Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj lidi,
máte někdo zkušenosti s těmito třemi plemeny? budu se poohlížet, zatím studuju, ale osobní zkušenosti jsou nej
má to být pes nebo fenka pro mě, zbytek rodiny ji neuvidí tak často, parťák do přírody, na lehčí sporty, výlety, oddaný svojí paní( mě
), zdravý, tak nějak od povahy učenlivý, soustředěný, oddaný, mazlivý a mírumilovný i k ostatním, zvířatům, dětem samo. Do byu, ale s častým pobytem venku, aktivní, ale ne hyperaktivní.
Všechny tři plemena se mi moc líbí, čuvač je takový můj dávný sen, švýcarák srdcovka a retriever je prostě fajn. ve hře je ještě špringeršpaněl a ne moc známé plemeno Landseer. Mám zkušenosti s hasky, křížencem kokra a kavalíra, boloňáčkem.
Kdo máte doma, budu ráda za tipy a rady ![]()
Čuvač je pastevec, takže úplně jiná povaha než ostatní zmíněná plemena. Bude určitě hůře cvičitelný, může být ostřejší na cizí. Toho bych vyřadila. Landseer je zase moloss, s tím se na nějaký extra sport nebo delší výlety taky počítat nedá.
Zbytek mi přijde fajn. U retrívra bude strašně záležet, z jakého chovu vezmeš - může to být akční střela z pracovní linie a nebo takový ten klasický pohodář, co rozesmátý poklidně kluše vedle rodinky
Švýcarské ovčáky znám taky spíš takové, co se nepředřou, ale jsou to taky všestranní pohodáři s mírnou povahou. Osobně se mi nejvíc líbí špringlšpaněl, má větší drive, je fakt supersnadno cvičitelný a extrémně nekonfliktní
ale zas je to oproti těm ostatním menší pes.
Čuvač a mírumilovný k ostatním, jo…
Zůstaň u retrívra, čuvač i švýcarák potřebují víc než byt a mírumilovný fakt nejsou…
Jsou to naprosto rozdílná plemena.
Čuvač je pastevec, jednak bude ostrý, jednak do bytu fakt ne. Jeho nápní práce je hlídání pozemku/stáda/rodiny, a to mu v bytě nikdy nenahradíš.
Švýcarák i retrívr jsou oba kontaktní psi, asi bych řekla povahou docela podobní, akorát švýcarák může i trochu hlídat, takže pravděpodobnost zcela bezkonfliktních výletů je větší u retrívra. Retrívr bude teda oddaný nejen tobě, ale všem.
U toho retrívra bych se bála trochu zdraví, příliš mnoho jich potkávám šmajdavých a sotva jdoucích.
Záleží, jak velké ty túry a výlety budou, jako životaschopnější pro tenhle účel mi přijde ten špringr.
Landseer určitě ne, je to mohutná hromada chlupů na ven. V létě bude vděčný za ležení ve stínu.
@Julča001 píše:
Když už velké plemeno do bytu, tak co bernský salašnický?
berňák má tak hustou srst, potřebuje být víc venku, a navíc má hodně špatné zdravotní prognozy, zatím..
@Janli píše: Čuvač a mírumilovný k ostatním, jo…Zůstaň u retrívra, čuvač i švýcarák potřebují víc než byt a mírumilovný fakt nejsou…
proč švýcar ne? bývají úplně zlatý. Jen se k lidem úplně nehrnou třeba jako špringr nebo retrívr
u čuvače už jsem četla, že může dost bránit.
@Lucie_Sx píše:
Jsou to naprosto rozdílná plemena.Čuvač je pastevec, jednak bude ostrý, jednak do bytu fakt ne. Jeho nápní práce je hlídání pozemku/stáda/rodiny, a to mu v bytě nikdy nenahradíš.
Švýcarák i retrívr jsou oba kontaktní psi, asi bych řekla povahou docela podobní, akorát švýcarák může i trochu hlídat, takže pravděpodobnost zcela bezkonfliktních výletů je větší u retrívra. Retrívr bude teda oddaný nejen tobě, ale všem.
U toho retrívra bych se bála trochu zdraví, příliš mnoho jich potkávám šmajdavých a sotva jdoucích.
