Personalistka odmítá vydat zápočtový list
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Personalistka odmítá vydat zápočtový list
Zdravím, obracím se na vás pro radu.
Měním zaměstnavatele a nový zaměstnavatel chce po mně doložit zápočtové listy z předešlých zaměstnání a to i těch, které byly po dobu studia. Po dobu studia jsem měl dva zaměstnavatele, u kterých jsem pracoval u obou na dohodu o provedení práce. Když jsem minulý týden psal prvnímu zaměstnavateli, u kterého jsem pracoval od začátku do konce roku 2022, tak mi bez problému poslal zápočtový list. Druhý zaměstnavatel, respektive personalistka, u kterého mimochodem momentálně dělám na hlavní pracovní poměr, tak mi odmítá zápočtový list z období brigády (2022-2023) vydat. Když jsem s touto žádostí za ní přišel, tak hned říkala, že to bude problém, protože zápočtové listy u DPP nevydávají. Když jsem se ptal, proč by to měl být problém, když jiný zaměstnavatel s tím problém neměl, tak mi na to řekla, že ji to nedokáže systém v PC vygenerovat. S argumentem, že ze zákona je povinná mi zápočtový list vydat (jak jsem se dočetl na internetu), jsem neuspěl, protože odpověděla, že ta povinnost už není. Jak to tedy je? Proč by mohla mít problém s tím mi zápočtový list vydat, ještě když jsem k tomu v práci nebo s ní neměl nikdy žádné problémy? Vždyť se nejedná o nějaké dodatečné náklady pro zaměstnavatele nebo něco podobného, tak nerozumím tomu, proč se cuká, ještě když zaměstnavatelem je nemocnice a ne nějaká pochybná firma. Mně ve výsledku nezáleží ani na tom, aby to byl nějaký oficiálně vygenerovaný list z PC, mně bohatě bude stačit, když mi to napíše i rukou na papír a k tomu mi dá razítko, že jsem tam pracoval, ať nepřicházím o léta praxe. Popřípadě, mohlo by stačit novému zaměstnavateli dodat pouze pracovní smlouvu z tohoto předešlého zaměstnání, kdyby mi personalistka opravdu zápočtový list nevydala?
Ještě se zeptám ohledně zápočtového listu na druhou věc, momentálně u toho druhého zaměstnavatele pracuji na hlavní pracovní poměr, kdy u něj končím 31. 8. 2024 a když jsem po stejné personalistce požadoval zápočtový list za tuto práci, tak mi opět zápočtový list odmítla vydat, že mi ho vydá nejdříve až 30. 8., protože dříve zkrátka ne. Zároveň ho po mně ale nový zaměstnavatel požaduje, aby mi mohl do poloviny srpna nachystat smlouvu a do ní vyměřit platové podmínky. Jak je to zase v tomto případě? A je standardem, že zápočtový list se nevydává dříve jak den před ukončením pracovní smlouvy?
Předem všem za rady a odpovědi! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@5tudent píše: Více
Zápočtový list se vydává po ukončení práce, proto ho asi dřív nedají, ne? A u DPP jsi měl odvody?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proč chce zaměstnavatel zápočtový listy i z jiných zaměstnání?? Dává se jen ten z posledního.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak zápočtový list máš u ukončení zaměstnání, tam mi to nepřijde zvláštní, že ti ho nechce dát dopředu. Já ho taky dostala poslední den v práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zapoctovy list se dava jen z posledniho zamestnani (zamestnavatel ho vydava po skonceni pracovniho pomeru), delku praxe dolozis pracovnimi smlouvami, vypovedmi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Karkarka - protože pracuji ve zdravotnictví, kde jsou tabulkové platy a dle let praxe máš určitou kategorii platu. Tak se zápočtovými listy dokládají odpracované roky, kdyby člověk dodal zápočtový list z posledního zaměstnání, tak se obere o léta u jiného zaměstnavatele předešlého.
