Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nečetla jsem celou diskuzi, jen mám tip- PD se mi udělala před několika lety, začalo to malým flíčkem pod nosem, a nakonec se mi to rozlezlo kolem koutků u pusy a na bradu, byla to katastrofa, styděla jsem se chodit ven (zrovna období puberty, kdy jsem musela vypadat pořád dokonale
) Ač jsem zastánkyně nejdřív přírodní cesty, tohle se mi vyléčit nedařilo a na kožní mi předepsala krém Elocom (je ale s kortikoidy). Světe div se, už po 1 namazání rozdíl obrovský a po 3 aplikacích (mazala jsem jen na noc) jsem byla komplet vyléčená. Pak se mi ještě jednou PD vrátila asi před dvěma lety ale jen malým flíčkem, hned jsem to namazala, přes noc to bylo pryč a dodnes už nic. Kortikoidy jsou šílená věc, ale myslím si, že ty 3 dny mazání tělu zas tak hrozně uškodit nemohly, co mají říkat lidé co kortikoidy berou dlouhá léta ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chtěla jsem se optat těch co Periorální dermatitidu prodělali jestli vypadá prosím takhle? Mám to i mezi ústy a nosem a v obočí. Původně to byli pupínky které sem rozdramcala. Vím že bych v ideálním světě bych měla jít na kožní, ale mají všude čekací dobu 1-2 měs. což opravdu nevydržím. Moc děkuji za odpověď a prosím ponechání anonymu kvůli fotce…
U mě to teda vypadalo jinak. Tohle mi spíš připomíná opar, ale podle umístění by to na PD sedělo. ![]()
Ahojte, prečítala som si z nudy pár príspevkov z tejto diskusie a vidím, že mnohý z vás si nevedia velmi rady s PD. Mne to zacalo pred niekolkymi rokmi a tiez sme s mamou nevedeli ze co mame robit lebo furt sa to vracalo a nic na to nezaberalo a bla bla bla podobny pribeh ake tu uz odzneli. Chcem sa s vami podelit o moj recept na odstranenie PD ked sa znova objavi. Nikdy sa toho nezbavite hned ono to ma proste svoj proces ked to vypukne naplno, jednoducho sa vyhybajte halogenov - fluor z pasty, chlor vo vode z kohutika, citrus. stavam, orechom, neškrabte si to, a taktiez vsetkym penidlám, aj micelarnej vody proste vsetkym. Kupte si v lekárni Excipial Hydrolotio, je bez receptu a ako hlavnu zlozku obsahuje mocovinu a natierajte pokial je to mozne co najcastejsie, hned jak vam to na tvari vyschne. Ano je to mocovina ale nesmrdi to, vonia to prijemne, ako bezny krem na tvar. Dokonca som videla niekde prispevok ze niekto pouziva vlastny moc… No nechutne… Radsej zvolte toto, iste nechcete niekam chodit s mocom na tvari. Tak to je vsetko, dufam ze vam tato rada pomoze a coskoro sa uzdravite
malo by to trvat tak zhruba 2-3 tyzdne a plet budeye mat znova krasnu
![]()
Ahoj vsem, trapila jsem se pul roku s PD. Vypadala jsem jak paviani zadek a vyzkousela uplne vse. Nasledne i nulovou terapii (musi se vysadit vsechny prasky)
i kdyz mi gynekolog tvrdil, ze neni mozme, aby PD zpusobila antikoncepce, po vysazeni Logestu a antibioticich PD mizela az zmizela uplne.Pred porodem jsem ji uzivala bez problu a po porodu jsem zazila peklo s PD. Docetla jsem se jen o jedinem pripadu vzniku PD po antikoncepci a tak jsem vysadila i ji. Vsichni vcetne kozarky tvrdili, ze to antikoncepce nedela. Vysledek? Dela!!!A pozor na kortikoidy, ty PD na chvili zklidni a o to vic se ppak rozjedou. Nemohla jsem uz ani mezi lidi.Tak to zkuste taky a pokud berete antikoncepci a nic jineho nezabira, vysadte ji!
Ahoj! Do diskuzí se na internetu téměř nikdy nezapojuji, ale jelikož jsem před několika měsíci byla jejich častým čtenářem a některé příspěvky mi pomohly, tak sem také napíšu nějakou zpětnou vazbu. ![]()
Je mi 20 let a s pletí jsem nikdy neměla naštěstí žádné problémy, proto mě hodně zaskočila PD - 22. prosince 2019 - před Vánoci a před zkouškovým, kdy se to nejméně hodí. Takže kožní musela počkat.
Už když se objevilo nejprve pár pupínků jsem měla tušení, že nějaké akné nebo obyčejná vyrážka to není a téměř sama jsem si diagnostikovala problém.
První, co jsem udělala bylo vyřazení kosmetiky a přechod na Jarischův roztok, to možná zpomalilo průběh, ale nezastavilo vývoj.
Potom jsem zkusila Perioderm od SynCare (vše díky radám na internetu) - po 5ti dnech totální zázrak, pupínky a začervenaní na ústupu a já poprvé poznala zrádnost PD nikdy se neradujte předčasně. O 2 dny později přišla šílená reakce - PD byla tak 5× horší a navíc se rozšířila kromě nosu a brady i pod oči. (A to byl pro mě problém, díky kruhům pod očima, které si maskuju).
Potom jsem koupila Vitella Ictamo, z předchozí zkušenosti jsem už byla skeptická, a neradovala se ani když jsem po 3-5 dnech viděla zlepšení, s V. Ictamo to bylo jako na houpačce. Vždycky zlepšení a pak návrat PD, zlepšení a zase návrat.
Mezitím jsem navštívila kožní lékařku, která mi řekla, že Vitella Ictamo běžně předepisuje a že je to úžasné ten krém, že mám vydržet a mazat ho mám 2 měsíce. Já jsem samozřejmě chtěla nějakou kouzelnou mast, po které to bude za pár dní pryč.
Slíbila mi, že nasadíme antibiotika, pokud to nezabere.
Každopádně mazala jsem ze strachu opravdu poctivě 3× denně - nehledě na to, jak moc mastná a bílá jsem po masti byla, pořád lepší bylo pro mě chodit ven s vrstvou bílé masti, než s PD, která v té době byla na celém mém obličeji kromě čela a trochou míst na líčkách, které taky vynechala.
Zhruba po měsíci mazání se stav, tak nějak stabilizoval, kolem nosu a na bradě (kde to bylo nejhorší) už nebyly úplně červené pupínkove plantáže, ale spíše malé hloučky pupínků, tak samo to bylo pod očima. Žádná sláva (oproti mému běžnému stavu pleti před PD) ale nic tak šíleného jako cca na začátku roku (zhruba 2 týdny po prvních příznacích PD). Pomalu jsem se začala smiřovat s tím, že má pleť už nikdy nebude jako dříve, ale dalo se s tím už nějak žít, protože Vitella Ictamo PD drželo tak nějak na uzdě.
Po 7 týdnech mazání (kdy jsem si ani nechtěla připouštět, že bych VI měla za týden vysadit) jsem si všimla, že se PD ztratila, že vlastně až na nějaké pozůstatky - mírného začervenání pod nosními dírkami - je PD pryč bez ohledu na to, že sem tam si mast zapomenu namazat 3× denně.
Takže shrnutí - Vitella Ictamo, Jarischův roztok, bylinkový čaj na pročištění jater a hlavně trpělivost = PD po 12ti týdnech porazily! ![]()
Dnes stále používám Jarish - už jsem si na něj tak nějak zvykla, méně se maluji (přece jen ty, které zažily PD na plné pecky, ví, že najednou nám to sluší i nenamalovaným, hlavně že je PD pryč!) a po taškách s sebou nosím Vitellu, kdyby náhodou, ono je důležité, to zastavit hned v začátku než se to rozleze všude.
Takže dá se to porazit! I když se to zdá, že už to nikdy nebude jako dříve. ![]()
@Bomboonek píše:
Ahojky s PD nyní bojuji, již podruhé. Je to pěkně nepříjemné, poprvé mi byl předepsán pouze čirý gel, který během měsíce vše vyřešil, nyni nezabíral. Pan doktor mě tedy předepsal antibiotika na 20 dní v tabletkách. Což jsem odmítla jíst, kupuji si Chlorelu a mladý ječmen od Energy a nebudu si tímto zašpiňovat organismus. Proto jsem vyhledala na netu paní doktorku Křížkovou z Plzně. Paní doktorka mi konečně vysvětlila z čeho vyrážku mám, jak léčit, jak se má pusa bude hojit. Dokonce se smála, že takový případ ještě neviděla měla jsme to pod očima kolem pusi a v okolí nosu. Vyfotila mě a předepsala antibiotika v masti na noc, a pleťové mléko na ráno, přes den mi doporučila PD zakrýt Aknekolorem. Antibiotika v tabletkách řekla, že by jsme nasadili v nejhorším případě(v nižší dávce). Měsíc utekl a já mám na obličeji pouze tmavší flíčky(pigmentové skvrny) tam, kde byla vyrážka. Na to si teď mažu ráno rozax, přes den mám na obličeji Aknekolor a na noc si dávám ještě antibiotika v mastičce. Pokud máte problémy s PD mohu vám jedině doporučit paní doktorku Křížkovou:-)
Dobrý den, prosím zmizely Vám časem i tmavší pigmentové flíčky z míst, kde vyrážka původně byla? Moc díky!
Ahoj, vespolek. K periorální dermatitidě bych ráda odkázala na jeden osobní blog na dané téma. Sama se dlouho peru s jiným problémem, ale zkušenosti jiných s podobnými potížemi mě velmi zajímají.
A tak snad tento popis boje s PD, který jsem sama z povzdálí a účastí mohla sledovat, někdo uvítá. A nebojte
, nejde ani náznakem o komerční propagaci čehokoli. Je to jen příběh - snad s dobrým koncem. https://www.hellobebe.cz/blogsection/
Zdravím všechny. Chtěla bych se zeptat zda má někdo zkušenosti s PD na obličeji a atopický exem na rukou. PD mě trápí už třičtvrtě roku. Je to asi měsíc co jsem pochopila, že protopicem cesta nevede. Tudíž jsem začala používá jarisch roztok 2 krát denně na omytí obličeje. Nechám volně uschnout a poté aplikuji pastu vitella ictamo. Musím říct, že už po pár dnech nějaké zlepšení je. A mám nyní klidnější obličej. Takže dále postupují takto…Ale jsem Atopik. Řeším už rok ošklivý ekzem na rukou. Mám klidové a akutní období..jako všichni. Nyní mám ekzem ošklivý a tudíž po x dnech trápení jsem se rozhodla na ruce aplikovat kortikoidy belogent. Má otázka je zda to má vliv na PD v obličeji. Nerada bych, aby se mi to díky tomu zhoršilo zase. Přijde mi totiž, že na PD jsem začala trpět po éře léčbě exemu na rukou kortikoidy. Tak nevím zda se jedná o náhodu nebo to skutečně má vliv. Na obličej nemažu nic takového. Na ten jsem Mazala kdysi protopic a ten už nemažu také tak měsíc.
Děkuji za vaše zkušenosti či rady.
Dobrý den,
Před třemi mesici se mi u leveho koutku drobná vyrážka. Moje obvodni lekarka to mylne vyhodnotila jako ekzem a predepsala mi 3 kortikoidni masti. Ty vzdy projevy na chvili zmirnili ale vzdy se to vratilo. Bohuzel sem mazala dal. v minulych dnech se mi vyrazka rozsirila k nosu tak jsem navsivila dermatologa ktery diagnostikoval perioralni dermatitidu. Dostala jsem mast a spoustu instrukci co delat a nedelat ( napr vynechat makeup a veskerou kosmetiku a fluoridovou pastu, pouzivat maximalne micelarni vodu z lekarny a obklady, upravu stravy atd).
Má otazka spociva v tom vysazeni kortikoidu : obávám že tak náhlé vysazeni silnych kortikoidnich masti mi udělá na obliceji paseku. Máte nekdo nejqkou radu? ![]()
Vysad' to. Bojovala jsem s PD docela dlouho a vždy pomáhalo fakt ničím nepromazavat, naopak sušit. Na noc jsem mazala Imazolem - vysušuje a pres den nic ( jen ze začátku nějaký lehký krém od kožní proti začervenání), pak opravdu nic.
Ahoj chtěla bych se zeptat, jak se u vás projevovala PD?
Mam podobnou vyrážku jako tady na fotkách a hrozně to svědí, štípe a pálí.. může to být ono?🥺
Svědí, štípe, rudne. Dělá to často přemnožený helikobacter. Přeléčit celkově jeho. Jinak se to stále vrací, nebo nevyléčí. Takový vnitřní problém s projevy na kůži. Nedávat na to kortikoidy. Ostatní masti jsou na dlouho, někdy pomohou. Spíš je to takový pokus / omyl za spoustu peněz, času a mazání.