Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, chci se vás zeptat před půl rokem jsem začala mít šílené akné u pusy brada čelist … nespavost, buzení kolem 3h ráno
Zjistili mi pcos menstruace byla vždy pravidelná tento měsíc už týden spozdeni snažím se jíst vitaminy hlídat si spánek jidlo ale holky mate tu něco, co vám na to pomohlo? Ja uz si nevim rady …
Ahojky, tak proti akné zabírá celkově sestavení nějaké vhodné skincare (já jsem v tomto dost minimalista a jedu přírodní/případně hypoalergenní kosmetiku a akné nemám).
Jinak různými bylinkami zkusit srovnat hormony, ale s bylinami uvidíš nějaké výsledky až za několik měsíců, nečekej zlepšení za týden.
Potom záleží, jaké další problémy řešíš skrze PCOS řešíš ![]()
Zcela rozhodně nedoporučuji hormonální antikoncepci…je to jako náplast na zlomeninu ![]()
Případně - jak konkrétně ti zjistili PCOS? Máš udělaný podrobnější hormonální profil s nynějšími hodnotami? To toho také dost poví…
Mne u pcos pomohl jedine inositol, brala jsem velke davky sypke smesi, aby me to nezruinovalo. Ale resila jsem otehotneni, nikdy jsem nemela napr problem s akne, vahou, ochlupenim… Nebyt neplodnosti, nevim o nem
Mně pomohlo se uklidnit, nestresovat- co si prostě neprikážeš. Co může pomoct jsou procházky v přírodě, masáž, jóga… prostě dělat co uklidňuje tebe. Rozhodně nedoporučuji se přetěžovat (např. 40 km túra), to ti jenom zvýší kortizol.
Taky nedoporučuji hormonální antikoncepci. Vyzkoušela jsem hodně druhů (např. i kroužek) a jenom to zhoršili.
Mně pomohla kyselina listová (methylfolát) a akupunktura - ale to jsem dělala až jsem chtěla otěhotnět tedy spíš vyrovnat menstruační cyklus a akupunktura byla pro něco jiného ale pomohla na tohle a otěhotněla jsem v celkem zralém věku.
Co se týče akné: ano je to z hormonů (taky jsem měla a občas ještě mám problém), no zaměřila bych se i na stravu. Já mám např. hrozné akné z kečupu (je tam hodně cukru). To si zkus vypozorovat po čem to máš ty. Ještě mi hodně pomohlo rok abstinovat to taky zlepšilo pleť (to jsem ale dělala asi 10 let před otěhotněním). To proto, že jsem tolik nezatěžovala játra.
Tak snad ti něco z toho pomůže.
PCOS může i zmiznout samo. Nikdo neví proč. Hodně štěstí ![]()
@Janee19 píše: Více
Přidám se, brala jsem Inofolic, sáček ráno a večer.
Měla jsem šílené bolavé cystické akné a do pár týdnů se začalo hojit.
@Jana6018 pcos nemůže zcela „vymizet”. U mnoha žen je to způsobeno i genetickými predispozicemi:) velkou roli hraje i komunikace mezi mozkem a vaječníky…
Několik velice specializovaných lékařů mi nezávisle na sobě potvrdilo, že vyléčit to zcela prostě nejde…ale lze jej dostat do remise, takže bude cyklus + ovulace probíhat cca normálně, doprovodné příznaky budou zmírněné, podaří se přirozené těhotenství etc.
@Anonymní píše: Více
Děkuji za info. To jsem nevěděla. Mně na sebe nezávisle 2 gynekologové řekli, že to může samé vymizet. Asi mysleli jenom ty příznaky.