Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Tekinque
Desit jsem te nechtela, ale u sebe uz opravdu nevim, co je to uplne cista plet. Ta PD je ted celkem v pohode, jen u toho nosu je ta kuze ruda, ale bez supinek.
Kortikoidy jsem na to nikdy nemela, moje kozni zastavala nazor, ze cim min, tim lip. Takze vyradit zubni pasty s fluorem, zadna kosmetika, omyvat nejlepe destilovanou nebo aspon prevarenou vodou. Tehdy jsem se fakt myla jen tou destilkou a mazala kremy z lekarny, pomohl ale az ten Entizol.
Casem jsem vypozorovala, ze mi to zhorsoval stres - zkouskove obdobi na vysce byl des. A vlastne od promoce se mi to uz nikdy nevyselo kolem cele pusy, zustava mi jen to zarudnuti kolem nosu.
A jeste jedna vec mi pomahala - dovolena u more, ta kombinace slunce a morske vody mi to dost zlepsovala a navic na opalenem obliceji ani nebyly videt ta zarudla mista kolem nosu.
Tu injekci nevim, nechybi ti tam pismenko o a nema to byt kalciovka? Tu jsem taky dvakrat na koznim dostala, ale primo do zily, kdyz jsem se osypala desnou koprivkou. Z ceho byla nevim, ale dostala jsem prave tu kalciovku a nejaka antihistaminika, na tu koprivku to zabralo.
@Tekinque
Dala jsem si praci a nasla fotku, jak to u me vypada ted - neni to zadna hruza, na prvni pohled si toho mozna ani nevsimnes, ale pri pozornejsim pohledu uvidis tu cervenejsi kuzi v nosolicni ryze u prave dirky a cerveny flek pod levou. Na fotce jsem nalicena, takze to pres pudr neni tolik videt, mezi lidi se s tim rozhodne da jit. Vidim to hlavne ja a vim, ze to jsou prvni mista, kde se mi v pripade zhorseni udelaji ty supinky a zarudne to jeste vic.
Monika215 : moc ti děkuji za foto, si kočka a nic není vidět uf.
já to mám ted už nechci to zakřiknout v ustupujicí fázi, celé to zesvětlalo, a už vidím i své pory.
hurá.
jakou jsem měla dnes radost. jinak stále pokračuji v omývání vodou jarisem. a dns jsem si vyzvedla mast 2derm reha. je to bez kortikojdu, se zinkem hojivá tak jsem zvědavá, ej to prý novinka a taky pěkně drahá, ale třeba zabere.
je to přesně i na PD. ještě se mi dělají svědivé pupínky. ale už v menším množství ale zasychají.
už mám i pastuz bez fluoru a je pěkně hnusná.
každopádně děkuji moc za rady, ty kalciovky mám na dva týdny začnu v pondělí, prý se po nich dělá špatně, tak jsem zvědavá snad to na mě nebude blbě pusobit
zase se ozvu jak jsem na tom ale bojuji za krásnou plět
![]()
@Tekinque Super, ze se ti to uz lepsi, Drzim palce, at to brzy zmizne uplne ![]()
Pobavily mě rady typu, jak jsem se PD zbavila za 3 dny. PD mám víc než 10 let a vyzkoušela jsem snad všechno. Přes různé masti, vodičky, čaje, potravinové doplňky. Stejně se mi PD vždy nakonec rozjede tak jak má na fotce monika215. Ale mám to i na očích, tvářích a občas se mi vyrážka dostane až na čelo. Takže vždycky přeléčuju antibiotiky, protože Jarish a vazelína si s tímhle neporadí.
Zhruba před dvěma lety jsem pochopila, že zkoušet všechno, co objevím na diskuzi jako zaručený prostředek, je cesta do pekel. Každá máme PD z jiných příčin, každému zabere něco jiného. Navíc je to po čase i dost finančně náročné. Takže jsem se rohodla, že už takhle nic zkoušet nebudu.
Můj problém ale nastával hlavně v době klidu. Protože jsem vždycky měla hodně suchou pleť, a v době rozjetí PD mi i praská do krve kůže, tak mazat prostě musím. Jenomže i lékárenská kosmetika mě po cca týdnu užívání začne svědit. Takže jsem mohla používat jenom vazelínu, což je docela problém, protože se mi pak samozřejmě leskne pleť. Nakonec jsem používala jenom olivový olej, ale i tak jsem cítila, že mé pleti to nestačí. Hlavně v zimě.
Před rokem se mi PD opět v zimě dost rozjela, takže už jsem na nic nečekala a objednala se na kožní, protože je tam čekačka i 2 měsíce. Mezitím jsem na netu objevila krém 2derm. A i když jsem si přísahala, že nic dalšího už neobjednám, tak jsem to stejně zase udělala.
A stal se zázrak. Natírala jsem ze začátku dle potřeby, klidně i 5× denně. Zarudnutí začlo postupně ustupovat, vyrážky mizely, jak kdybych už atb užívala. Na kožní jsem šla jenom ze strachu, že když tam nepůjdu, zase se to vrátí. Kožní mi řekla, že pokud jsem našla krém, co mi pomáhá, mám se ho držet zuby, nehty a nic jiného na pleť nedávat.
A to dodržuju. Už rok. Pleť mám docela v klidu, občas se objeví lehce podrážděné místo, ale nijak výrazně a brzo zmízí. Taky mám velkou výhodu, protože nemáme městský vodovod, ale vlastní studnu, takže se můžu normálně mýt. Vyrážky se celý rok neobjevily. Hodně jsem trpívala na suché až rozpraskané rty a to se mi taky krásně zlepšilo. Jenom koutky se mi dělají dost často a to si pak kupuju riboflavin, protože nic jiného mi stejně nepomáhá. Měla jsem strach ze zimy, co se bude dít, ale jsem spokojená. Jenom občas cítím, že bych na zimu potřebovala výživnější krém, takže zvažuju, že si koupím 2derm reha (je mastnější), o kterém přede mnou psala Tekiunque, a používala ho na noc. Docela by mě zajímalo, jestli ti pomohl? Já na něho nedám dopusit. Kupuju si i 2derm colour a používám místo make-upu.
Na rozdíl od předchozích příspěvků si nemyslím, že jsem našla lék na PD a že jsem vyléčená. Po těch letech už tomu nevěřím. Jenom jsem našla krém, co mi v současnosti pomáhá a můžu jenom doufat, že to vydrží co nejdéle. Jsem si vědomá, že každá z vás právě přemýšlí, jestli to zkusit nebo ne. Popravdě nevím, ale pokud to zkusíte, doporučuju napřed koupit jenom vzoreček, takhle kosmetika opravdu není levná. Ale pokud zrovna používáte něco, co vám vyhovuje, rozhodně to neměňte!!!
Píšu ale z jiného důvodu. V létě po spoutě let jedu na dovolenou k moři. Nehodlám se nijak moc opalovat, ale nemůžu nijak předejít tomu, aby na mě svítilo slunko a nejsem na to moc zvyklá, takže je mi jasné, že si na obličej budu muset mazat něco s ochranným faktorem. A toho se strašně bojím. Mám strach, že se mi díky tomu PD zase vrátí. Nemáte někdo zkušenost s opalovacím krémem, který neobsahuje parabeny, parfemaci a alkohol? Určitě se skočím zeptat do lékárny, ale informace předem nikdy neškodí.
@certik003 že bych ho také vyzkoušela
? Mám taky PD, ale jen trochu kolem pusy a nosu.
@certik003
A ten 2derm nepusobi i jako UV ochrana? Podle pribaloveho letaku mi prijde, ze mozna trochu jo. Na oblicej bych si na tvem miste nepatlala nic, co nemas osvedcene. Spis bych se snazila co nejvic kryt, na plazi si dat treba pres oblecej mokry rucnik apod.
Na telo mam jinak dobre zkusenosti s opalovacim kremem Eucerin pro deti.
UV ochrana tam je, ale netuším, jak moc. Normálně se neopaluju a u moře jsem snad 10 let nebyla. Na pláži se spálení obličeje nebojím, tam si to ohlídám, ale máme v plánu hodně chodit na procházky a na výlety. Nejspíš to budu řešit kšiltovkou. Dík za tip na Eucerin. Na tělo sice můžu dát cokoli, ale radši to už nedělám a hlídám složení.
Dobrý den,
protože jsem úplně zde nováček, chci se s Vámi podělit o to se mi stalo. V listopadu v roce 2014 jsem dostala alergickou reakci na ořechy a čokoládu, po té na mléčné výrobky.
byla jsem neštastná, vyrážka se mi začala dělat po celém těle na obličeji strašně to svědilo a já měla čím dál větší chut se škrábat. Šla jsem tedy na kožní kde mi předepsaly kortikoidy… v životě je NIKOMU NEDOPORUČUJI NIKDY!!! dnes 10. 3. 2015 jsem v akutním stavu s Periorální dermatitidou. Dostala jsem antibiotika mám je první týden a výsledky žádné, spíše horší. Dnes ráno po probuzení jsem zjistila žemám napuchlá oční víčka brečela jsem a upalovala na kožní tam mi stanovil jiný kožní lékař Periorální dermatitidu a hned mi dal recept na prášky a dvě masti, prášky JOVESTO a mastičky jednu na noc která zapáchá a jednu na den. Nechodím ven, ani do školy, jsem hrozně neštastná. POkud máte někdo nějakou radu budu ráda. Zítra mě čeká ještě vyšetření u soukromé doktorky v Mariánských lázní tak jsem zvědavá co mi řeknou zde. (V žádném případě nepoužívejte KORTIKOIDY!!! ) je to to nejhoršíí!!!
co může být. Nikdy v životě jsem netrpěla na žádné alergie, ani exzémy, ani nikdo z mojí rodiny nidky nic neměl. Až ted se mi to vše rozjelo. Po všerejší kontrole u soukromého doktora mi bylo řečeno že okamžitě mám vysadit antikoncepci. Dále jsem alergické na vepřové maso, mlko, lepek a vše co obsahuje cukr musím vyřadit. dále mi bylo řečeno že z 43 % mám oslabenou imunitu. To znamená že u mě to celé žačalo nervovým zhroucením nějakým stresem…což je pravda protože psychicky jsem na tom byla špatně loni. Takže ted mám prášky a mastičky + járišovu vodu + antibiotika tak uvidíme jestli to zabere. Každý týden 1× ted jezdím k paní doktorce i na infuze. Kontrola je předepsaná v květnu. ![]()
@Kethrin ahojky. ketrin.
mám pro tebe dobrou zprávu není to navždy.
já to měla bych řekla možná ještě trochu víc než ty. ale jen na místech kde jsem užila kortikojdní mast. byla jsem u dvou dr, a psali léky a mastě. a i kortikojdy, všechno špatně, na netu jsem brouzdala asi týden v kuse. a rozhodla se pro nulovou terapii. a teda brala atb s tetracyklinem. nemazala žádnou mastí ale vysušovala jarišivým roztokem na recept zadarmo v lékárně bez receptu se prý něco platí. asi stovka. no každopádně. jsem si dělěla obklady, nemyju se vodou, zuby je bez fluorovou pastou, ale je teda pěkně hnusná ale zase bělí zuby.
PD se mi rozjela asi běhm 14 dní ale staršně nikam jsem nevhodila jako ty. ale všechno po 5tidnecha zmizelo a až po zahojení pupínku jsem začla mazat periderm reha special. nějaká novinka na obnovu pleti, i po PD kterou mělo za následek steriodní mastě tedy kortikojdy. a s uspěchem jsem jako dřív. ale hlídám se, když si dám make up, tak jen na dobu nutnou. když jdu do práce, ven atd, hned jak přijdu odlíčim jarišiho vodou.
na oči pouzžívám normální od dermacolu olejovou bázi, nevadí mi a dělá husté řasy.
make up od biodermy. zatím jsem ty běžné nepoužila mám strach.
a nejím citrusy, ostré a sladké.
a dokonce jsem kilo zhubla.
výhoda, nechci to zakřiknout, ale jse ráda, že sem se toho zbavila, ale jak mě něo začne svědět a i když není nic vidět okamžite tamponek s jarišem a dám na místo.
hlídat se a pečovat o plet a ono to zmizí.
tak at se zadaří za mě určitě nulová terapie, nej.:)
![]()
Posílám fotečky jak to vypadalo a jak to vypadá ted.
holky, držme se.
a pro hezkou pleť čauky. ![]()
@Tekinque myslíš, že na tom má velkou zásluhu i ten 2derm, že se ti ta pleť tak krásně zklidnila?
@ivka82 ahojky, než jsem ho začla používat měla jsem ružové šupinky. a ted mažu jhen malinko, třeba jednou denně, nechci to moc plácat. a super.
a nikdy ne na noc, páč nevíš co to s tím udělá.
spíš mažu po odlíčení a ano myslím, že to pomohlo. a dokonce malému skvěle zabírá na opruzeniny.
doporučuji cena byla myslím 310. je to 2dermReha special. je víc druhů prý. ![]()
@Aliena1 super že nám sem píšeš.
každá rada dobrá.
ten ozonid je hodně zminovaný. a za jak dlouho ti zabral. a máš něco stále. nebo se ti dělají nové pupínky? a jak často. já se bopjím každého pupínku a svědění. ale musím zaklepat zatím dobré.
za kolik je a od kud jsi ho objednávala ana co přesně slouží, já ted přemýšlím, čím plet čistit, aniž bych měla někdy problém s akné, jak plet nečistím na lícních kostí, mám pupínky a ne ne se jich zbavit, nejsou to ty zarudlé pupínky, ale prostě pod kuží je vidět hrbolek. tak přemýšlím čím čistit a mazat. po výplatě se chystám zainvestovat do nějaké kosmetiky. hodně se prý doporučuje Avenue. tak nevím jestli ta řada je správná, cenově to ujde. y své staré jsem dnes použila odliččovací vodu jen na místa pupínku a v žádném případě na místo kde byla PD.
Hezký den,
máte někdo zkušenosti s SynCare Perioderm krémem na PD? ![]()