Izabe - proto se ptám, zda to je standardem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@5tudent u nás ve státní správě stačí vyplnit náš formulář, kde uvedeš, kde jsi v jakém období pracoval. Nechceme ani smlouvy, ani zápočtové listy. Pokud zápočtový list nemáš, měla by pro výpočet praxe stačit ta smlouva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem pracovala ve státním a tohle nechtěli. Stačil polední zapoctak a životopis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to (odpracované roky) se dá zjistit i přes pracovní smlouvy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pracuji ve statnim temer 30 let, vzdy jsem si vystacila se zapoctovym listem z posledniho zamestnani a pracovnimi smlouvami. Praxi mam spocitanou na den presne. Platovy vymer jsem vzdy obdrzela behem 1. mesice zamestnani s tim, ze na nem byl plat dle praxe (ten jsem vzdy vedela predem), pokud mi nalezel nejaky priplatek, tez byl uveden. Osobko az s novym vymerem po zkusebce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud tvoje dohoda o provedení práce nebyla pojištěná (nebyly placeny odvody), skutečně již není povinnost ti tento zápčtový list dát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když se podíváš do zákoníku práce, tak odpovědi na obě své otázky najdeš v § 313, pokud tedy umíš číst a chápat psaný text:
§ 313
(1) Při skončení pracovního poměru nebo právního vztahu založeného dohodou o pracovní činnosti nebo dohodou o provedení práce, pokud dohoda o provedení práce založila účast na nemocenském pojištění podle jiného právního předpisu** anebo pokud byl z odměny z této dohody prováděn výkon rozhodnutí nebo exekuce srážkami ze mzdy**, je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm
- údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich trvání,
- druh konaných prací,
- dosaženou kvalifikaci,
- odpracovanou dobu a další skutečnosti rozhodné pro dosažení nejvýše přípustné expoziční doby,
- zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, který orgán srážky nařídil, v čí prospěch, jak vysoká je pohledávka, pro kterou mají být srážky dále prováděny, jaká je výše dosud provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky,
- údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II. pracovní kategorii za dobu před 1. lednem 1993 pro účely důchodového pojištění.
Takže u DPP můžeš dostat potvrzení o zaměstnání v případě, že z ní bylo odváděno nemocenské pojištění anebo z něj byly strhávány srážky exekutorem. Jinak zákon zaměstnavateli neukládá takové potvrzení vydat.
Pokud se týče pracovního poměru, tak zákon zaměstnavateli ukládá potvrzení vydat při skončení pracovního poměru. Protože ale tvůj pracovní poměr zatím trvá, bylo by vydání potvrzení předčasné. Je povinen ti je vydat nejpozději v den skončení pracovního poměru.
Logicky ti začátkem srpna nemůže vydat potvrzení, kde je uveden budoucí den skončení pracovního poměru, který - možná - skončí posledního srpna. A to proto, že do konce srpna se může leccos změnit (například se můžeš rozmyslet a dohodnout se zaměstnavatelem na odvolání výpovědi, to teď personalistka nemůže předjímat, že ne).
Praxi přece můžeš doložit také smlouvami. To novému zaměstnavateli nestačí? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To slyším poprvé v životě a že ve zdravotnictví se pohybuju už několik let ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@izabe píše: VíceÚplně ne, měla jsem třeba smlouvu na 3 roky a jak z toho poznají, že jsem po půl roce odešla?
Takže proto po mě ve státním vždycky chtěli všechny zápočťáky a DPČ vůbec nezohledňovali (tam jsem zápočťáky vždycky musela celkem fest vyběhávat až zpětně, sami od sebe nic nedávali, a přitom to byla advokátní kancelář
).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bloklimiucet píše: Více
Tak pokud skončila dříve než je uvedena doba ve lhůtě tak k té smlouvě bude mít ukončení pracovního poměru ke dni xx.xx.xxxx.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit