi…mohla ses s nim asi poradit…navic nevime, jestli to treba nebyly pomazanky, co syn hrozne chtel a pak je nechal projit, nebo treba se na ne manzel tesil, ze je sni
…navic ta data jsou doporucena! data spotreby…jestli byl na tebe hnusny, tak je to zbytecne vyhroceny..mela bys jit domu a vyrikat si to, ze slo o nedorozumeni, ze se priste ooradis a ze te ale ranilo, jak reagoval…nekdy clovek vybuchne
@Anonymní píše:
Pěkný podvečer. Napíšu to ve zkratce nemám nyní moc energii a ani chuť se dnes rozepisovat poněvadž mě moc ranilo co se před chvílí stalo. Jsem na rizikovém těhotenství v 34 Tt. Partner měl dnes náročný den v práci ale i přesto ho to myslím neopravňuje chovat se ke mě jak se zachoval vyklízela jsem dnes ledničku a bylo tam pár prošlých věcí nějaký tvaroh měsíc jogurt přes týden a pizzy celé zmačkané 3 v mrazáku protože jsme je vezli z dovolené 5 hodin v autě. Vyhodila jsem to do koše a chtěla jsem to vynést protože už to sama nesvedu. Partner se hned ptal co v tom je a proč to vyhazuju že jsou tam 2 pomazánky které jsou jen o 3 dny prošlé a jak vím že ty pizzy nejsou ok. Řekla jsem mu že se omlouvám ale že přeci nebudeme jíst prošlé veci a že ty pizza již dobře nevypadala. Byl z toho v šoku a raději jsem se psem sebrala a šla se projít ven došel za námi a řekl mi že tohle bylo naposledy a že ode dneška se koupí jen na jídlo to co on dovolí a ne na co máme se synem kterého mám chuť a že se vždy sní co tam je. Že chodí do práce která ho nebaví aby nás uživil a já takto hospodařím jasně chápu teď budeme peníze potřebovat ještě víc nemůžeme si vyskakovat ale to jak na mě vyjel mě moc ranilo. Šla jsem dál se projít se slzami v očích.. A to mi hrozí předčasný porod možná jsem jen já ta špatná..
Já jsem hodně háklivý na vyhazování jídla a moje žena byla vždycky zvyklá vyhodit všechno co bylo prošlé byť o jeden den. A hlavně tohle naučila i děti. Jakoby všechno co je prošlé datumem minimální trvanlivosti bylo jedovaté. Já jsem jí vysvětlil jaký je rozdíl mezi minimální a maximální trvanlivostí. Udělali jsme nějaké kompromisy a probrali jsme všechno okolo nakupování a tak podobně. Takže celkově obrovské zlepšení v nakládání s jídlem. Jediné co ještě není úplně vychytané je pečivo. Toho se ještě vyhazuje docela dost. Ale máme známé co mají zvířata a za to pečivo dostáváme vajíčka.
@Misasisi píše:
Když je něco prošlé.. Taky to vyhazu..A můj muž neřekne ani slovo.. Nebudeme jist prošlé věci. Každý to má jinak ale pokud na tebe řval je to hnup.. Dá se to říct normálně.. Hold příště to nevyhazuj a ať si to sní manžel.. 😊… Nemám ráda výčitky nebo něco ze se bude nakupovat jen když já řeknu 😁to by mi mohl říct jedinkrát…
Hele třeba spousta hermelínů a jiných zrajících sýrů jsou nejlepší prošlý. Až jsou pořádně vyzrálé. Třeba ten hranatej olmín jde jíst jedině až prošlej, jelikož do té doby je ve středu tvaroh a nejde to na tom grilu ani pořádně udělat. ![]()
Hazej s tebou hormony. Muj muz je zase druhy extrem. Ten nesni ani jogurt, kteremu ten den konci trvanlivost
taky me tim toci. ![]()
Ono se tady řeší kdo by co vyhodil a nevyhodil. Já myslím, že ti zakladatelko jde o tu jeho reakci ne?
Samozřejmě byla neomalená, zvlášť takhle spustit na těhotnou, no nevim
Vypadá to, že ho něco dlouhodobě sejří, že to bylo dost přehnané. Zkoušelas mu nabídnout tu nevzhlednou pizzu k večeři? Chápu, že vyhodis prošlé jidlo, když jsi těhotná, nechceš riskovat, že ti z něčeho bude špatně. Nemůžeš mu to v klidu takto říct,? až bude vyklidněnej teda..
Nehadala bych se s nim a nechala bych ho to snist. Ja b ych se toho ovsem ani nedotkla. Prosle veci nejim.
@Anonymní píše:
Měla bych jen ležet ale to se věčně taky nedá tak alespoň krátká procházka a max něco minimum doma. Dát pračku apod.
Na procházku se psem jo a vynést odpadky ne?
Já když najdu něco prošlého, a že najdu každý týden, tak to napřed ochutnám - třeba ten tvaroh mi obvykle 2-3 dny vydrží přes lhůtu, jogurt má dobu doporučené spotřeby, je normální, že 2-3 dny navíc vydrží při chlazení také.
Pomazánky pokud neotevřené, s velkou pravděpodobností nejsou na vyhození také. Prostě ochutnat a hned poznáš, jak to je.
Co dál - normálně si kupuj, co chceš, na nic se neptej. Krátce prošlé jídlo nevyhazuj, leda, že nevypadá dobře. A neříkej mu to, musíš se naučit, že co oči nevidí, to je nebolí.
@Cenarius jasný já neříkám někdo to ji… Nikomu to nemám za zlé… Ale já prostě jak je něco prošlé tak to nejím… Hold jsem tak byla vychovaná a drží se mě to celou dobu 😁 😁
Zrovna dneska jsem taky vyházela plno věcí z lednice. Holt někdy se to prostě neodhadne a nesní. Já tedy nic prošlého nejím. Je mi jasné, že jsem taky několik stovek hodila do koše a pokud nejsou peníze na rozhazování, tak to může živitele naštvat. Spíš bych tady řekla, že ho štve práce a v té souvislosti ho naštvalo to plýtvání.
Já bych to tedy řešila tím, že odpadky odnesu, aby to neviděl a je to vyřešené. Ale u nás vydělávám i já a momentálně víc, takže by si to mohl muž zkusit ![]()
No jestli dlouhodobě neumíš hospodařit s jídlem, tak chápu že se vzteká ![]()
@inkakřivák píše:
Na procházku se psem jo a vynést odpadky ne?
To mě napadlo první
, zakladatelko, kdybys to rovnou vynesla, tak máš klid. Druhá věc je plýtvání jídlem.