PAS a úzkost ze školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
77319
16.3.23 13:39
@Aglája75 píše:
Zazila jsme mnohem horší věci než autistické dítě a podpora a pomoc manžela, ale to je jedno…černobílé to je…Buď musí mít speciální školku a asistenta atd a nebo nechat jí dozrát i děti s PAS v něčem dozrají…a nebo zkoušet…Stejně tak ty…když to nedáváš tak sehnat pomoc…ono i tím hlídáním jinou osobou se může učit a zvykat si…Když měla dcera v loni v první třídě několik měsíců stavy šílených scén, že už jsem s ní jela i na psychiatrii pohotovost, protože náročné a svéráz byla vždy, ale tohle bylo několik šílených scn každý den bez možnosti řešit…zkrátila jsme si úvazek, abych měla sílu řešit v klidu (a věř, že jsme na vše sama, nemocná toxická matka, nikdy žádná pomoc…opravdu náročné nespící děti, umírající tatínek, péče o ležící babičku s Alzheimerem atd atd)…Mě přijde, že nejhorší je pro tebe přijmout, že jí prostě nemůžeš dát do školky a mít „klid“, že je zase problém…tak řeš tou pomocí doma a malou zkoušejte zvykat na hlídání…někým jiným…Ono hodně dětí ve 3 školku nedává…ale ve 4 ano a nemusí mít ani žádný problém…u vás může být kombinace obojího…Pokud školku nedávala s tebou, tak k čemu jí tam bude asistent?

no přesně, chtěla jsem něco takového napsat, ale chyběla mi správná slůvka,

@Anonymní píše:
@kavenka no momentalne to jinak nejde, ve skolce je malo personalu. Budeme to pak kazdy den zkouset s asistentem.

jestli dítko naprosto nedává společnost jiných dětí, k čemu to celé trápení je?
a jak píše @Aglája75 - za rok třeba vyzraje a už to půjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.23 13:56

@stinga no on driv nez na podzim ten asistent stejne nebude, trva to cele strasne dlouho. Tak jsme pozadali a na podzim zkusime.. Do te doby to zkousime aspon takto jednou tydne, ted uz bude teplo, tak venku na piskovisti to bude zas neco jineho, tam deti snese.
A priznam se bez muceni, ze trocha klidu uz by neuskodila, kolikrat uz jsem tak vyrizena, ze nevim co vymyslet a koncime u televize ac to nemam rada..

• Citovat
  • Upravit
5757
16.3.23 14:01

A ver, ze to v zadnem pripade nemyslim spatne treba formulaci, ze to nedavas… to v zadnem pripade..to naprosto chapu… ale proste z toho jak pises mi to tak prijde a resenim je najit pomoc, nic jineho nepomuze… takze nekdo kdo na hodinu kazdy den prijde s malou si pohraje a ty si odpocines muze mit vysledek nejen pro tebe, ale i pro ni… nebo chodit nekam do nejake skupinky deti… 2-3× za tyden… zase odreagivani pro tebe popividaniˇ s maminkama, zvykani male na spolecnost… pokud nefunguji babicky asi je prevazne s tebou nemusi to byt vsedane PAS

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8878
16.3.23 14:04

Já bych se na to teď vykaslala a začala až na ten podzim, rovnou denně. Jednou týdně je strašně málo, navíc jen na půl hodiny… na co si t má zvykat? Že přijde, pohraje si s mámou a odejde? To je úplně zbytečná fraška. Buď ji dej do specky, kde je málo děti a personál, co ví, jak se starat o tyto děti, anebo počkej na asistenta a začni až s ním, ale denně. Obzvlášť děti s PAS potřebuji rutinu, pravidelnost, stálost… za půl hodiny denně si fakt nestačí zvyknout, že ráno přijde, hraje si, pak je svačina, pak povídání na koberci, pak se jde ven, pak oběd a domů. Každý den stejne. Asi to bude trvat, ale zvykne si a pak to bude ta její rutina (a naopak bude problém, když do školky nepujde). Specky jsou pro tyto děti přizpůsobeny, mají tam třeba denní režim v obrazkach, u každých dveří obrázek toho, co za těmi dveřmi je. Každé dítě tama svůj koutek, mají stala místa u stolu, na spaní, na koberci…prostě jak kdo potřebuje. Popřemýšlej i o této variantě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.23 14:57

