PCOS a potenciální diabetes?

Anonymní
12.7.24 22:57

PCOS a potenciální diabetes?

Zdravím, holky. Prvně poprosím o anonym, info o mém zdravotním stavu…

Mám diagnostikovaný syndrom polycystických ovárií (již několik let) - nadměrné ochlupení snad všude, pár kg navíc, početné cysty na obou vaječnících, vyšší krevní tlak a také nemám menstruaci. HA neberu.
Nově se u mě ale začalo vyskytovat nadměrné pocení - a to i v noci, kdy je v místnosti relativní chládek. Do toho žízeň…mám takový divný pocit v krku a ústech, který mě nutí stále pít. Vyskytly se i tmavší fleky (za krkem, na stehnech a v podpaží). Samozřejmě jsem googlila a všude mi vyjíždí diabetes. Ale - máte s tímto některá přímou zkušenost?
Ke gynekologovi jsou objednaná až za 2 týdny a plánuji si říct o testy na cukrovku. Ale nedá mi to…je to možné, aby to byla cukrovka? 8o Příznaky by tedy tomu nasvědčovaly, ale sama nevím, achjo..
Máme v plánu nabrat i celý nový hormonální profil (naposledy 2 roky zpět u jiného lékaře jsem měla sakra vysoký testosteron a tuším, že i prolaktin). Ale mám teda strach :cert:
S partnerem bychom se tak do roka chtěli začít snažit o mimčo, ale začínám mít strach…
Jinak beru prášky na vysoký tlak (betablokátory), ale beru je už asi třičtvrtě roku, takže z nich tyto stavy nejsou..
Máte tedy zkušenost? Předem děkuji a hezkou noc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
12.7.24 23:08

Ahoj, nadměrné pocení, žízeň, dech po acetonu (ketoacidóza) jsou příznakem diabetu. Ovšem se může jednat i o něco jiného. Nejlepší by bylo si změřit glykémii, nad 5,5 na lačno, nebo nad 7,5 po jídle už je nutné lepší vyšetření, než z kapičky krve z prstu. Klidně zaběhni k lékaři nebo počkej až půjdeš za ty 2 týdny (my si glykémii nedávno měřili ve škole a znám i někoho, kdo měl dokonce v nemocnici glykémii 21, to jsem valila oči). Každopádně příznaky nemusí být takové jenom u diabetu, může to být něco jiného, nebo taky nic. Hlavně klid, z testů se pak vše zjistí, odhadovat je to těžké. Měj se hezky a nestresuj se!

• Citovat
  • Upravit
1124
12.7.24 23:31

Podle mě by to mohl být minimálně predisbetes/inzulinova rezistence…. PCOS a hormonální nerovnováhy jsou u zen způsobeny hlavně metabolismem cukru.
Souhlasím, ze by bylo fajn si aspoň ty glykemie chvíli monitorovat, ale jestli se chystas na testy na cukrovku, tak uvidíš podle nich. :) Každopádně se snaz udržet chladnou hlavu, všechno se dá řešit. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.24 00:34

Diabetes nebo predia jde s PCO ruku v ruce. PCO se někdy léčí metforminem, což je antidiabetikum.
Glykemie z prstu se dá udělat snadno u praktika, v laboratoři, někdy v rámci dnů zdraví apod. A nebo počkat na tu gyndu.
Každopádně to chce celkové řešit. Když píšeš, že chcete mimi výhledově a přitom máš cysty a bez menstr.. otázka, jestli funguje ovulace, pak i případné uhnizdeni a udržení tehot v vysokých hodnotách testosteronu apod. Nebude to snadné, ale dobrý gynekolog určitě pomůže..

• Citovat
  • Upravit
5708
13.7.24 00:47

Jedním z příznaků PCOS je inzulínová rezistence, což by tvým příznakům tak nějak odpovídalo.
Zkus se svého praktika nebo gynekologa zeptat jestli by tě neposlal na OGTT, já na tom vyšetření byla na popud CAR, chtěli vyloučit tu inzulínovou rezistenci. Minimálně by ti to dalo info jak na tom jsi.

Pokud plánujete dítě, tak až to přijde tak doporučuji jít rovnou do CAR. Pokud nemáš MS a dle tvého popisu máš to PCOS dost silné, tak bude lepší se nezdržovat a začít to řešit rovnou. Na rozdíl od běžného gynekologa ti v CAR můžou napsat jiné léky na ovulaci než clostilbegyt, které jsou pro ženy s PCOS vhodnější a nejsou to takové dryáky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.24 02:47
@Anonymní píše: Více

Děkuji za reakci! Cca tak rok zpátky jsem si glykémii měřila, ale mívala jsem hodnoty úplně v klidu, dle tabulek, tak mi bylo blbé chodit k doktorovi. Ale je pravda, že to nebylo tak silné.
Teď jsem si probudila a jsem extrémně promočená…je to hnus. Tričko durch a z čela mi kapou kapky, samozřejmě rychle jsem se musela napít….
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.24 02:49

@Annanobody kdysi jsem si ji monitorovala (cca rok zpět) a výsledky byly vždy v rámci tabulek ok. Ale teď jsou příznaky snad xkrát silnější…
Metabolismem cukru? Jak to prosím konkrétně myslíš? Znamená to, že cukr tam hraje především hlavní roli?
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.24 02:51

Děkuji, o metf. jsem již slyšela. Když jsem se o tom zmínila u bývalého gynekologa, poslal mě k šípům…mám nového a zdá se být rozumnější.
Jinak bohužel ovulace nefunguje. A to je samozřejmě ten hlavní problém. Ani mi nikdy nefungovala, to stejné jako menstruace.
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.24 02:59

@Gracetheworld děkuji za tip! Zkusím se konkrétně na toto optat. O tomto testu jsem moc neslyšela, ale určitě to bude účinnější než z kapky krve.
Jinak podobné příznaky jsem měla už rok zpět, ale nebyly tak intenzivní, tehdy jsem si měřila i glykémii doma a dle tabulek bývala ok :roll: teď se příznaky mnohonásobně zhoršily.
Nevím, jak moc se rozlišuje silné a slabé PCOS, ale pokud ano, tak mám určitě to silné. Hirsutismus je u mě extrém, cysty taky no a absolutní absence ms taky není nic moc.
O CARu jsme zatím upřímně moc neuvažovali, četla jsem pár diskuzí a nahlédla na stránky některých center, ale teda neodhodlala jsem se tam zavolat. Mám i docela strach, co by mi bylo řečeno. Vím, že partner je snad po této reprodukční stránce v pořádku, ten je z obliga. Ale se mnou to bude těžší…
Ten clostilbegyt…měla si jej? Pár známých ho mělo, některým pomohl, některým ne. Je to fakt až tak silné, když píšeš, že je to dryák?😱
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
5708
13.7.24 07:46

CARu se neboj, oni rozhodně netlačí jen ivf, ale mají větší možnosti jak pomoct i více zkušeností s touto problematikou než běžný gynekolog. Já byla nejdřív v Gennetu v Liberci a ač jsem úplně spokojená nebyla, tak bych centrum klidně doporučila. Teď jsem v Praze v Podolí a spokojená tam jsem maximálně, I když se nám stále nezadařilo.
Co se týče clostilbegytu, tak je to lék který by žena neměla užívat víc než 6× za život, už dle tohoto to nejsou žádné lentilky. Navíc ženy se silným pcos na něj nemusí reagovat. Dle různých studií ženy s pcos reagují lépe na Letrozol nebo Tamoxifen a navíc nejsou omezené délkou užívání.
Clostilbegyt mi byl nabídnut gynekoložkou, ale nebrala jsem ho. Raději jsem změnila lékaře a konečně jsem se dočkala vyšetření kde jsme zjistili problém u manžela, takže na vlastní kůži Clostilbegyt vyzkoušený nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.24 10:57

@Gracetheworld no to je super! Tak trochu jsem si myslela, že tam bude vyloženě pouze podstup ivf. Moc o CARu totiž zjištěné nemám.
Aha, no, tak to vážně už něco nasvědčuje. O těch dalších 2 jsem neslyšela vůbec :oops: s těmi zkušenost máš?
Tyjoo…tak snad se vám co nejdříve zadaří :srdce:

• Citovat
  • Upravit
5708
13.7.24 11:13

Hele, v Gennetu mi nesedla doktorka ai přes to se snažila vymyslet nějaký způsob jak by to mohlo jít přirozeněji, I když u nás bylo od začátku jasné že se ivf asi nevyhneme.
Já ani tamoxifen ani letrozol nebrala, já mám mírnější formu pcos a ovulaci mívám, I když jsou cykly delší než je norma. Hlavní problém máme ale ve spermiích, takže nějaké léky na ovulaci u nás byly zbytečné. Ze snažilkovských skupin ale vím, že spousta holek s nimi na dobré zkušenosti.