Záleží, jak velké ty túry a výlety budou, jako životaschopnější pro tenhle účel mi přijde ten špringr.
Landseer určitě ne, je to mohutná hromada chlupů na ven. V létě bude vděčný za ležení ve stínu.
@Lucie_Sx píše:
Jsou to naprosto rozdílná plemena.Čuvač je pastevec, jednak bude ostrý, jednak do bytu fakt ne. Jeho nápní práce je hlídání pozemku/stáda/rodiny, a to mu v bytě nikdy nenahradíš.
děkuju, jj tak nějak to taky vidím, čuvače jsem si říkala, kdybych byla v domku na samotě, to zatím nejsem, ten landseer to je fakt..vážně uvažuju nejvíc o švýcarovi, retrívrovi(ale právě ty klouby..:() a špringrovi, na trhýho španěla jsem zvyklá a jsou taky extrémně mazlivý
aj zdravý. Jasné, že půjdu do ověřené chovné stanice, kde budou mít zdravé předky s dobrou povahou, ať už vyberu jakkoliv..
@Freeandwild píše: Čuvač je pastevec, takže úplně jiná povaha než ostatní zmíněná plemena. Bude určitě hůře cvičitelný, může být ostřejší na cizí. Toho bych vyřadila. Landseer je zase moloss, s tím se na nějaký extra sport nebo delší výlety taky počítat nedá.
Zbytek mi přijde fajn. U retrívra bude strašně záležet, z jakého chovu vezmeš - může to být akční střela z pracovní linie a nebo takový ten klasický pohodář, co rozesmátý poklidně kluše vedle rodinkyŠvýcarské ovčáky znám taky spíš takové, co se nepředřou, ale jsou to taky všestranní pohodáři s mírnou povahou. Osobně se mi nejvíc líbí špringlšpaněl, má větší drive, je fakt supersnadno cvičitelný a extrémně nekonfliktní
ale zas je to oproti těm ostatním menší pes.
jj, vidím to podobně, hodně záleží kde budu za ty dva tři roky, ale ten čuvač a landseer je teď asi přes čáru
u retrívra se bojím těch kloubních potíží, i kdybych brala štěňátko ze zdravý linie a šetřila ho, váhu u pejska držet umím, na přejídání mě neukecají, na to je mám moc ráda ![]()
Ještě jsem okoukávala vodního portugalského psa, měl by být zdravý a milý, u flat coat jsem se toho nikde moc nedozvěděla, a třeba australský ovčák mi přijde super, ale aby to nebyl zas moc divoch…?
@Lillian1 píše:
Ještě jsem okoukávala vodního portugalského psa, měl by být zdravý a milý, u flat coat jsem se toho nikde moc nedozvěděla, a třeba australský ovčák mi přijde super, ale aby to nebyl zas moc divoch…?
Australak je velky aktiv, krapet i tvrdsi palice, flat coat je tutanek, moc se mi libi, mazel a kontaktak, ale potrebuje hodne aktivit. Bud na psi sporty nebo pro aktivniho sportovce.
Flat je hodně podobný zlatému retrívrovi, jen bych řekla trochu kompaktnější a je na tom lépe se zdravím, jinak taky super pes
Švýcaráci mívají povahu opravdu mírnou, oproti německým a belgickým ovčákům je to rozhodně velký rozdíl. Australák, no… u nich strašně záleží, jak se povedou, ale osobně je moc nemusím, spousta jich je takových podivně nespolupracujících a jsou taky hodně chlupatí.
Co se týče psa v bytě, vynechala bych fakt extrémně chlupatá plemena, jinak je to za mě jedno, aktivní plemeno potřebuje vyžití tak jako tak, ať už je v bytě nebo na zahradě. Osobně mám v bytě borderku a je to úplně v pohodě… Záleží ale, jaký je Tvůj denní program, pro mě osobně je priorita, aby pes byl odvolatelný i od zvěře (to je fakt priorita no.1, aby mohl chodit v lese navolno), dobře cvičitelný, aktivní s chutí do práce a s přívětivou povahou + bez velké náchylnosti k pohybovým problémům = vychází z toho borderka, flat nebo špringl/velššpringl, pak ještě třeba pudl a asi i většina ohařů.