Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Gabiko,
taky máme domácí pekárničku (na chatě - nejbližší obchod je 4km).
Máme uplně obyčejnou z Makra asi za 1200,–. Peče se v ní super, zkoušela jsem různé druhy chleba a všechny jsou fantastické. Vždycky přidávám nějaké semínka navíc. Pokud jsme na chatě peču obden.
Vřele doporučuju.
Radka
Ahoj, my mám Panasonic SD 253, cenu už si bohužel nepamatuju, ale je super, už ani nevim, kolik stojí chleba v obchodě, protože kupujem jen občas rohlíky. Dá se v ní péct i celozrnný, bezlepkový, francouzký, italský a další chleby s různými příchutěmi i semínky. Dají se v ní dělat i těsta třeba na pizzu, koblihy,…, ale toho moc nevyužívam. Zrovna teď mi tu voní chléb na sladko - vánočkové těsto.
Verča
taky mame doma pekarnicku, znacka clatronic, typ ted z hlavy nevim, ale tusim uz se stejne neprodava (uz jsou novejsi typy). jsme s ni moc spokojeni, nerikam, ze peceme kazdy den, ale kdyz dostaneme chut na nejaky lepsi chlebik, tak peceme sami (navic neni nad cerstve udelany jeste teply mnam
testo nekdy kupujeme uz hotove v prasku ve zdrave vyzive
urcite muzu doporucit
navic se tam daji delat i marmelady atd… to ale zalezi na konkretnim typu
a o tom ze si do chlebiku muzes pridat jakekoliv pri:,–(y co mas rada ani nemluvim… ![]()
jenom to chce mit doma misto kde bude tato celkem neskladna vec „bydlet“ ![]()
Zdravím,
my máme zhruba 2 roky také pekárnu Clatronic a jsem z ní naprosto nadšená. Pečivo v obchodě už vůbec nekupujeme, peču obden. Nepoužívám kvasnice, ale dělám si vlastní kvásek, používám bio mouku… Jsem už tak rozmazlená, že když náhodou někde dostanu chleba z obchodu, už mi nechutná
. Díky pekárně dávám chlebík i synkovi (14 měsíců) - peču mu „speciální“ s minimem soli. Ten z obchodu bych mu nedala, je na můj vkus hodně slaný. Takže já můžu pekárnu moc doporučit
.
Verčo, mohla bys sem, prosím, hodit receptík na tu vánočku? Nebo je to taky koupené v obchodě?
Jinak, přidávám se na stranu těch, co si pekárnu chválí. Koupili jsme ji mým rodičům a jsme z nadšení celá rodina. Já bych sice byla raděj kdybych někde sehnala recepty na doma dělaný chleba a ne ten krabičkový, ale i tak je to fajn. Holky, jestli máte recepty, tak prosímvás pište, my se totiž chystáme si ji koupit taky.
Radka
Vánočka je z krabičky, ale mám recept na bábovku:
1 šlehačka, 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohr. mouky, 1/2 prášku do pečiva, do světlé vanilkový cukr, do tmavé kakao.
Program - míchání (stačí 10min.), pak pečení
Rychlý, jednoduchý chléb
1/2kg chlebové mouky, 2 čaj. lžičky droždí, 2 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 320ml vody, kmín podle chuti, semínka podle chuti a nálady (sezam, len, dýně, slunečnice)
Program - Quick, střední
K tomuhle receptu se dá přidat ještě třeba sýr nebo velmi jemně nakrájená syrová velká cibule a je hned dobrá změna.
Pivní chléb
250ml světlého piva, 100ml vody, 1/2kg mouky, 2 lžičky drceného kmínu, 1,5 lžičky soli, 1lžička droždí
opět semínka dle chuti
Program - Quick
Bílý italský chléb Ciabatta
1 lžička droždí, 30dkg pšeničná krupice hrubá (dětská krupička), 20dkg polhr. mouka,1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 3 lžíce olivového oleje, mleté sušené chilli papričky ( 1/2 lžičky mletého chilli koření), 350ml vody
Těch receptů existuje strašně moc a chce to jen se nebát a uplatnit metodu pokus omyl. Ještě, droždí používám vždy sušené, čerstvé se nám neosvědčilo.
Verča
Recept na kváskový chleba: 350 ml vody, 1 polévková lžíce oleje (používám olivový; je možné dát i máslo), 1,5 čaj. lžičky soli, 540 g mouky (používám celozrnnou žitnou a špaldovou, dávám jí půl na půl), kvásek. Pří:,–(y dávám přesně v tomto pořadí. Kvásek si vyrábím sama doma a to tak, že ze 2 polévkových lžic celozrnné žitné mouky (určitě by to šlo i z bílé žitné) a vody udělám řidší těsto (asi jako na lívance) a nechám stát v teple. Druhý den přidám zase lžíci mouky a vodu, třetí den totéž. Za ty tři dny (podle toho, jak máte v bytě teplo, možná budou stačit jen dva dny)se v něm udělají bubliny a znatelně nabyde. To je ten nejlepší čas přidat ho do chleba. Je dobré nechat si nádobu od kvásku špinavou, dát do lednice a příště dělat další kvásek v ní. Protože tam už jsou ty brebery
(asi bakterie či co), které způsobují kvašení, bude hotový podstatně rychleji. Já si ho vždy umíchám, než si jdu večer lehnout a ráno můžu zadělávat, je hotový.
Holky úplně jste mě navnadily na pekárnu-upustila jsem od ,,nezdravého,,friťáku a jdu do pekárny ![]()
Gabka
Asi se budu ptát blbě, ale: jak to funguje? Je to tak, že vše naházu dovnitř a už se to dodělá samo? něco jsem takovýho slyšela. Já jsu na chleba vybíravá, takže dost za ten ze zdravé výživy nebo extra pekárny utratíme., a míchat těsto v ruce se mi teda nechce.
no jasne, nic michat nemusis, to testo se uhnete samo, samo si pocka nez zacne pect atd… jenom si to pekne naprogramujes a pak si pockas na chlebik ![]()
Ahoj,
tak pekárničku sme kúpili a som z nej úplne nadšená!
Mám výborný recept na rascový (kmínový) chlieb:
72 dkg hladkej múky (ja som dala asi 1/2 množstva normálnej, 1/4 hladkej polosvetlej a 1/4 hladkej celozrnnej) 0,45 l vody
2 kávové lyžičky mletej rasce
2 kávové lyžičky celej rasce
2 čajové lyžičky soli
8-9 g instant. droždia
1,5 polievkovej lyžice oleja
Chcela som sa vás opýtat´, ked´ robíte vianočkové cesto, tak tam hrozienka pridávate hned´ na začiatku s ostatnými prí:,–(ami? Alebo až po miešaní, ked´ sa pridávajú do chlebov orechy, syr… ?
Vd´aka.
Gabika
Ahoj, my máme pekárnu s násypkou na rozinky a semínka, takže je dám tam, a ona už si je sama přimíchá do těsta ve vhodnou dobu.
Ahoj,
zvažujem kúpenie pekárne od ETY (bohužial´, typ si nepamätám, taká tá biela podlhovastá), asi 2.500 Kč. Nemáte s tým niekto skúsenosť? Ako sa vám s tým pečie, ako často pečiete? Počula som, že niektoré pekárne umožňujú pridávať hrozienka, máte s tým niekto skúsenosť?
Vďaka,
Gabika