Peníze vs. argumenty mé matky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2998
20.3.18 10:29

Hele, a ona ty peníze opravdu nemá, nevydělá, zakladatelko? Co myslíš?
Nebo si je syslí do polštáře..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.18 10:35

@PeknyVlasy nezapomenu, jak se jí zaleskly oči, když zjistila, že mě povýšili. Se divim, jí místo očí nenaskočily dolary. Ona vždycky byla strašně na prachy, závidí cizím peníze, ale sama není schopná pro ně nic extra udělat. Nejradši by byla, kdyby je zdědila a nemusela do konce života nic dělat. O tom stále sní… o dědictví a nebo výhře v Sazce. Přítel mi řekl, že to musíme vyřešit, že toho má dost. Teď si vymyslela, že si pořídíme kočku. Proč ne, já budu ráda, dlouho jsme nad tím s přítelem uvažovali. Ale opět si vše kolem ní zaplatim :D nedávno se vytasila s tím, že chce nové auto, že si vezmu půjčku a bude mi to splácet. To když zjistil přítel, tak mi řekl, že jestli to udělá, tak odchází. A tak je to pořád dokola. Jen peníze.

• Citovat
  • Upravit
26583
20.3.18 10:39
@Anonymní píše:
@megy.misa pořád se snažím s ní mluvit, vždycky na mě použije to jak nám pomáhá a mám být za to ráda. Co by jiní dali za hlídání. Ano je to velké plus a jsem za to neskonale ráda, tu práci co dělám mám ráda a nechci jí opustit. Ale trápí mě to, že si ani nemohu nic ušetřit. Za ty 4 měsíce bych měla 32 tisíc. Teď když jsem to napsala, je to fakt obrovská částka. Pár měsíců mě to ani nenapadlo řešit, ale je skoro duben. Což už bude 5. měsíc co jsem neviděla ani korunu. Jsem z toho na nervy. Ona ve mě od malička dokázala vzbudit pocit viny, že za vše můžu já a musím jí být za všechno vděčná, že bez ní bych byla prd. Musim to nějak začít řešit, dneska mě to dorazilo. Jen potřebuju nakopnout od někoho dalšího. Plno lidí mi už řeklo, že by jí poslali do háje. Já to prostě neumím, přitom otevřít si pusu na přítele nebo podřízené v práci nemám problém. U ní mi to nejde. :zed:

Budes muset, jinak to nedopadne dobre. Proste ji opakuj, ze takhle to nefunguje, ze bud zacne prispivat jak na zacatku nebo prijde o vasi podporu. Hele, klidne ji to vypocitej, kolik by si zaplatila za ty hodiny co hlida? A odecti to od tech puvodnich penez, ktery vam na zacatku platila…takhle je to fair. A nedej se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.18 10:42

@jankajj pracuje, ne moc, ale lidi chodí, takže si něco vydělat určitě musí. Jen nevím kolik a za co to utrácí. Jako ona nikdy nebyla šetřivej typ, dokázala peníze rozfofrovat a vím, že dluží na zdravotním pojištění, teď se to snaží nějak doplatit. Ale krom nafty do auta nic nekupuje. Jídlo a nájem platíme my. Ona si ani knížky nekupuje, oblečená už roky chodí v tom samém. Jo dokáže dost utratit za lékárny, vzhlídla se v homeopatikách a bylinkách. Pořád si něco objednává. Jako dnes, ale vypadla jí klientka, proto neměla u sebe prý hotovost. Večer mi to údajně dá, tak jsem zvědavá - řekla sem jí nakonec, že jsem ty peníze měla na zítřejší nákup a že je budu potřebovat, jinak bych je asi zas neviděla…

• Citovat
  • Upravit
16302
20.3.18 10:42

Já bych asi vedla promluvu ve stylu: "Tys nám finančně pomohla, my tobě taky, od období X jsme za tvoje bydlení a jídlo zaplatili částku Y, i když odečtu dejme tomu mzdu za hlídání Z, tak pořád se jedná o dost významnou částku. Navrhuju teď udělat tlustou čáru, tyhle peníze po tobě zpátky chtít nebudeme, ale odteď budou platit následující pravidla:

• za bydlení nám budeš dávat pravidelně…Kč
  • jídlo si budeš kupovat sama, v lednici a skříni budeš mít vyhrazené svoje police, do kterých ti nepolezeme a ty nebudeš brát věci z našich. Když budeme vařit teplé jídlo, domluvíme se dopředu, jestli budeš jíst s námi a jestli za to chceme přispět (např. na řízky ano, zbytek bramboráků řešit nebudu)
  • pokud chceš mít hlídání našeho dítěte jako částečný úvazek se mzdou, je možné se na tom domluvit, ale dopředu si stanovíme hodiny a hlavně program (tzn. placené hlídání nebude u TV, ale většinově venku, doprovod na kroužek, pobyt na dopravním hřišti apod. - jsi ochotná a fyzicky schopná to dávat)?

Při porušení pravidel ti pomůžeme sehnat jiné bydlení a můžeme vypomoct např. složením kauce apod., ale to je vše, za tvůj zdroj obživy bohužel zodpovědní nejsme…"
Možná to zní tvrdě, ale pořádek dělá přátele, a pro rodinu to platí taky, a tady hrozí rozbití rodiny (narůstající frustrace a rozpory ve vztahu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
20.3.18 10:45
@Anonymní píše:
@PeknyVlasy nezapomenu, jak se jí zaleskly oči, když zjistila, že mě povýšili. Se divim, jí místo očí nenaskočily dolary. Ona vždycky byla strašně na prachy, závidí cizím peníze, ale sama není schopná pro ně nic extra udělat. Nejradši by byla, kdyby je zdědila a nemusela do konce života nic dělat. O tom stále sní… o dědictví a nebo výhře v Sazce. Přítel mi řekl, že to musíme vyřešit, že toho má dost. Teď si vymyslela, že si pořídíme kočku. Proč ne, já budu ráda, dlouho jsme nad tím s přítelem uvažovali. Ale opět si vše kolem ní zaplatim :D nedávno se vytasila s tím, že chce nové auto, že si vezmu půjčku a bude mi to splácet. To když zjistil přítel, tak mi řekl, že jestli to udělá, tak odchází. A tak je to pořád dokola. Jen peníze.

Nevím, jestli to zvládneš, ale požádej ji, jestli by si do konce roku nenašla bydlení. Ona se potřebuje osamostatnit. Bude to i pro její dobro. Píšeš, že je morbidně obézní, s tím přicházejí i nemoci. Když se odstěhuje a bude muset sama sebou mrsknout, bude to dobře i pro ni. Bude mít starosti, třeba i zhubne. Tvůj přítel má svatou trpělivost, ale to taky nemusí mít věčně. Hlavně si pro ni neber žádnou půjčku a na ty léky se taky vykašli. Nějak začít musíš. Nevím, kde bydlíte. Nejsou tam třeba někde nějaké sociální byty? Některá města a dokonce i vesnice je mají. Taky nevíme kolik je jí let. Možná nějaký dům s pěčovatelskou službou by ji vzal. Ona dokud nebude muset nebude dělat nic a to je pro ni hodně špatné. Nedělá si i dluhy?

• Citovat
  • Upravit
13048
20.3.18 10:51

Pokud bydlíš ve městě, dá se lehce sehnat výpomoc na takové hlídání, jak potřebujete.
Ale abych jí zavřela ústa, navrhla bych jí mzdu za hlídání, třeba 100 na hodinu.
Ale na to bych jí řekla, že za toto se bude muset i podílet a chodu domácnosti a vaření, tedy toho úklidu, co děláš ty a zároveň přispívat, jak jste se dohodly.
Pokud se nehodlá podílet na chodu domácnosti, nedáš jí zase nic za hlídání.
A pokud to nehodlá dodržovat, poradíš se s právníkem co a jak a že to dopadne buď soudním určením nájmu nebo vyhazovem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.3.18 10:55

Nwm, no.. já bych si toto líbit nenechala :think: přijde mi, že Tě dost využívá..zneužívá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.3.18 10:59
@Anonymní píše:
Bohužel resim neco podobneho jen s chlapem. Kazdy mame svuj ucet kam nam chodi výplaty, jsou +- stejne. Jeden plati to a druhy ono, taky +- stejně. Jenze on to ted nezvlada a me to stve. Uz jsem musela zaplatit kolem 14000, abychom se nedostali do nějakých dluhu. Kdysi to tak uz bylo, dokazal si to pak zaplatit sam kdyz prisla exekuce, ale me to prisli dost vyhozene penize kdyz to 3× tak narostlo, kdyz to stacilo zaplatit hned nebo o tom alespoň mluvit. Jsme rodina, nemam problem financne si vypomoc, ale on o to min pracuje a to mi prijde na chlapa hloupe. Nechci aby mi vlastní chlap dluzil penize, ale zas mu je nechci jen tak darovat, protože ja se na ne fakt nadrela a on si to vubec neuvedomuje. Co ja vydelam za mesic ma on z jedne povedene zakazky. Pak je ale 3 mesice bez zakazek, zatimco ja mam plat stabilni. Ted navic musím na osetrovacku, co zas ubere penize jen me. Jeho to netrápí, ale ze by diky tomu toho zase on poplatil vic nepripada v uvahu. Proste nema nebo nechce mit. Kde je hranice partnerstvi a kde je lidska vychytralost? Diky Iva

tady už je to o vychcanosti.. a nejhorší je, že Ti ani o dluzích neříká, to je cesta do pekla.. něco podobného jsem zažila s ex, bič a pryč, má jediná rada. Jasné, pokud má nárazové platby, může být problém, ale jako partneři byste si měli pomáhat. Mi teď chlap platí podstatnou část nákladů - jsem na nemocenské a na platu je to hodně znát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.18 11:02

Zakladatelko, ja se taky roky starala o cleny sve rodiny, do temer neunosne miry, platila a platila a platila za hovadiny, ktere si nekdo naobjednal a nemel na zaplacení a neco ti povim. Ano, muzes napsat na emimino a spousta z nas te tu polituje, ale staci ti to? Chces s tim vlastne vubec neco delat, jsi schopna s tim vubec neco udelat nebo ti jde jen o to slyset, ze to nemas lehke? Ano, nemas to lehke, ale poslouchat to, ti s nicim nepomuze, jen ti to mozna na chvili ulevi.. Ona je situace vcelku jasna- bud a nebo. Bud takhle nechas mamu dal se chovat a zdrhne ti chlap, prijdes o rodinu a vztah a zustane ti takovahle mama na krku a pak budes resit z ceho vas 3 uzivis sama, nebo vezmes rozum do hrsti a dojde ti konecne, ze takhle to proste nejde. Tva mama je dospela zenska, ktera proste nemuze parazitovat na svy dceri, ktera ma svou rodinu. Tobe pripada normalni, ze ti rekne, ze si vezmes pujcku, aby ona mela nove auto? A jeste ji zaplatis balik :roll:? Kvuli Fenistilu, ktery sezenes v kazde lekarne? Podle me si potrebujes poradne nab… pusu, abyses probrala. A ne, nemyslim to jako urazku, ani ti to nepreju, myslim to pouze a jenom tak, ze jinak ti asi nedojde vaznost situace prave protoze je to tvoje matka. Ja se takhle probrala az kdyz mi doslo, ze by mohla prijit kvuli nekomu, kdo u nas bydlel prave takhle, exekuce a videly by to deti. Pokud nejsi schopna se s mamou bavit ty, posli na ni chlapa, to zabralo u nas. Neresila jsem to ja se clenem sve rodiny, ale ma tchyne. Bolelo to, ja to orvala, ten kdo u nas bydlel me vychoval a ja ho zboznovala, ale co ho odstehovali, je lepe a mame i mnohem lepsi vztahy. Musis se vzpamatovat ty sama, do te doby ti muze rikat kdo chce co chce, ale dokud si to ty nesrovnas a neseberes se, muzes sedet u pc a litovat se, ale nicemu to nepomuze.
Preju ti, abys co nejdřív vzala rozum do hrsti a pochopila, ze takhle se zit neda. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
34389
20.3.18 11:04

No, asi je čas mamce prostě natvrdo říct že takhle teda ne, je fajn že pohlídá dítě ale kdyby s vámi nebydlela tak by jste si to museli taky nějak zařídit, stejně jako ostatní. Asi bych si s ní sedla a v klidu to s ní probrala, je čas aby se osamostatnila. Dala bych jí nějaký čas na to aby si sehnala své bydlení, takhle to nejde donekonečna. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.18 11:15
@martina.se píše:
tady už je to o vychcanosti.. a nejhorší je, že Ti ani o dluzích neříká, to je cesta do pekla.. něco podobného jsem zažila s ex, bič a pryč, má jediná rada. Jasné, pokud má nárazové platby, může být problém, ale jako partneři byste si měli pomáhat. Mi teď chlap platí podstatnou část nákladů - jsem na nemocenské a na platu je to hodně znát.

Dekuji za odpoved. Bic a pryc tezko. Mame společne deti. Snažím se najit cestu, aby mi v tom bylo dobre. Uz nevim co pro sebe vic udělat. Jako chlap je fajn, jen s jeho způsobem vydelavani nesouhlasím. Ja se musim pravidelně drit abych neco vydelala chodim do prace kazdy den. On je jak ital, vydelava jen kdyz se chce a zrovna to jde. Nekdy si vydela tolik ze z toho zije 5 mesicu, jindy 2-3 mesice zivori, aby pak mel zas vic. Proste neuchopitelne. Proto i rozdelene finance. Nechci do dotahovat.

• Citovat
  • Upravit
1326
20.3.18 11:18
  1. Tak já bych v životě (tedy doufám, do této situace jsem se nedostala, takže říkat mohu nyní co chci a realita by třeba byla jiná) nedovolila, abych mi moje máti hlídala dítě oplátkou za to, že ji budu živit. To je psychické vydírání. Babičky hlídají proto, že chtějí pomoci. Když to potřebuji nutně já a bábi nechce/nemůže, OK, najdu si paní na hlídání nebo budu prostě doma s dítětem. Je plno mamin, co nemají peníze a hlídání prostě musí chtě/nechtě vyřešit, protože jsou na tom hůře jak vy. Co kamrádky, známé?
  1. Bohužel děti mají též vyživovací povinnost vůči rodičům - nějak o tom hovoří zákon o rodině. Pozor na to, aby to na vás jednou nevytáhla. Ale i toto má svá pravidla.
  1. Raději bych v této situaci jí řekla, že se stěhujete do menšího bytu kvůli úspoře nákladů - současný stav vás finančně tlačí dolů a nechcete se dostat kvůli tomu, že vám nepřispívá, do dluhů. Toto bych volila v momentě, kdy nemáte to srdce ji vyhodit na ulici.

Jo, je to máma, ale vy máte dítě a přítele, vztah, o který můžete kvůli nynější situaci přijít. Co je pro vás priorita? Chce to opravdu razantní krok a ne chození kolem horké kaše jen proto, že to je máma. Držím pěstě zakladatelko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.3.18 11:19
@Anonymní píše:
Dekuji za odpoved. Bic a pryc tezko. Mame společne deti. Snažím se najit cestu, aby mi v tom bylo dobre. Uz nevim co pro sebe vic udělat. Jako chlap je fajn, jen s jeho způsobem vydelavani nesouhlasím. Ja se musim pravidelně drit abych neco vydelala chodim do prace kazdy den. On je jak ital, vydelava jen kdyz se chce a zrovna to jde. Nekdy si vydela tolik ze z toho zije 5 mesicu, jindy 2-3 mesice zivori, aby pak mel zas vic. Proste neuchopitelne. Proto i rozdelene finance. Nechci do dotahovat.

já s takovým taky měla děti.. a řekni mi, jestli se chceš celej život klepat, zda Ti vyjdou finance, zvládneš vše poplatit, a jestli budeš celý život čekat, kdy se zase kde objeví další exekuce.. tohle pro mne není chlap pro život :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10287
20.3.18 11:20

Zakladatelko,
asi sama cítíš, že je to komplikovaná situace, která nemá bezbolestné řešení.
Asi se nevyhneš tomu, abys s mamkou promluvila, v podstatě ji v klidu řekla přesně to, cos tu vypsala a zase si vklidu vyslechla názor od ní.
Jestli tomu dobře rozumím, tak mamka má jen tebe a ty jen mamku. Nepíšeš, jak je to s přítelovými rodiči.
Snaž se situaci zvládnout tak, ať je uspořádání přijatelné pro mámu i pro vás. Jinou mámu ti život nedá, jinou babičku mít vaše dítě nebude. Vždy na to mysli, ikdyž chápu tvou únavu a pocit jisté marnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová