SŠ pedagogická nebo zdravotnická?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Pedag nebo zdravka
Ahoj. Za asi 1 a půl měsíce podávám přihlášky na SŠ, a nevím jestli je lepší zdravka nebo pedag ( školka), třetí si dám hotelovku, ale první dvě místa. Sem zdravotně způsobilá takže žádný problém. V budoucnu bych chtěla pracovat s malými dětmi či novorozenci, takže třeba porodní asistentka nebo učitelka v jeslích, školce. Mám vyznamenání takže učení, vím že bude těžké na zdravce, ale spíše mě děsí to, že nevím jestli bych dala třeba popáleniny nebo řezné rány a tak… Zdravka by byla asi Olomouc a pedag Kroměříž. Prosím poraďte budu ráda ☺️.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A co gympl? Na oboje povolání je stejně lepší mít vysokou a tam se připravíš líp a mezitím si to třeba rozmyslís.
Já jsem taky chtěla jít na učitelku ve školce a děkuji že mě nevzali. Bych tu práci nechtěla dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty tak pokud by jsi chtěla být s dětmi, tak ti pak klidně postačí i nějaký kurz jenom ne? V budoucnu… vím, že to tak má kámoška a dělá ve školce… sice ne vyloženě učitelku, ale takovou tu pomocnici k učitelce. Pokud by jsi chtěla být porodni asistentka, tak jdi na tu zdravku.
Ale hlavně pořádně si to promysli a nedej tady na rady ostatních, bude to tvůj život. Ale za mě gympl rozhodne ne, tam žádný zaměření nemáš a úplně zbytečný odchozeny roky na nic…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A na gympl jít nechci, lepší rovnou nějaký zaměření, můj názor
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@p.vlastkova píše: Více
S malými dětmi nebo novorozenci? Pokud chceš být porodní asistentka, je nejlepší studovat gympl (případně zdravotnické lyceum), porodní asistence se studuje až na vejšce.
Jesle už nejsou, místo nich jsou dětské skupiny. Dřív v jeslích pracovaly dětské sestry (t. j. opět vysokoškolský obor), nyní v dětských skupinách může pracovat prakticky kde kdo, pokud si udělá kurz chůvy pro děti do tří let (nebo jak se to jmenuje). Jinak jako praktická sestra (ze zdrávky) nebo pedagog pro MŠ (ze pajdáku) tam pracovat můžeš taky. Jinak pokud jsi chytrá a šikovná, jak ze strávky, tak z pajdáku, můžeš pokračovat na VŠ a zvýšit si kvalifikaci. Ze zdrávky můžeš jít na dětskou sestru. Teoreticky můžeš jít i na tu porodní asistentku, ale obecně přijímačky bývají zaměřené spíš na učivo z gymplu a zdrávka ke studiu na žádané obory (právě porodní asistence, fyzioterapie… medicína…) nemusí dostatečně připravit.
Co se studia týká, tak pokud chceš dělat s dětmi, máš lepší jít na pajdák. Protože na zdrávce sice dětské oddělení taky potkáš, ale spíš budete pracovat s dospělými. Zas ale na zdrávku nepotřebuješ mít hudební a pohybový talent (myslím, že se na pajdák stále ještě dělá školní zkouška v podobě talentovek).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asistentky a chůvy ve školce jsou posledních nevím kolik let. To není žádná kariéra. Tyhle pracovní pozice nejsou nic jistého. Můžou je zase zrušit a budeš mít svůj obor k ničemu. Specializace na porodním je taky otázka. Protože se rodí méně dětí, tak leckde porodní oddělení není. Musela bys dojíždět. Pokud chceš pracovat s dětmi a dobře se učíš, jdi na učitelku. Do školky, do školy. Pokud se zaměříš na oblast specializovanou, děti s poruchami řeči, chování, atd, tam budeš mít práci jistou vždycky. Budeš o krok dál, než ostatní. A přitom můžeš klidně pracovat v běžné škole a školce. Státní zařízení ti dá plat vždycky a dá se z něj kvalitně vyžít. V poslední době jsou ty platy dobré.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vybrala bych si zdrávku. Tam se nezabukáš jen na jeden směr, dělat ve školce. Navíc tam klidně vezmou kdekoho, i bez vzdělání. Na zdrávce poznáš mnoho zdravotnických oborů a vybereš si, co bys chtěla v budoucnosti dělat. Navíc budeš mít jistotu zaměstnání a někde, třeba v Praze, i s bytem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@p.vlastkova mám dceru na zdravce, letos maturuje. Pokud chceš být sestra, musíš mít v sobě ochotu pomáhat lidem občas i na úkor svého nepohodlí. Ve 3. ročníku začnou praxe v nemocnici, budeš přebalovat pacienty, krmit je, obvazovat rány, odebírat krev, to vyžaduje určitou psychickou odolnost, ale většina holek si bez problémů zvykne. Odměnou jsou ti pacienti a lidské příběhy, a to je ten motor. Teprve ve čtvrťáku se rozhodneš pro specializaci v návazném studiu…všeobecná sestra, dětská, porodní asistence. Nebo si řekneš, že toto vůbec pro tě není a půjdeš jiným směrem. Pokud chceš jít na pedagogickou SŠ, měla bys umět malovat, zpívat a nejlépe i hrát na hudební nástroj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
CO sociální péče? Spousta holek co semnou nastoupila do prvaku tak dělá nebo dělala ve školce, několik jich šlo za VŠ zdravotního zaměření, několik na pedagogickou fakultu.
hlavně to má velký okruh zaměření od práce z dětmi po seniory. Od přímé péče, po tu úřední.
- Citovat
- Upravit
Taky jsem chtěla pracovat s malými dětmi, teď studuju na Vš speciální pedagogiku a určitě by se mi teď víc hodila zdravka. Pedagogickou část se zvládneš v pohodě doučit sama, ale pokud chceš jít nějakým zdravotnickým směrem, nebo i tu specku, zdravotnická část se sama učí hůř.
Nevím kolik biologie je na pedagogické sš, já jsem byla na umělce a tam nebyla téměř žádná a teď plavu v neurologii a genetice ![]()
Takže za mě určitě zdravka! I proto, že máš potom více možností, kam jít na Vš. Třeba se ti oblast zdravotnictví zalíbí, tak půjdeš na porodní asistentku, dětskou zdravotní sestru, atd atd. Nebo zjistíš, že se chceš opravdu držet jen pedagogiky, a zdravotník být nechceš. Ze zdravotnictví se do pedagogiky dostaneš snadněji než z pedagogiky do zdravotnictví ![]()
Hodně štěstí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kombinace zdravotnictví a sociální péče by byla v oboru zdravotne-sociální pracovník.
Studuje se na bakalari nebo některé jiné obory, které jsou vyjmenované v zákone (soc prace, spec. pedagogika, soc. pedagogika…) a doplnit si měsíční kurz pro zdravotnesocialniho pracovníka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja šla ve 14 na obor všeobecná sestra, udělala jsem maturitu a od té doby jsem ve zdravotnictví nebyla. Po mateřské jsem udělala kurz na asistenta pedagoga, a během let i dálkově předškolní pedagogiku na dva roky. Tam byla praxe do družiny nebo v mš, což jsem dala v rámci své práce. Ale co slyším, tak dálkově zdravotnictví je náročné na praxi v nemocnici. Jinak jako vystudovaná sestra můžeš pracovat i v jeslích nebo v mateřském centru - skupině.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit