Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak pěstovat tuto rostlinu. Během tří měsíců mám již druhý kus a vždycky mi uhyne
. Prostě ji přinesu z obchodu domů, dám na světlé místo, přesadím ji a ona za pár dní celá jakoby „čopne“ a shodí listy. Když se to stalo poprvé, řekla jsem si, že je to asi prostředím, předtím byla někde ve skleníku a tak to prostě „nedala“
. Ale když se to samé stalo podruhé, tak mě to docela naštvalo
. Jako všude píší, že je to nenáročná rostlina, ale já jsem asi ta vyjímka, co potvrzuje pravidlo
. Přitom sousedka ji má na tom samém místě jak já a má ji nádhernou
Čím to může být, že se jí u mě nedaří? Co dělám špatně?
Mam stejny problem…jen s tim, ze ji mam po babicce, ktera v srpnu umrela. Kytka byla porad docela dobra, ale posledni dva mesice jakoby hnednou listy a opadavaji…dala jsem ji dal od tepla, ale nevim jestli to pomuze. Taky jsem slysela ze je nenarocna ![]()
Mě teda jde dobře, moc nezalívám - trošku jednou týdně. Jedna je na okně na jih, jedna na východ a dobrý. Jednou za čas ustřihnu, nechám znova zakořenit a znovu zasadím… (nelíbí se mi veliké, nemám na to místo a nejsem schopná ji udržet růst rovně
).
Mě to dělala taky, zachránila jsem jí tím, že jsem ji přemístila přímo na okenní parapet. U té mojí to bylo světlem a to nebyla nikde v koutě zastrčená.
![]()
Myslíte, že když shodila listy, že znovu obroste? Nebo je už definitivně po ní a mám ji vyhodit?
Ja ji mam na jih, ale na takovem radiatoru s mramorem…je to takove topne teleso, nevim, jestli ji na tom neni moc horko
Ahojky, já mam doma několik let dvě tyto rostliny…a perfektně se jim daří, zálivka jednou týdne, a jednou za 14 dní pridávam hnojivo krystalon gold a jsou to uplné stromiska ![]()
Mam ji uz asi tri roky a zije. Nekdy na ni zapomenu a nezaleju i dva tydny
co vim tak nesnasi i sebemensi pruvan, to pak schazuje listy. (Stalo se mi, ze jsem otevrela v zime okno blizko rostliny a pak castecne opadala)
Prvni co me napadlo, je pruvan. Koupila jsem ji mamce pred x lety a kvetinarka me na to upozorňovala.
Hned ji nepresazuj, je to blbost, zvlast ted v zime. Tam bych videla zakopaneho psa…
Dost mozna ti „ofoukla“ při prenosu. Takze poradne balit. Suchy vzduch a teplo od spodu ji urcite neprospiva. Co se tyce zalivky -mene je více. A myslim, ze od spodu uz neobroste.
Díky za odpovědi. Zkusím si ji tedy koupit ještě jednou, nechám si ji na cestu dobře zabalit a nebudu hned přesazovat… A hlavně musím dát pozor na průvan, v tom by mohl být zakopaný pes. Je možné, že ji sem tam ofoukl… Snad bude mít štěstí a přežije ![]()