Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Nikdy jsme užívání elektroniky ani u jednoho z dětí neomezovali. A to už od útlého dětství. Dětem je 14 a 18 let a jsou na PC dle svého uvážení. Netuším, zda hranou, koukají na YouTube, chatují s kamarády nebo dělají věci do školy. Vždy jsou do školy připravení a jdou spát včas. To je pro mě podstatné. Chodit ven s kamarády, mají kroužky, tak fakt není co řešit. Jinak zakazované ovoce bývá to nejzajímavější a z řetězu se to může klidně utrhnout mnohem později, a to právě kvůli přísným zákazům v dětství.
@Anonymní píše: Více
Ale vždyt to přeci není o tom, že bud je vyzrálý dospělák nebo na tom bude závislý. Nějaké děti k tomu netíhnout. Nebo tíhnou, ale mají jiné aktivity ( viz třeba ten intenzivní sport), že reálně regulace není potřeba. Pokud vím, že 4× týdně přijde ze školy, do hodiny jde na trénink, vrací se v půl osmé a v jedenáct spí, vše škole funguje. Tj vím, že se ve svém volném čase věnuje jiným aktivitám, koníčkům, sportu, učí se, připravuje se do školy, tak nevidím důvod, proč by mělo být dál omezováno… ![]()
Já osobně si myslím, že celkově něco řešit v pubertě je už krapet pozdě. Že je to hodně o tom, že musíš těžit z toho, co jsi do dítěte vložila za hodnoty před tím a držet sobě a dítěti palce a doufat, že to celé brzy přejde. Neřešit je blbě, ale řešit to restrikcemi, na sílu, obecně taky nefunguje.
@Lama Lama píše: Více
Tak, pokud člověk vidí, že se dítě stává závislák a všechen volný čas propaří, přestává mít jiné koníčky, tak prostě zakročit musí. A jak píšeš, držet si palce, protože vše se výchovou v dětství podchytit nedá. Některé dítě je na to chytlavé hodně.
@Sandra277 píše: Více
No, tak jasně, že se pokusíš zasáhnout. Nicméně se domnívám, že efektivních možností je málo. Nejefektivnější prevencí je, když je už před pubertou zaháčkované v nějakém jiném koníčku
Pracuji na ZŠ a kolegyně z druhého stupně teď řešila ve své třídě něco ohledně šikany na sociálních sítích. A říkala, že když se podívala např. o půlnoci na WhatsApp, nestačila se divit, že většina třídy je on-line (6.trida, čili 11 let).
Bohužel dnešní rodiče ani zdaleka netuší, co a kdy jejích děti sledují.
Synovi je 13 a ma na telefonu nastaven „nocni klid“ mezi 21:30 a 7:30, a ma detskou ochranu, aby nelezl kde vsude. bude to tam mit jeste urcite nějakou dobu. Po 1,5 hodine online mi telefon hlásí limit, prodlouzim mu ho dle uvazeni (ma hotovou skolu a čtení).
Ma jeste PSko, hraje si jak kdy. Radove bych rekla, ze celkem tak tri hodiny denne online bude, ale vetsinu casu krafe s kamaradama přes Whatsapp. Dvakrát v tydnu ma skauta, kdyz se mi zdá, ze uz toho bylo dost, vyženu ho ven, k uceni, domacim pracem, deskovce, knize.
@Anonymní píše: Více
Tady se bavíme o dětech o 4 roky starší. v primě měli oba nastavený zámek na mobilu, večerku a omezený čas. Ale do 18 ti je vodit za ručičku nebudu
@Mar__tanka1983 píše: Více
u nás to ve 13ti podobně, jen ráno to na cestu do školy už měli zapnutý
@Lucy75 píše: Více
Tyhle víkendový herní seance by mi nevadily, když nevstává do školy, v době, kdy moje generace byla ještě divoká a nespoutaná, byly tyhle herní noční poměrně časté, neřekl bych běžné, ale vzácné taky ne. A souhlasím, za hodinu se toho u PC moc nestihne, ani herně, ani pracovně, ani chatově-konverzačně.
U nás mám nastaveno pro každé z dětí používání internetu. Mladej 4třída max do 20:00. Starší středoškolák do 22:00 a víkend neomezeně. Nastaveno přímo s routeru takže jim to odpojí mobily i PC o internetu a je klid.
Je to u nás už hodně let takže nikdo neprotestuje a zatím starší nepřišel jak to obejít ![]()