Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Těžké téma
u kolegů mají někteří i stanovené časy, třeba hodina do školy, dvě hodiny na zábavu..
my to tak nehrotíme, ale když junior (17) hraje on-line s kámošema (pátky, soboty) od 21-2,00 ráno, tak to už se teda fakt zakročí…
je to mor a závislost jako každá jiná, rodič na to nesmí úplně rezignovat..
na druhou stranu dát pubošům třeba jen hodinu, tak to je stejný, jako by mne naši pustili jako pubošku ven jen na hodinu
bych je za to nenáviděla…
tak nějak přiměřeně prostě…
Tráví u PC dle libosti. Možná je to někdy moc, ale někdy zase skoro vůbec. Dělá i sport a i rád chodí ven, takže to vůbec neřeším.
Kdykoli chce…neřeším čas a nepočítám hodiny
hlavně musí jít normálně spát, vstanout do školy a jestli přijde že školy a je na tom až do večera… neřeším. Jak má úkoly a vše udělané.
Ale my jsme celkové benevolentnější ve všem ![]()
Docela dost času. Hlavně teda večery, kdy hraje jednu konkrétní online hru. Kdyby bylo jen na mě, tak bych asi trvala na tom, ať to zkrátí, ale muž tvrdí, ze si tím piluje angličtinu, logické myšlení a sociální dovednosti. Jinak si plní vše, co má, takže to nechavam tak a je fakt, že angličtinu má perfektní.
Ale příští rok jde na střední a tam už tolik času dle mě mít nebude. Uvidime. Zatím to nehrotim.
@Anonymní píše: Více
Nevim, nějak jsem to vzdala. Do 14ti jsem to regulovala nějakýma aplikacema. Ted už si řikám, že jeto v jeho věku (15), takové nedůstojné a měl by se to naučit nějak regulovat, reflektovat sám. Myslím, že coelé dětství jsem ho vedla a ukazovala alternativní možnosti zábavy- od psortu, deskovy, čtení… On á 4× týdně trénink, takže stejně na tom celé dny trávit nemůže. Ted už je to o něm. Maximálně upozorním, že už na tom visí dluho a nabídnu nějakou aktivitu.
Bez omezení, navíc od 16 je dítko mimo můj dosah a dohled na intru. Notebook potřebuje ve škole i na mimoškolní vzdělávání, těžko by to šlo odlišit. Dítka zodpovědnost.
@Lama Lama píše: Více
Mame to stejne. A funguje to. Nekdy tam jsou vic, jindy to naopak nezapnou vubec a ctou nebo litaji po venku. ![]()
Parkrat jsem na ne vlitla, ze tam sedi dlouho a delali veci do skoly. 🙊 ![]()
Vidim, ze jsou schopni si to udržovat v rozumne mire uz sami.
Rekla bych, ze proste plati, ze zakazane ovoce nejvice chutna.
Já jsem nikdy žádné zákazy nebo omezení na PC neměla. Když chtěl na pc někdo jiný, tak jsme se vždy domluvili než jsem měla vlastní notebook.
Chodila jsem teda i ven a domlouvala se s kamarádkama, ale měla jsem i dny, kdy jsem od pc vstala jen na jídlo a WC o víkendu a jinak jsme s přáteli propařili na online hrách. Ale nikdy jsem teda úplně nekašlala na školu a nepatřila mezi nezodpovědné.
Od doby, co jsem nastoupila do práce, tak jsem to hodně omezila a dá se říct, že teď už téměř nehraju.
Neomezeně mě připadá, že může mít jen teenager a la vyzrálý dospělák. Jinak to může zavánět závislostmi na soc. sítích a hrách.
Syn nemel omezovano nikdy nic. Opravdu hodne hral v covidu, ted je mu 15, 5 a hraje opravdu jen minimalne. Bez pocitace je klidne cele letni prazdniny. Cas jsem tedy nikdy nemerila, ale neresim to vubec, skolu ma v poradku a ruzne zajmy ma take.
Co si vzpomínám, tak já tam byla od příchodu že školy do 1 ráno ![]()
Ahoj, jak dlouho jsou Vaši 14 - 15 letí u pc ve všední dny? Myšleno čas hraním pc her, soc. sítěmi, bez příprav referátů apod. do školy? Doma se nemůžeme shodnout… Díky