Ono v CAR vás oba nejprve pořádně vyšetří, než se pustí do nějaké léčby. V Gennetu nám dělali prakticky hned genetiku I základní imunologii, test na pohlavní choroby (chlamydie, ureaplasma, mykoplasma), manžel spermiogram, já průchodnost vejcovodů a až pak byli ochotní se bavit o nějakém dalším postupu. Pokud vše vyjde v pořádku, tak je vždy první krok léky zajistit ovulaci, pokud to nevyjde doma, tak ovulace s léky a třeba IUI (spermie ti zavedou před čípek rovnou do dělohy, je tam větší šance než jen při styku doma) a až když nic z toho nezabere, tak začnou nabízet ivf.
U nás teda ovulace probíhala, ale spermiogram je hrozný, tak my jsme iui ani nezkoušeli, nemělo to cenu, a šli jsme rovnou do ivf. Teď už mám za sebou 2 cykly a kromě mizerných spermií to vypadá i na problém s kvalitou vajíček, protože odebraných jich bylo dost, ale jen malá část se podařila oplodnit až toho mála nám vždy vydrželo jen 1 k transferu a to se nechytlo.
Jinak doporučuji začít brát CoQ10, pozitivně působí na kvalitu vajíček a inositol (4g denně), ten je prý obzvlášť dobrý pro ženy s pcos, prý pomáhá i na tu inzulínovou rezistenci.
Ještě k tomu OGTT, je to test na cukrovku, který normálně postupují těhotné. Neberou ti krev na lačno, pak ti dají vypít sladkou tekutinu a pak jsou myslím další 2 odběry s určitými časovými rozestupy, kde koukají jak tvé tělo ten cukr odbourává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1124
15.7.24 11:48

Zakladatelko metabolismem cukru myslím prave ten případný predia, nebo inzulínovou rezistenci. Jak jsi na tom se stresem a se spankem? Ony glykemie po jídlech můžou být pekne, ale muže to litat přes noc. To se člověk většinou nemonitoruje a nemá tedy jak zjistit, pokud tedy nemáš v paži senzor.
Já nakonec otěhotněla i přes PCOS prirozene, ale cele tehu mam teda úplně na palici. Teď se potykam práve s GDM, glykemie po jídlech byly nízké, ale mimi pořad abnormálne rostlo. Zkusili jsme teda monitorovat senzorem a co se mi s gly děje přes noc teda byla jízda, takže jsem skoncila na inzulinu i přes krasne glykemie po jídlech. No a u mě je to hlavně tím spankem a zvýšenou hladinou kortizolu a myslím si, ze jsem to tak stejně měla i před tím otehotnenim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.24 12:08

@Annanobody Jo tak, už chápu, děkuji za vysvětlení.
Jinak stres je u mě ok - z běžných věcí, nic převratného, jsem spíše kliďas.
Spánek, pravidelně uleháme ve 22, ale v noci z nějakého důvodu ožívám, i když jsem třeba přes den znavená…takže já usnu až okolo půlnoci.
Tyjo, to by mě ani nenapadlo, že po jídlech by to mohlo být ok, ale naopak létat přes noc:( na to jsem vůbec nepomyslela. Ty jsi skrze to vyšetření měla v paži senzor? Doporučili ti jej oni?

• Citovat
  • Upravit
1124
16.7.24 14:58

On to muže být i somaticky stres z nedostatku spanku, nedostatečné stravy, odpocinku atd…
Ano, i přes uspokojivé měření 4× denně glukometrem nám mala pořad abnormálně rostla, tak diabeticku napadlo zkusit ten senzor. No a bylo to prave kvůli nočním glykemiim. Teď picham inzulin a je to úplně o něčem jiném. Hlavně se mi strašně dobře spi přes noc.
Podle mě by si to každý měl aspoň jednou za život zkusit takto monitorovat, aby zjistil, jak jeho telo funguje a jak na co reaguje :think: on ten cukr v našich (hlavně zenskych) tělech ovlivňuje víc, než si myslime…
Takže vyšetření si určitě udělat nechej a uvidís. Hlavně v klidu, v dnešní době už se dá drtivá většina věci snadno vyřešit. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí