Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj! Syn nastupuje do první třídy, takže už pomalu začínám dávat dohromady podle seznamu výbavu. Jedním z položek je pero a v závorce nejlépe tornádo. Což znamená, že to tornado být může a nemusí. Chtěla bych od vás tedy poradit, s čím máte zkušenosti. Syn má stále problém s úchopem a taky strašně tlačí. Předpokládám, že tornádo je prostě plnicí pero na bombičky?
Perem bych se ted vubec nezabyvala, v prvnich mesicich jim na psani postaci dobre orezana tuzka. Perem pisou az po urcite dobe, u nas tusim nekdy az v prosinci a sama ucitelka si rekla, jaka pera preferuje. Takze my poridili celkem drahe Stabilo za dve stovky a nakonec pise necim uplne jinym (tusim, ze Frixionem).
@Amys dcera jde taky v září do školy a nám na schůzkách říkali, že stejně nějdřív budou psát tužkou a pak se teprv ukáže jaké pero.. a je že jich je xy a každé trochu jiné, sedne ne každé.. takže to bude asi pokus omyl…
Tornado je kulickove, jednorazove, neplnici, ale zmizikovatelne. Doporucuju Stabilo, je drazsi ale ergonomicky tvarovane. Taky kulickove a zmizikovatelne.
My měli tornádo jednorázové, stojí kolem 20 kč. Na správný uchop je dobré Stabilo, ale to je dražší (200). Dcera má oblíbené frixion, gumovací pero. U zmizíku jsme měli problém, že se přes něj musí propiskou. Ale v první třídě se stejně zezačátku dlouho píše jen tužkou, tak vám to třeba učitelka ještě upřesní ![]()
Dcera měla v první třídě Stabilo, během roku přešla na gumovací pero (frixion), psalo se jí lépe a už u něj zůstala (jde teď do třetí). Pro prvňačku zatím tužku, později uvidíme.
@j.a.n.i1 a díky tomu mi to nemůže přijít tlustý a nepohodlný? nějak nechápu.. když teda držím pero už dobře, tak by mi to asi mělo sednout, ne?
Tak já asi koukám špatně, pero tornádo je podle mě tohle
To druhé je spíš nějaká fixa, ne?
Ale víc se mi líbí tato dvě:
Já bych to neřešila, ale vidím to napsané v seznamu. Takže myslíte, že se na to zatím mám vykašlat? Já si zas říkám, že by to bylo v jednom poštovném ![]()
Gumovaci nedoporucuju, my je meli zakazane, protoze nam teplem mizel jimi napsany text. Kolegyne dala na akumulacky proverky a text zmizel, deti to psaly jesre jednou.
@Krrysa detem se obecne lepe drzi silnejsi tuzky.
Jinak u nas se doporucuje do prvni tridy obycejne bombickove pero, protoze na nej nesmi tlacit, takze pak maji lehci ruku. Na fakulte peli chvalu na Stabilo a Tornado.
@Krrysa Může, já neříkám, že není, beru ho tak, že je tvarované na naučení úchopu u dětí, nikoliv na pohodlí pro dospělého.
@Billi Mně se docela líbí to pero od Pelikána. Jinak ten Schark od Centropenu má tojboký úchop. Jestli jsem to správně pochopila, jsi „od fochu“. Co si o tom tedy myslíš?