@Midaku to jsem samozrejme premyslela hned, ale zadna v okoli neni.
Chodime alespon jednou tydne, aby nezapomnela co skolka obnasi a aby si tam osahala trochu to prostredi. Navrhla to tak pracovnice ranne pece. Dava mi to smysl, dcerka si tam mapuje to prostredi, proleza ruzne vsechny dvere, seznamuje se tam se vsim. Aspon to pro ni nebude potom takovy sok.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.3.23 15:01

@Aglája75 ano, ja vim, ze to nemyslis zle. Ja mam jen pocit, ze uz jsem vycerpala vsechny moznosti. Pani na hlidani uz jsme hledali, ale bud si rekly o silene penize, nebo couvly. Se skupinkami je to zabite, zijeme v zahranici a tady deti chodi v roce do jesli, takze nic jako detske herny apod. v podstate neexistuje, neni poptavka.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.3.23 15:36

Syn má atypický autismus, první 2 roky byl v místní skolce s asistentkou, 28 děti ve třídě. Nelíbilo se mu tam, nechtel tam chodit, stres pro všechny, asistentka byla tedy skvělá. Od září chodí do jiné skolky, kde je děti 14, je to speciální skolka a není soukromá. Jsou tam i zdravé děti které se učí že každý je jiný, pomáhají slabším kamarádům, funguje to skvěle. Je to náročné na dojížděni, ale holt jezdíme, co bych pro něj neudělala. Měli jsme to udělat dřív.

• Citovat
  • Upravit
1421
18.3.23 07:38

A musíš ji dávat do školky? V tomto věku nejsou mnohdy zralé ani zdravé děti, natož dítě s PAS…proč si ji nemuzes nechat doma, když ty doma jsi, moc nechápu?

Další věc, ona je do školky přijata, či ne, pokud ano, může tam být klidně celý den, nemohou to podmiňovat AP..

Ale rozhodně bych byla pro nechat si ji doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.23 21:03

Nevím, zda psát, protože optimistické to možná není. :)
Také máme dítě s PAS, a školka loni byl propadák. Nakonec tam už nechodí a čekáme na září do jiné školky, už se řeší asistent atd…
Jak tu někdo psal o vyzrávání dětí, to bych řekla, že je fakt pravda. Syn dřív ještě před školkou na organizovaném kroužku byl no comment. Ve školce ze začátku ok, pak se úplně zasekal, a teď ve 4 a půl stažený ze školky, a jezdící jen do menších herniček apod, tak spolupracuje, dodržuje pokyny co má dělat, něco si i skvěle užije, a vývoj jde stále dopředu.
V době docházky do školky, byl jak posedlý ďáblem odpoledne, jak byl přetížený. V noci noční můry, počůraval se a koktal…
Nejhorší, že si zatím úplně nevíme s výběrem školky. Ideální je menší kolektiv, ale zároveň dobrá dopravní dostupnost, a dle paní z spc ne specka, že má syn na víc… no, ale pak školek moc nezbývá, a čeká nás asi tedy taková, kde je ve třídě 24 dětí cca. Syn pořád říká, že je to hodně, až moc dětí, když se o tom bavíme. Nedával školku o deseti dětech, ovšem to byl bez asistentky. S asistentkou to bude snad jiné, ale stejně se obávám. V jedné menší speciální jsme se byli podívat, ale první dojem špatný - jednak když člověk viděl děti, které tam chodí (syn je na tom mnohem lépe), a ten krapet opotřebovaný personál (což se samozřejmě nedivím)… No jsme zvědaví teda, jak vše dopadne. Byli jsme v spc ubezpečeni, že když zkusíme klasickou školku s asistentem, tak je možnost i během školního roku případně sehnat místo ve specce, když by bylo nejhůř. Tak doufejme. Protože dítě už bude předškolák a když nebude dávat klasickou školku, a jinde by nebylo místo, tak co…
Jak Ti je, chápu. Je to hodně náročné. Také jsem se už těšila loni do práce atd. Ta zkušenost je nepřenosná, co to je 24/7 s autistou. Sem tam hlídání je, ale minimálně. Ono také svěřit takové dítě kdekomu nejde. Alespoň u nás je dítě dost citlivé, a má tedy i jiné zdravotní potíže, takže svěřujeme jen osobám, kterým můžeme věřit.
Mám radost z každého pokroku, ale zároveň jsem už také čím dál víc opotřebovaná. :? :D
Kdykoliv to jde, dej dítě muži a jdi do pryč vyčistit si hlavu… :srdce:
Toto je běh na dlouhou trať, tak šetři síly.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML