Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@krtek93 Tak ty gumovací nesmysly jsou strašné a jsou naprosto nevhodné pro prvňáka! A u toho Tornada když to vyzkoušíte, tak zjistíte, že to COOL má i tmavší stopu, je tam lepší ingoust. A dokonce i déle píše=)
Ono s tím propíjením to není tak strašné, bude se propíjet třeba tečka, když se zastaví. Ale není to nic tragického, zkuste se kdyžtak zeptat na tu náplň s tenčím hrotem a tam to nebude tak razantní=)
A s tím číslováním tužek máš tak trochu pravdu. Ale vím, že u Stabilo to třeba ani není napsáno a automaticky je tam ta tuha, která je pro školáky vhodná. Stejně tak i ostatní větší firmy. Víc bych se bála u NO NAME značek za pár kačet=)
@žampion JJ, hlavně i pastelky maj dobrý. Např. žlutá barva v některých sadách pastelek není pomalu vidět, ale tady je hezky sytá. Ale hold se to musí zaplatit…
@Regina Hero Tak sešity bohužel zatím neovlivním, zatím mají od školy koupené písanky (z recy papíru myslím nejsou).
@Regina Hero Jojo, Stabilo má ingoustovou náplň, ale věř, že i ta se někdy propije, když se některé dítě umí kvalitně zaseknout v myšlenkách;-) Ale já osobně s ním mám ty nejlepší zkušenosti.
@krtek93 píše:
@Regina Hero Já viděla právě něco jako je tady u toho Stabila nahoře - 2H, 4H, 2B… https://www.sevt.cz/hledani/?…
Já tužky kupuji v Palladiu v Praze, kde je mají přímo se stojanem, na které je napsáno číslování a přepis, jak je to u normálního číslování. Bohužel se tam teď nebudu vyskytovat, pvyfotila bych ti to.
Příspěvek upraven 19.01.18 v 11:51
@Amys Díky, já se na to v papírnictví případně přeptám. Jen ty první jsem brala přes net (spolu s taškou, penálem a spol) a byla jsem z toho jak v Jiříkově vidění (opět) ![]()
@krtek93 Tady je to rozepsané… to číslování je pořád stejné, akorát nejčastěji se používají tužky 1, 2 nebo 3 - hlavně ve škole… ty další, tvrdší, jsou na rýsování a měkké zase na kreslení, dřív je měli spíš ve výtvarných potřebách…
https://activacek.cz/tvrdost-tuzky/
Dcera používá gumovacího pilota (ale gumovat s ním nesmí) - hezky se jí drží a pěkně klouže po papíře. No a na střídačku klasické bombičkové a tornádo, se vším píše dobře. Co se mi naopak neosvědčilo ani u jednoho dítěte, tak je stabilo - bylo na ně moc široké a špatně se jim drželo.
@Regina Hero píše:
to stabilo má inkoustovou náplň, nepropíjí…
A ještě malá technická poznámka… pokud dítě hodně tlačí, doporučila bych nekupovat ty recyklované eko sešity, ale kupovat s kvalitním bílým hladkým papírem… nedrhne to tak moc, lépe se píše… jsou sice dražší, ale stojí to za to…
No to je právě ono, my zatím kvalitu papíru ovlivnit nemůžem, mají danné písanky školou. Taky jsem nepochopila, co se učitelce nelíbí na Stabilu…koupila jsem ho z náhradním plněním za 360kč a teď s ním můžu psát já
Takže tak. Ale jsem zjistila, že jak dcera získává jistotu v psaní, tak tolik netlačí. Takže jí ho pěkně až si budu jistá, že to nepropije na druhou stranu, frknu zpět ![]()
@alisekR jasně, písanky mají dané školou, tam je to jasné… ale naše malá má už dva sešity klasické linkované, do kterých píšou…
Tak máme pro začátek Tornádo Cool, růžovočerný, takže spokojenost
Docela mile mě překvapilo, že to není vůbec drahý, já fakt čekala nějakou pálku. Tak uvidíme, jestli bude vyhovovat. A zjistila jsem, že v září v tom starovacím balíčku bylo taky Tornádo, ale mně opravdu připadalo jak nějaká fixka, celý svítivě zelený, prostě mi vůbec nedošlo, že vlastně dostali „pero“ ![]()
V prvni tride trojhranne Tornado, ve druhe uz jedine Pilota. ![]()
U nás taky doporučují prvňákům Tornádo a mým dětem teda vyhovovalo, syn ho používá i teď ve druhé a dcera s nimi psala až do 4. třídy, že se jí jiný nelíbily. Až pak je vyměnila za ty gumovací Pilot a Perro.
@Regina Hero píše:
@alisekR jasně, písanky mají dané školou, tam je to jasné… ale naše malá má už dva sešity klasické linkované, do kterých píšou…
Tak to mi zatím nemáme sešit žádný, učitelka jim řekla, že si mají přinést sešit linkování 511 a už ho mají tři týdny, zatím do něj nepíšou. Písanky měli nejdřív velkou - pracovní sešit…ten byl ze silného pěkného papíru. Ale teď ty písanky jsou ![]()